„Zile sfinte fost-au, dar s-au dus… în căutarea timpului pierdut”

21 octombrie, 2008 § Lasă un comentariu

Cronica unei sfinte sărbători

Sărbătorirea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi au început sâmbătă, 11 octombrie 2008, de la ora 7:00, cu Miezonoptica şi Utrenia săvârşite în Catedrala Mitropolitană. Pelerinii, în număr mare deja, veniţi în Iaşi cu o zi mai înainte,  au aşteptat cu înfrigurare spirituală să ia parte la întreg ritualul hramului Sfintei Parascheva. După cele două slujbe premergătoare, de la ora 9:00 a urma Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, rostit de Înalt Preasfinţitul Teofan – Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul – Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor şi, respectiv, de câţiva arhimandriţi. După acest moment, ceremonialul a continuat cu scoaterea în procesiune prin poarta Sfânta Parascheva a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva şi a raclei cu cele 33 de moaşte de sfinţi. Ierarhi, preoţi, diaconi, psalţi şi simpli pelerini au cântat cu toţii împreună Troparul Sfintei Cuvioase: „Întru tine Maică…”. În tot acest răstimp clopotele răsunau de bucurie, bucuria sfântă din fiecare toamnă la hramul ocrotitorului nostru. Procesiunea a continuat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar, după câteva opriri pentru rostirea ecteniilor, întreg soborul, purtând pe umeri sfintele moaşte, a intrat pe poarta „Sfântul Andrei” şi moaştele sfinţilor au fost depuse spre închinare pe baldachinul din faţa Catedralei.

Această procesiune a fost urmată la ora 10:30 de Sfinţirea apei (Aghiazma mică) şi Sfântul Maslu, în curtea mitropoliei lângă Biblioteca Mitropoliei „Dumitru Stăniloae” şi, în paralel, Sfânta Liturghie în Catedrală; protos a fost părintele Valerian, iar împreună slujitori au fost ieromonahul Ambrozie de la Schitul Icoana – Neamţ, diaconul Mihai Ciolpan şi ierodiaconul sârb Cleopa; răspunsurile la strană au fost date de corul Seminarului „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi – „Basileus” – dirijor profesor Mihai Ursachi.

Întreaga zi de sâmbătă pelerini din toate colţurile ţării, rânduiţi într-un lung şir uman, au aşteptat să se închine la moaştele Sfintei Parascheva pentru a-i cere ajutor în necazurile abătute asupra lor, pentru a-i vindecare trupească, cât şi vindecare sufletească.

„Plâng de bucurie, am fost bolnavă şi m-a vindecat. Să dea Dumnezeu să ajung şi la anul”; „A fost băietul bolnav, l-a lovit un cal, a fost operat, l-am lăsat în spital şi am venit aici. Nemâncată, neodihnită, că acolo stăteam, la el. Şi Dumnezeu m-a ajutat şi s-a făcut bine” spuneau unii dintre pelerini în faţa reporterilor Realitatea TV.

Pe cele patru străzi centrale pe care s-a întins rândul format de pelerini au fost amplasate megafoane pe stâlpi pentru ca închinătorii să poată asculta slujbele desfăşurate la Mitropolie; în timpul dintre slujbe au fost difuzate înregistrări cu Acatistul şi Paraclisul Sfintei Parascheva, Acatistul Sfântului Nifon precum şi alte slujbe. O idee binevenită! Însă după câteva zile petrecute prin curtea catedralei mitropolitane, miercuri am avut parte de un moment interesat: discutând cu o prietenă ce venise să se închine pentru că în catedrală urma să înceapă slujba Vecerniei, difuzoarele au amuţit preţ de câteva de minute. Atunci am realizat ce bună era liniştea…

Sâmbătă după amiază la ora 16 a început Slujba de Priveghere (Ceasul al IX-lea, Vecernia, Litia, Utrenia şi Paraclisul Sf. Cuv. Parascheva) în Catedrala mare. După slujbă, plimbându-mă cu câţiva prieteni apropiaţi printre corturile comercianţilor de obiecte şi cărţi bisericeşti, am avut bucuria de a întâlni câţiva părinţi români, nevoitori în Sfântul Munte Athos la Schitului Sfânta Ana, Sfântul Dimitrie – Lacu şi, respectiv, Schitul Colciu. Aceşti monahi, la propriu, şi-au adus spre vânzare rucodelia. Astfel am putut cumpăra la preţuri modice: metaniere, tămâie, iconiţe, icoane litografiate sau înrămate ş.a. 100% „hands-made”. Văzând atâtea lucruri frumoase am zăbovit minute bune cumpărând pliculeţe de tămâie cu parfumuri care de care mai minunate şi iconiţe cu Maca Domnului „Axion Estin”, „Prodromiţa” sau „Cucuzeliţa”. Bucuria ne-a fost răsplătită cu o sticluţă cu apă de la Izvorul Sfântului Athanasie Athonitul şi de la Izvorul de la Mânăstirea Iviron.

Duminică, 12 octombrie, ora la 07.00a început Miezonoptica, apoi Acatistul Mântuitorului şi Ceasurile, în Catedrala mare, iar de la 09.30 s-a oficiat Sfânta Liturghie.

După-amiază, în ducele Târg al Ieşilor au fost aduse moaştele Sfântului Nifon al Constantinopololului. În premieră pentru Biserica Ortodoxă Română, moaştele au fost transportate de la Roman la Iaşi pe calea aerului cu un elicopter al Ministerului Apărării. Delegaţia ce a însoţit moaştele Sfântului Nifon a fost condusă de Mitropolitul Irineu al Olteniei, care, la coborârea din elicopter, a declarat:  „Ca să aibă şi o importanţă simbolică, sfintele moaşte ne vin întotdeauna din cer, acesta a fost gândul nostru”.

Aici trebuie menţionat că începând de pe 10 octombrie, în Moldova, a avut loc o procesiune cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nifon. Astfel, moaştele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, au ajuns pentru prima dată la Oneşti cu ocazia sărbătoririi a 600 de ani de atestare documentară a Episcopiei Romanului. Credincioşii s-au putut închina acestora la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh”, acolo unde s-a săvârşit, începând cu ora 18.00, slujba Vecerniei. Pe 11 octombrie, sfintele relicve au ajuns la Borzeşti. Aici, creştinii ortodocşi au putut asista şi la slujba de resfinţire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, slujbă ce a fost oficiată de un sobor de 10 ierarhi. Sâmbătă după-amiază, moaştele Sfântului Nifon au plecat la Roman, unde au rămas la Catedrala Episcopală pană duminică, 12 octombrie, când, după Sfânta Liturghie ce a fost oficiată de un sobor 15 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, au pleca spre Iaşi.

Revenind la cronologia zilei de duminică, la ora 19 a început Procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva pe traseul: poarta „Sf. Gheorghe” a Catedralei mitropolitane, strada Crişan, strada „Sf. Andrei”, strada Palat. În fruntea soborului a mers monahul Mitrofan ce bătea toaca chemându-i parcă pe ieşeni la rugă; urmau maicile din obştile mănăstirilor ieşene, corul „Basileus” al Seminarului Teologic din Iaşi, ipodiaconii cu ripide, cruci şi prapuri apoi peste 100 de preoţi şi câţiva diaconi ce tămâiau racla Sfintei Parascheva ce era purtată pe umeri de opt preoţi. Soborul era încheiat de IPS Teofan al Moldovei şi Bucovinei, PS Sebastian al Slatinei şi PS Calinic Botoşăneanul. Nu trebuie uitaţi nici credincioşii, care au participat în număr mare. Pe traseul pelerinajului puteau fi văzuţi la ferestre oameni cu lumânări aprinse în mâini cântând „Întru tine Maică…”. Soborul de preoţi care purtau racla Cuvioasei Parascheva au făcut popasuri la fiecare răscruce de drumuri precum şi la fiecare biserică întâlnită în cale.

În faţa Bisericii „Sf. Nicolae” – Domnesc a avut loc ceremonia de primire a moaştelor Sf. Ierarh Nifon, aduse de IPS Mitropolit Irineu (în jurul orei 19.30).  Pelerinajul a urmat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, intrându-se în curtea Mitropoliei pe poarta „Sf. Parascheva”. Aici moaştele celor doi sfinţi au fost aşezate pe baldachinul de pe esplanada Catedralei mitropolitane pentru a fi venerate de către pelerini.

Luni dimineaţă între orele 07.00 – 11.00 în Catedrala mare s-au săvârşit Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile şi Sfânta Liturghie. La Sfânta Liturghie au participat Preasfinţitul Macarie Drăgoi, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române pentru Europa de Nord, şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Alături de ei a slujit un sobor de preoţi şi diaconi. La sfârşitul Sfitei Liturghii cei doi ierarhi au ţinut scurte cuvinte de învăţătură, după care au mers în palatul mitropolitan unde s-au întâlnit cu IPS Teofan şi ceilalţi ierarhi invitaţi anul acesta la hram.

Luni după-amiază, la Centrul de Conferinţe „Providenţa”, începând cu ora 17.00, s-a desfăşurat a V-a ediţie a concursului coral „Cântaţi Domnului” ce a reunit şase coruri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Pe lângă mulţimea de spectatori au mai fost prezenţi Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei; PS Sebastian, Episcopul Slatinei; PS Macarie, Episcopul Episcopiei Române a Europei de Nord; PS Andrei Făgărăşanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi PS Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Huşilor. Premiul I a fost obţinut de Corul „Armonia” al Liceului de Artă „George Apostu” din Bacău, premiul al II-lea de Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi premiul al III-lea de Corul Colegiului de Artă din Suceava.

Seara a continuat cu una din „surprizele duhovniceşti” ale acestui hram: Slujba de priveghere a Sfintei Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia şi Sfânta Liturghie) în Catedrala mare ce început la ora 20.00 şi s-a terminat puţin după ora 3. La Vecernie, Litie şi Utrenie au participat PS Macarie Drăgoi şi PS Andrei Făgărăşanul slujind pe scena amenajată pe esplanada din curtea Mitropoliei. Credincioşii au putut sta atât afară cât şi în interiorul catedralei. La sfârşitul Litiei, P.S. Macarie a ţinut un nou cuvânt de folos pentru credincioşii prezenţi la slujbă cât şi pentru cei aşezaţi la rând pentru închinare. Sfânta Liturghie a început la ora 1, fiind oficiată de un sobor de preoţi din Mitropolie. Răspunsurile l-a strană au fost date de către corul „Altarul” al Catedralei, care, ca în fiecare an, au înfrumuseţat slujba de priveghere. Bucuria hramului a fost şi mai mare atunci când un număr impresionant de credincioşi s-au cuminecat.

Având în inimi o bucurie asemănătoare cu cea din noaptea de Înviere, ne-am îndreptat cu toţii spre casă înfriguraţi, mulţumind Domnului pentru o aşa mare binecuvântare.

În ziua propriu-zisă de prăznuire a hramului, pe 14 octombrie, mii de credincioşi s-au adunat dis de dimineaţă în curtea catedralei pentru a participa la cea de-a doua Sfântă Liturghie, săvârşită de această dată pe scena amenajată afară. A fost o premieră pentru Iaşi, căci în ultimii ani de hramul Sfintei Parascheva se bucurau doar politicienii puteau participa la Slujba oficiată în Catedrală. De această dată politicienii şi simplii credincioşi au participat împreună la Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de ierarhi,preoţi şi diaconi. Protos a fost IPS Teofan, iar împreună slujitori: IPS Irineu al Oltenie, IPS Petru al Basarabiei, IPS Pimen al Sucevei, IPS Andrei al Albei, PS Timotei al Aradului, PS Adrian episcop emerit al Europei Occidentale, PS Sebastian al Slatinei, PS Macarie al Europei de Nord, PS Calinic Botoşăneanul, PS Andrei Făgărăşeanul, PS Ioachim Băcăoanul şi PS Corneliu Bârlădeanul.

Atmosfera a fost una plină de bucurie, bunăcuviinţă şi pace.  Credincioşii s-au adunat în faţa scenei, însă cei ce nu au mai putut ajunge din cauza aglomeraţiei au putut vedea slujba pe doua ecrane uriaşe instalate în acest scop. Vremea din aceste zile de sărbătoare a fost nemaipomenit de călduroasă şi însorită, după ani de zile în care a plouat sau a fost extrem de frig. Poate că este binecuvântarea noului ierarh…

Cuvântul de învăţătură de după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostit de IPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, iar IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut predică spre finalul slujbei. La final a urmat închinarea la Sfintele moaşte.

Ca în fiecare an acest moment a stârnit nemulţumirea unora, presa locală acuzându-l chiar pe vlădică cum că ar fi inventat „coada la moaşte pentru politicieni”. Însă acesta este un obicei mult mai vechi, fiind, din contra, mult scurtat faţă de anii trecuţi.

A urmat agapa hramului în sala „Iustin Moisescu” pentru politicieni şi episcopi; credincioşii au primit sarmale din partea Primăriei Municipiului Iaşi.

În tot acest răstimp miile de pelerini veniţi din toate colţurile ţării au continuat să se închine la raclele cu moaştele celor doi sfinţi: Sf. Parascheva şi Sf. Nifon.

Ziua s-a încheiat cu slujba Vecerniei la ora 17.00.La aceeaşi oră, la Primărie, IPS Teofan a primit din partea edilului şef al oraşului titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Iaşi.

Miercuri, 15 noiembrie, a fost ultima zi a hramului Sfintei Parascheva. Dimineaţa a început cu Miezonoptica, Ceasurile şi Sfânta Liturghie în Catedrală. La ora 9 a avut loc procesiunea de plecare spre Craiova a moaştelor Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului. Iar de la ora 10, în Sala „Iustin Moisescu” a avut loc binecuvântarea anului universitar pentru Facultatea de Teologie de către IPS Teofan, care a fost însoţit de PS Sebastian al Slatinei şi PS Ioachim Băcăoanul. Au fost rostite două frumoase cuvântări de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi, respectiv, de episcopul Slatinei.

La acest eveniment au participat un număr mare de studenţi, corul psaltic al Facultăţii de Teologie, personalul administrativ şi profesorii facultăţii, dar şi profesori de teologie de renume de la facultăţile de teologie din ţară. Prezenţa acestora din urmă a fost motivată de deschiderea lucrărilor în plen a simpozionul „Sfânta Scriptură şi Sfânta Liturghie – izvoare ale vieţii veşnice” la care au participat. Apoi, până seara, lucrările acestui simpozion s-au desfăşurat apoi, pe secţiuni, în Sala Coloanelor şi cea de consiliu din Facultatea de Teologie. Printre participanţi au fost: Pr. Prof. D. Constantin Necula, Pr. Prof. Dr. Constantin Mihoc, Pr. Prof. Dr. Constantin Coman şi alţii.

În această zi a fost rândul ieşenilor să vină să se închine la moaştele Sfintei Parascheva până la ora 17,30, când, în cadrul unei procesiuni conduse de IPS Teofan, racla cu sfintele relicve a fost mutate în catedrala veche. Şi astfel s-a încheiat un nou hram al Sfintei Parascheva.

Zile sfinte fost-au, dar s-au dus… în căutarea timpului pierdut

Reclame

Tagged:

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading „Zile sfinte fost-au, dar s-au dus… în căutarea timpului pierdut” at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: