Cuviosul David „Bătrânul”, „Copilul” Înaintemergătorului – 1 noiembrie

2 noiembrie, 2008 § 2 comentarii

Micul David s-a născut în Gardinita ,în insula Eubeea, într-o casă binecuvantată cu credinţă. Fiind fiu de preot, era mereu dus la biserică, unde îl atrăgea nespus, icoana Sfântului Ioan Botezăorul.

Întrebat ce-i plăcea în biserică, copilul de doi ani răspundea enigmatic: „Ochii Maicii Domnului, Tronul lui Iisus Hristos şi Aripile Sfântului Ioan Botezatorul.”

Într-o dimineaţă , familia lui David s-a speriat , negăsindu-şi micuţul în pat. De marţi până sâmbătă, tot ţinutul a fost alertat, oamenii pornind în căutarea lui, dar spre disperarea tuturor, nimeni nu l-a descoperit pe micul David.

Cu inima strânsa de grijă, preotul s-a hotărât în zorii zilei de sâmbătă, să meargă la biserică, pentru a sluji, ca de obicei, Sfânta Liturghie.

Când a intrat , a avut senzaţia că i se dezvăluie o taină – micul David stătea în faţa icoanei Sf. Ioan Botezătorul, căruia îi povestea ceva. Văzându-şi tatăl, copilul l-a întâmpinat cu bucurie şi i-a zis: „Sfântul Ioan Botezătorul m-a luat de mână şi m-a adus aici, în casa lui. Mi-a spus să nu-mi fie frică , fiindcă sâmbătă vei veni şi tu la biserică, de unde vom pleca împreună acasă. Eu îl iubesc pe Sfântul Ioan Botezătorul şi el mă iubeşte pe mine.”

Această întâmplare a fost un început, deoarece relaţia specială dintre micul David şi Sf. Ioan Botezătorul a continuat în chip frumos, de-a lungul întregii sale vieţi.

După ani de rugăciune şi bucurii duhovniceşti, David a plecat pe drumul credinţei, spre noi meleaguri, pentru a-i îndruma şi pe alţii. Virtuţile sale – dragostea, duhul jertfirii de sine, puterea cuvântului şi iscusinţa de a intra în sufletul omului, au făcut ca oamenii să-l considere mereu mai vârstnic decât era în realitate , neuitând însă că el va rămane de-a pururi, „copil al Înaintemergătorului”.

Visând să construiască o mânăstire, Cuviosul David a ales un loc potrivit din ţinutul Robies, unde s-a rugat ca Bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze cu apă. După o zi , în acel loc a ţâşnit apă ,ceea ce i-a făcut pe oameni să aibă tot mai multă încredere în părintele David.

Doi ani a călătorit Cuviosul David, în căutarea fondurilor pentru construcţia mănăstirii. În Rusia, el a strâns mulţi bani şi obiecte preţioase, dar neavând cu ce să le transporte, a hotărât să le trimită spre casă, pe calea apelor. A scobit un buştean, a ascuns tezaurul acolo, l-a sigilat, iar apoi, aruncându-l într-un râu din Rusia, s-a rugat: „Când voi paşi eu în insula Eubeea, ajută Doamne – să atinga ţărmul Robies, buşteanul cu bogăţii.

După ce şi-a încheiat călătoria, în timp ce se apropia de casă, părintele David a zărit un grup de oameni ce încercau să cioplească un buştean. Le-a strigat „Nu veţi reuşi, fiindcă acolo se ascunde tezaurul pentru noua biserică”. Făcând semnul crucii, buşteanul s-a deschis, dezvăluind bogăţiile pentru noul lăcaş de cult, strânse cu trudă, rugăciune şi dragoste de Dumnezeu.

Astăzi Mânăstirea Sfântului David este la fel de căutată cum era cu 450 de ani în urmă. Pelerinajul la Sfântul făcător de minuni, readuce speranţa oamenilor, în casele unde numele Domnului şi Maicii Domnului sunt cinstite cu dragoste.

Ca o mărturie a evlaviei şi purităţii sale, sărbatoarea de 1 noiembrie a Sfântului David, aduce bucurie în inimile credincioşilor,an de an.

Iar cine îi priveşte icoana, pare să audă în chip tainic, cuvintele copilului de demult, ce a ştiut să spună, dar şi să creadă mereu: „Sfântul Ioan Botezătorul mă iubeşte, iar dragostea lui mi-a umplut inima.”

 

Tagged: ,

§ 2 Responses to Cuviosul David „Bătrânul”, „Copilul” Înaintemergătorului – 1 noiembrie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Cuviosul David „Bătrânul”, „Copilul” Înaintemergătorului – 1 noiembrie at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat: