Sfânta Tavita, cea înviată de Sfântul Apostol Petru – 25 octombrie

25 Octombrie, 2008 § Lasă un comentariu

Sfânta Tavita

Sfânta Tavita (al cărui nume în tălmăcire însemnează „gazelă”, „caprioară”) a fost uceniţa Sfinţilor Apostoli şi a locuit în cetatea Iope. Ea era plină de fapte bune şi de milosteniile pe care le făcea (Fapte 9, 36). Pe neaşteptate însă ea s-a îmbolnăvit şi a murit. Sfântul Apostol Petru se afla atunci în cetatea Lydda, şi acolo au trimis după el ucenicii lui îndurerarţi, rugându-l cu lacrimi să vină la Iope şi să îi mângâie pe părinţii şi rudeniile Tavitei, care erau zdrobite de durere. Sosind la Iope, marele Apostol al ui Hristos a cerut tuturor să iasă din încăprea în care se afla trupul neînsufleţit al Tavitei, şi a îngenunchiat la rugăciune înaintea lui Dumnezeu. Apoi, întorcându-se către trup a zis: Tavita, scoală-te! (Fapte 9, 40), iar ea şi-a deschis ochii şi, văzând pe Petru, a şezut (Faote 9, 40). Făcându-se cunoscută fapta aceasta în întreaga cetate a Iopei, mulţi au crezut în Domnul şi Mântuitorul Iisus Hristos.

Iar în Iope era o uceniţă, cu numele Tavita, care, tâlcuindu-se, se zice Căprioară. Aceasta era plină de fapte bune şi de milosteniile pe care le făcea. Şi în zilele acelea ea s-a îmbolnăvit şi a murit. Şi, scăldând-o, au pus-o în camera de sus. Şi fiind aproape Lida de Iope, ucenicii, auzind că Petru este în Lida, au trimis pe doi bărbaţi la el, rugându-l: Nu pregeta să vii până la noi. Şi Petru, sculându-se, a venit cu ei. Când a sosit, l-au dus în camera de sus şi l-au înconjurat toate văduvele, plângând şi arătând cămăşile şi hainele câte le făcea Căprioara, pe când era cu ele. Şi Petru, scoţând afară pe toţi, a îngenunchiat şi s-a rugat şi, întorcându-se către trup, a zis: Tavita scoală-te! Iar ea şi-a deschis ochii şi, văzând pe Petru, a şezut. Şi dându-i mâna, Petru a ridicat-o şi, chemând pe sfinţi şi pe văduve, le-a dat-o vie. Şi s-a făcut cunoscută aceasta în întreaga Iope şi mulţi au crezut în Domnul.” (Faptele Apostolilor 9, 36-42)

Învierea Sfintei Tavita de către Sfântul Apostol Petru

Sursa: Sfântul Nicolae Velimirovici, Proloagele de la Ohrida, vol. II iulie-decembrie, traducere Mihaela Grosu, Editura Egumeniţa, 2005, p. 550

Anunțuri

Tagged: ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Sfânta Tavita, cea înviată de Sfântul Apostol Petru – 25 octombrie at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: