Secvenţa ritualului satanic din filmul Eyes Wide Shut

7 Noiembrie, 2008 § 1 comentariu

eyes_wide_shut_ver2

În urmă cu ceva ani, în miez de noapte, am vizionat un film tulburător: Eyes Wide Shut (Cu ochii larg închişi). Atunci am fost şocat de film, fără a înţelege mare lucru din el.

„Cruise. Kidman. Kubrick. Trei nume care au asigurat in 1999 suspansul, succesul si speculatiile celui mai controversat film al ultimilor zece ani  Eyes Wide Shut. Interesul enorm starnit in urma cu trei ani de premiera acestui film a fost alimentat de multiple cauze. Pe langa continutul peliculei care abunda intr-o disecare artistica si deloc gratuita a sexualitatii si a stilului voyeuristic de manuire a camerei, Eyes Wide Shut a fost invaluit intr-un mister total pana la prima proiectie intr-un cinematograf. Kubrick a dispus casei de productie Warner Bros sa nu permita departamentului de promovare si marketing sa divulge nici un amanunt referitor la film, sporind astfel enigma. Distribuirea lui Tom Cruise si a lui Nicole Kidman in rolurile principale – la vremea aceea impreuna si formand cel mai sexy si pasional cuplu de la Hollywood  a contribuit din plin la mirajul acestei pelicule. Mai mult, moartea neasteptata a creatorului Kubrik, cu doar cateva saptamani inainte de premiera, a transformat Eyes Wide Shut intr-un film cult, inca inainte de a rula in cinematografe si intr-un testament artistic, adulat de unii, hulit de altii, al unuia dintre cei mai mari regizori din istoria filmului.

Inspirat din nuvela de factura freudiana Traumnovelle a lui Arthur Schnitzler, autor vienez contemporan cu parintele psihanalizei, filmul urmareste impasul unei relatii a cuplului new-york-ez Harford si disperatele tentative ale sotilor de a-si invinge frustrarile. William (Cruise) un respectat medic si Alice (Kidman) o apreciata directoare a unei galerii de arta au bani multi si prieteni interesanti, dar le lipseste ceva. Desi nu o constientizeaza, neimplinirea va izbucni brutal la o petrecere aparent onorabila. William este puternic atras de o tanara pe care o resusciteaza in urma unei supradoze, iar Alice este tulburata de un barbat, expert in seducerea sexului slab. Desi nici unul dintre ei nu va ceda impulsurilor sexuale, William si Alice realizeaza ca viata lor intima are nevoie de o schimbare radicala. Ei vor incepe sa vorbeasca despre fanteziile lor, prilej pentru ca William sa afle cu stupoare ca fanteziile lui Alice nu-l vizeaza deloc. Aceasta revelatie ii va impinge sa experimenteze jocuri erotice demente, defulandu-si astfel frustrarile de ani de zile.

Excesul hedonist are si parti mai putin roz. Pentru William noile descoperiri in materie de sexualitate il arunca pe o panta a pierzaniei. Cand odiseea sa devine din ce in ce mai promiscua, iar tot felul de personaje excentrice si maniace sexual se interpun casniciei cu Alice, punand-o in pericol, William va trebui sa-si reevalueze comportamentul. Dupa ce este atras de un grup suspect la o orgie, William isi da seama ca pentru el marginea prapastiei este doar la un pas distanta.

De teama cenzurarii unor scene extrem de explicite sexual, producatorii au incetosat digital anumite secvente prea artistice.

Filmarile la Eyes Wide Shut au durat 400 de zile, iar parerile criticilor dupa lansarea filmului au fost impartite. Daca unii au apreciat ultima creatie a lui Kubrick drept o incursiune reusita artistic in universul contradictoriu al acelui obscur obiect al dorintei despre care vorbea Freud, altii au catalogat filmul drept tribulatie exagerata pe teme psihanalitice. Divergentele referitoare la adevarata valoare a filmului nu au facut decat sa contribuie la succesul de casa al filmului, publicul venind in numar foarte mare sa vada Eyes Wide Shut. ” www.cinemagia.ro

După alţi câţiva ani aveam să descopăr şi să înţeleg filmul. Vă invit şi pe voi să urmăriţi:

Secvenţa ritualului satanic din filmul Eyes Wide Shut – codificata AICI

Secvenţa ritualului satanic din filmul Eyes Wide Shut – decodificata (coloana sonora este redata invers !) AICI

Ca fapt divers, regizorul acestui film Stanley Kubrick, a murit dubios în umra unui „atac de cord”, cu puţin înainte de premiera filmului regizat de el.

Reclame

Tagged: ,

§ One Response to Secvenţa ritualului satanic din filmul Eyes Wide Shut

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Secvenţa ritualului satanic din filmul Eyes Wide Shut at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: