Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir – 26 octombrie

26 octombrie, 2008 § Un comentariu

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de mir

Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, Purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat şi la luptă îndrzneţ ai făcut pe Nestor, aşa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-l să ne dăruiească nouă mare milă” (Troparul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, glasul al 3-lea)

Acest mare făcător de minuni şi slăvit sfânt s-a născut la Tesalonic, din părinţi nobili, credincioşi şi foarte bogaţi. Dimitrie a fost singurul lor copil, pe care l-au primit în dar de la Dumnezeu în urma rugăciunii făcute cu lacrimi. Fiind singurul fiu al unor astfel de părinţi, Dimitrie a fost crescut şi educat în felul cel mai înalt şi ales. Tatăl lui Dimitrie a fost comandantul militar al cetăţii Tesalonicului. Murind el, Împăratul Maximian i-a trasat tânărului Dimitrie şi sarcina de a îi examina pe creştinii din Tesalonic. Dar Dimitrie nu numai că nu a executat această comandă a împăratului, ci chiar L-a propovăduit pe Hristos înaintea tuturor, pe faţă, în toată cetatea Tesalonicului. Auzind acestea, împăratul s-a umplut de ură faţă de Dimitrie. Astfel, pe când se întorcea de la o bătălie contra sarmaţilor, Maximian s-a oprit la Tesalonic, spre a cerceta personal situaţia. Împăratul l-a chemat pe Dimitrie înaintea sa şi l-a întrebat cu privire la credinţa lui. Dimitrie a recunoscut şi a mărturisit fără teamă credinţa lui în Hristos, şi a arătat totodată cât de falsă şi superstiţioasă este idolatria împăratului. Maximian l-a aruncat pe Dimitrie în temniţă. Ştiind ce îl aşteaptă de acum înainte, Dimitrie l-a însărcinat pe servitorul lui, Lup, cu împărţirea la săraci a tuturor averilor lui, el însuşi pregătindu-se trup şi suflet cu bucurie pentru moartea martirică care îl aştepta. Pe când zăcea în temniţă, un înger al Domnului a venit la el şi ia zis: „Pace ţie, O, pătimitorului al lui Hristos! Fii viteaz şi puternic!”. După mai multe zile, împăratul a trimis soldaţi la Dimitrie, cu porunca de al ucide acolo, pe loc. soldaţii l-au aflat pe sfântul lui Dumnezeu la rugăciune, şi l-au străpuns cu lăncii. Creştinii au luat în taină trupul lui şi l-au îngropat cu cinste. Din trupul sfântului a început să izvorască mir tămăduitor şi binemiresmat. La scurtă vreme după aceea, deasupra sfintelor lui moaşte s-a zidit o mică biserică.

Racla cu moaştele Sfântului Dimitrie

Un nobil din Iliria pe nume Leontie suferea de o boală grea şi de nevindecat. Înarmându-se cu rugăciunea, el a alergat la moaştele Sfântului Dimitrie, aflându-şi acolo desăvârşită şi miraculoasă vindecare. Cu inima revărsându-i-se de bucurie, nobilul Leontie a înălţat o biserică mult mai mare şi mai slăvită pe locul mormântului cu sfintele moaşte. Acestui nobil Sfântul Dimitrie i s-a arătat în două rânduri. Împăratul Iustinian a dorit să aducă moaştele Sfântului de la Tesalonic la Constantinopol, dar pe când lucrătorii se pregăteau să împlinească porunca, din sfântul mormânt au izbucnit fulgere şi s-a auzit un glas înfricoşător: „Opriţi-vă şi nu atingeţi!”. Astfel sfintele moaşte făcătoare de minuni ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie au rămas pentru totdeauna la Tesalonic. Ca apărător al cetăţii Tesalonicului, Sfântul Dimitrie s-a arătat aievea de mai multe ori, şi adesea a izbăvit cetatea de urgii. Minunile lui sunt nenumărate. Ruşii socotesc pe Sfânt şi protector al Siberiei, care a fost cucerită şi anexată la Rusia în ziua muceniciei lui, 26 ocrtombrie 1581.

Biserica construită de Leontie

sursa: Sfântul Nicolae Velimirovici, Proloagele de la Ohrida, vol. II iulie-decembrie, traducere Mihaela Grosu, Editura Egumeniţa, 2005, pp. 553-554

Reclame

Tagged: , , ,

§ One Response to Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir – 26 octombrie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir – 26 octombrie at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: