Iaşul a îmbrăcat straie de sărbătoare

12 octombrie, 2008 § Lasă un comentariu

De dimineaţă întreg Târgul Ieşilor e din nou cuprins de bucurie: Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva a început! Pelerini din întreaga ţară şi nu numai au început să sosească în oraş încă de aseară (10 octombrie). O mare de oameni au participat dimineaţă la procesiunea de mutare a moaştelor Sfintei Parascheva din Catedrală de pe explanadă pe baldachin. S-au adunat şi monahii şi mirenii de la diverse mânăstiri sau parohii pentru a-şi vinde rucodelia.

Şi dacă tot veni vorba de „rucodelie”… În această seară, primbându-mă cu câţiva prieteni apropiaţi printre corturile comercianţilor de obiecte şi cărţi bisericeşti, am avut bucuria de a întâlni câţiva părinţi români, nevoitori în Sfântul Munte Athos în zona Schitului Sfânta Ana. Aceşti monahi, la propriu, şi-au adus spre vânzare rucodelia. Astfel poţi cumpăra la preţuri modice: metaniere, tămâie, iconiţe, icoane litografiate sau înrămate ş.a. 100% hand-made. Văzând atâtea lucruri frumoase am zabovit minute bune cumpărând pliculeţe de tămâie cu parfumuri care de care mai minunate şi iconiţe cu Maca Domnului „Axion Estin”, „Prodromiţa” sau „Cucuzeliţa”. Bucuria ne-a fost răsplătită cu o sticluţă cu apă de la Izvorul Sfântului Athanasie Athonitul şi de la Izvorul de la Mânăstirea Iviron. Vă invit şi pe voi să mergeţi să-i cercetaţi pe aceşti părinţi, căci pe lângă rucodeliile ce le puteţi cumpăra, puteţi primi şi cuvânt de folos.

De la ora 16 la ora 20, în Catedrală s-a desfăşurat Slujba de Priveghere (Ceasul al IX-lea, Vecernia, Litia, Utrenia şi Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva). În tot acest răstimp valuri şi valuri de pelerini s-au închinat neîncetat la mult-folostioarea noastră – Sfânta Parascheva.

Plimbându-mă prin curtea Mitropoliei am văzut scena special amenajată pe care se va săvârţi Sfânta Liturghiei  de către soborul de ierarhi în ziua hramului. E prima dată când avem această bucurie, căci în anii trecuţi slujba se săvârşea în interiorul Catedralei, doar politicienii având acces. Însă anul acesta, prin purtarea de grijă a Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pelerinii şi noi toţi vom putea participa la Sfânta Liturghie.

Tot la capitolul „surprize duhovniceşti” poate fi trecută şi privegherea din noapte de 13 spre 14 octombrie, când, tot în Catedrală, se va săvârşi Slujba de priveghere a Sfintei Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia şi Sfânta Liturghie), care va începe la ora 20 şi se va sfârşi dimineaţa în jurul orei 3.

Haideţi să mergem cu toţii să ne bucurăm împreună de praznicul Octrotitoarei noastre şi să o lăudăm pe Sfânta Parascheva!

Întru tine maică, cu osârdie s-a mântuit cel dupa chip;

căci luând crucea ai urmat lui Hristos;

şi lucrând ai învăţat

să nu se uite la trup, căci este trecator;

ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor.

Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură,

Cuvioasă maică Parascheva, duhul tău.

Reclame

Tagged:

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Iaşul a îmbrăcat straie de sărbătoare at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: