Sfaturi înţelepte ale Părintelui Dionisie de la Schitul Colciu, Muntele Athos

24 Octombrie, 2008 § 1 comentariu

Părintele Dionisie de la Colciu

PARINTELE DIONISIE IGNAT • scurta biografie

Parintele Dionisie s-a nascut in anul 1909, in comuna Vorniceni din judetul Botosani, intr-o familie de agricultori cu opt copii. Tatal, Ioan, om foarte credincios, moare de tanar, astfel ca Dumitru – numele de mirean al parintelui Dionisie – nu si-l amintea prea bine. La 6 septembrie 1926 intra in Sfantul Munte, la doar 17 ani. Face un scurt pelerinaj – impreuna cu fratele sau de trup, parintele Ghimnazie, si cu inca 2 mireni – dupa care incearca sa se stabileasca la schitul romanesc Prodromul, dar nu sunt primiti.
In 1927 cumpara, impreuna cu un calugar roman – schimonahul Sebastian, chilia Bunavestire de langa manastirea Pantocrator. In acelasi an este tuns in monahism si primeste numele Dionisie, iar fratele sau dupa trup Ghimnazie este preotit. In 1933 trece la cele vesnice staretul Sebastian, iar fratii Ignat merg la chilia „Sf. Tihon de Zadonsk” din Capsala, la Staretul Ghedeon. In 1937 vin la chilia „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Colciu, iar parintele Dionisie este hirotonit intru preot, duhovnic devenind abia in 1945. A avut ca duhovnici parinti precum ieromonahul Antipa Dinescu, Elisei Cilipiu, Dometie Trihenea s.a., ajungand, prin mila lui Dumnezeu, el insusi un mare duhovnic, unul dintre cei mai cautati indrumatori duhovnicesti din Athos. Multi stareti, ieromonahi, pustnici si monahi din Sfantul Munte l-au avut duhovnic.

Miercuri, 12 mai 2004, a fost inmormantat Pr. Dionisie Ignat, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Sfantului Munte Athos. Ieromonahul roman a trecut la cele vesnice marti seara, de fata fiind si unul dintre ucenicii Parintelui Dionisie, Episcopul Siluan Marsilianul [acum episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Italia] (care a venit din Franta pentru a se inchina cateva zile la Sfântul Munte) si obstea chiliei romanesti „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”. De remarcat ca printre cei care au fost prezenti la inmormantarea Ieromonahului Dionisie Ignat s-a numarat si mostenitorul coroanei britanice, Printul Charles.

Întâmplare

În fiecare seară înaintea slujbelor, fratele care îi trezeste pe toti ceilalti bate mai întâi la usa Bătrânului pentru binecuvântare. Într-o seară, fratele a venit si a bătut, însă după aceea a plecat la biserică fără să fi primit binecuvântarea. La putin timp după aceasta, bătrânul Dionisie a auzit o a doua bătaie în usă. Crezând că este acelasi frate, a deschis usa si, în ciuda vederii sale foarte slabe, a văzut limpede un om cu o cârpă pe fată. La început, nu a realizat ce se petrece si a întrebat: „Cine esti?”. Omul i-a spus numele unui cunoscut, însă Bătrânul a înteles imediat cine era la usă. Făcându-si cruce, Bătrânul a întrebat: „De ce nu spui rugăciunea când bati?”. La asta, diavolul a răspuns: „De ce as face-o? Voi, călugării, o spuneti”. Bătrânul Dionisie a strigat: „Înapoia mea, Satană, pleacă de aici!”. Vrăjmasul a spus: „Am să plec, dar mă voi întoarce!”, si a părăsit chilia. După asta, bătrânul Dionisie i-a adunat pe toti fratii în biserică si le-a povestit toate câte s-au petrecut, încurajându-i să pretuiască si să respecte chiar si „micile” ascultări ale vietii lor de zi cu zi.

sursa: http://www.sfaturiortodoxe.ro/ & http://www.teognost.ro/

Reclame

Tagged:

§ One Response to Sfaturi înţelepte ale Părintelui Dionisie de la Schitul Colciu, Muntele Athos

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Sfaturi înţelepte ale Părintelui Dionisie de la Schitul Colciu, Muntele Athos at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: