ANUNŢ UMANITAR pentru părintele Mina Dobzeu

18 octombrie, 2008 § 2 comentarii

Părintele Mina Dobzeu

Părintele Mina Dobzeu

Părintele arhimandrit Mina Dobzeu (binecunoscut ca fiind cel care l-a botezat în închisoare pe monahul Nicolae Steinhardt), se află în stare foarte gravă (!!!) la spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. În urma administrării medicamentului biseptol, a făcut un fel de alergie, ce s-a transformat într-o infecţie ce cuprinde tot corpul. A fost ţinut la început la spitalul din Huşi, până a ajuns într-o stare critică, neacordândui-se prea multă îngrijire (ceva specific acelui spital).

La Iaşi se pare că i se acordă mai multă îngrijire, asta mai mult datorită binecredincioşilor care îl vizitează şi rămân pe timpul nopţii cu sfinţia sa. A avut deosebita onoare de a fi vizitat şi de către IPS Teofan, “prietenul meu cald”, după cum îl numeşte însuşi părintele Mina.

Facem APEL către toţi oamenii cu inimă bună, care pot să facă ceva pentru ameliorarea durerilor groaznice prin care trece părintele. Vă vom prezenta mai jos nişte imagini şocante cu rănile deschise prezente pe corpul părintelui.

Momentan ne confruntăm cu problema găsirii unui unguent, foarte necesar pentru vindecarea rănilor deschise şi oprirea infecţiilor, întrucât depozitele farmaceutice se află în grevă. Se numeşte ACTOVEGIN 20% gel hemoderivat deproteinizat din sânge de viţel, 0,8%. Într-o zi sunt necesare 3 tuburi pentru a acoperi toate rănile. Vă rugăm să căutaţi aceste unguent prin farmaciile din oraşul dvs. şi să le trimiteţi la adresa Spitalul Sf. Spiridon Bd. Independentei nr. 1, cod 700111, IASI Tel/fax:0232-217781 cu menţiunea PENTRU PĂRINTELE MINA DOBZEU, internat la secţia infecţioase, pavilion 4, salon 5.

Totodată, RUGĂCIUNEA către BUNUL DUMNEZEU ŞI A MĂICUŢEI SALE poate face mult mai mult pentru mângâierea de care are nevoie părinţelul nostru.

Doamne, ajută-l !!!

Trecerea prin veac a parintelui Mina Dobzeu

Părintele Mina Dobzeu

Părintele Mina Dobzeu

S‑a născut pe 5 noiembrie 1921, la Grozeşti, judeţul Lăpuşna, Basarabia şi a fost botezat Mihail. A fost unul din cei 7 copii ai părinţilor săi: 3 băieţi şi 4 fete. La vârsta de 13 ani intră ca frate la Mănăstirea Hâncu, unde rămâne până în1938. Este trimis apoi la Mănăstirea Căldăruşanu unde vreme de doi ani face ucenicia în sculptură bisericească. Se întoarce în 1940 acasă şi găseşte locul pustiit de ocupaţia sovietică. A luptat pe front la Timişoara şi apoi în Ungaria. Este veteran de război al Armatei Române.

După război urmează timp de patru ani cursurile Şcolii de Cântăreţi la Constanţa, apoi Seminarul Teologic la Mănăstirea Neamţ. În anul 1946 este tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în 1948.

În perioada 1948‑1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva scoaterii învăţământului religios din şcoală.

În anul 1955 a primit Sfânta Taină a preoţiei. A slujit 5 ani la Mănăstirea Nicula şi în Parohia Jimbor – Cluj, cel mai mult activând ca preot la Schitul Brădiceşti.

În 1957 a început să studieze la Facultatea de teologie Ortodoxă din Bucureşti, dar în 1959 a fost exmatriculat din anul II de studii, scos din monahism şi condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal.

A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunarii. La Jilava s‑a întâlnit cu iluştri oameni de cultură ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc şi Vasile Vasilache, cel din urmă ajuns vicar al Episcopiei Româneşti din New York. Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l‑a convertit la credinţa ortodoxă pe marele cărturar ­Nicolae Steinhardt.

A ieşit din închisoare în 1964.

Din anul 1969 a fost chemat să slujească la Mânăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi – Catedrala episcopală.

Studiile începute în anii 1957-1959 au fost continuate ulte­rior, Pă­rintele obţinând titlul de licen­ţiat al Facultăţii de Teologie în 1971.

Între anii 1978‑1988 a fost stareţ al Mânăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi.

În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire” şi „uneltire împotriva siguranţei statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceauşescu, cu privire la morala poporului român şi la ateismul în comunism.

Între anii 1996‑2002 a îndeplinit funcţia de consilier cultural‑misionar al Episcopiei Huşilor.

anunt preluat de pe http://apologeticum.wordpress.com/

Reclame

§ 2 Responses to ANUNŢ UMANITAR pentru părintele Mina Dobzeu

 • horia spune:

  buna, as putea trimite din Viena unguentul – daca reusesc sa-l gasesc aici, sau daca gasesc un echivalent. Cunosc problema cu Biseptolul, si eu sunt alergic la el, dar nu am patit niciodata asa ceva grav ca parintele Dobzeu.
  te rog spune-mi daca e actual mesajul tau, sau daca l-ai preluat de undeva.
  multumesc,
  Horia
  (horia@utanet.at)

 • iflorin spune:

  am aceeasi intrebare ca si horia–cat de recent e mesajul? sunt is sua si am gasit de unde sa cumpar unguentul – daca mai e nevoie te rog lasami un mesaj. o zi buna tuturor.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading ANUNŢ UMANITAR pentru părintele Mina Dobzeu at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: