Sfântul Ioan Gură Hrisostom [Gură de Aur], Patriarhul Constantinopolului – 13 noiembrie

14 noiembrie, 2008 § Lasă un comentariu

sf-ioan-gura-de-aurSfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia în anul 354. Tatăl lui, Secundus, a fost mare comandant de oşti în armata imperială [Stratilat], iar mama lui s-a numit Anthusa. Fiind dotat cu geniu intelectual şi studiind în profunzime filozofică greacă, tânărul Ioan a văzut la sursă cât de nesatisfăcător şi în final, de dezgustător este păgânismul elenist. Prin studiu şi trăire e a văzut că numai Credinţa Creştină răspunde setei neostoite de adevăr a sufletului şi minţii omeneşti, şi a îmbrăţişat-o cu ardoare. Tânărul aristocrat Ioan a primit Sfântul Botez prin mâinile marelui Meletie, Patriarhul Antiohiei, precum mai târziu au primit şi părinţii lui Ioan Sfântul Botez.

După moartea părinţilor lui Ioan s-a tuns monah şi s-a dăruit pe sine tuturor asprelor nevoinţe călugăreşti. El apoi a scris celebrul tratat Despre Preoţie, iar după ce l-a încheiat, i s-au arătat lui în vedenie Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel care i-au poruncit o viaţă de mare misiune, de mare har, şi de mare suferinţă. Când a fost să fie hirotonit întru preot, îngerul lui Dumnezeu s-a arătat simultan lui Ioan şi Patriarhului Flavian (succesorul Sfântului Meletie la Scaunul Patriarhal al Antiohiei). Pe când Patriarhul oficia slujba hirotoniei, mulţimea a putut vedea un porumbel alb strălucitor zburând deasupra capului celui care se hirotonea, Ioan.

Covârşitorul său har de înţelepciune, de viaţă ascetică, şi de putere în cuvânt, a făcut ca Sfântul Ioan să fie chemat a fi Patriarh al Constantinopolului de către Împăratul Arcadie. Ca patriarh al Marii Cetăţi el a păstorit Biserica lui Dumnezeu timp de şase ani, cu o ardoare a sfinţeniei şi o înţelepciune poate fără egal în Istoria Bisericii. El a trimis misionari la celţii păgâni şi la sciţi şi a desfiinţat simonia [cumpărarea preoţiei cu bani] în Biserică, scoţând mulţi episcopi din scaune, care fuseseră hirotoniţi astfel. El a extind larg lucrările caritabile în Biserică şi a alcătuit rânduiala Dumnezeieştii Liturghii care îi poartă numele. El i-a ruşinat cu putere pe eretici, a dat pe faţă nelegiuirile Împărătesei Eudoxia care otrăveau viaţa publică şi moralitatea poporului, şi a dăruit Bisericii tezaur nepreţuit şi nesecat de scrisori, omilii, predici şi tâlcuiri la Sfintele Scripturi, izvorâte din mintea şi gura lui de aur.

chrysostom32

Poporul creştinesc l-a adorat, şi invidioşii l-au urât de moarte, iar nelegiuita Eudoxia l-a alungat de două ori în exil. Sfântul Ioan Gură de Aur a petrecut în Exil un total de trei ani, şi în exil a şi murit, în satul Comana din Georgia, în ziua Praznicului Înălţării Sfintei şi de Viaţă-Făcătoarei Cruci, la 14 septembrie, anul 407. Mai înainte de săvârşirea lui, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel i s-au arătat iarăşi, precum i s-a arătat şi Sfântul Sfinţit Mucenic Vasilisc (Episcopul Comanilor, pomenit în ziua de 22 mai), în a cărui biserică a şi primit pentru ultima oară Sfânta Împărtăşanie. Ultimele lui cuvinte rostite pe pământ au fost acestea: Slavă lui Dumnezeu pentru toate. Rostindu-le, sufletul sfânt al acestui Mare Sfânt al Bisericii a ieşit din trup şi s-a înălţat către Domnul. Capul Sfântului Ioan Gură de Aur odihneşte în Biserica Adormirii Maicii Domnului de la Moscova, iar sfântul lui trup se află astăzi în Italia, la Vatican.

Reclame

Tagged: ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Sfântul Ioan Gură Hrisostom [Gură de Aur], Patriarhul Constantinopolului – 13 noiembrie at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: