Sfântul Ioan Gură Hrisostom [Gură de Aur], Patriarhul Constantinopolului – 13 noiembrie

14 Noiembrie, 2008 § Lasă un comentariu

sf-ioan-gura-de-aurSfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia în anul 354. Tatăl lui, Secundus, a fost mare comandant de oşti în armata imperială [Stratilat], iar mama lui s-a numit Anthusa. Fiind dotat cu geniu intelectual şi studiind în profunzime filozofică greacă, tânărul Ioan a văzut la sursă cât de nesatisfăcător şi în final, de dezgustător este păgânismul elenist. Prin studiu şi trăire e a văzut că numai Credinţa Creştină răspunde setei neostoite de adevăr a sufletului şi minţii omeneşti, şi a îmbrăţişat-o cu ardoare. Tânărul aristocrat Ioan a primit Sfântul Botez prin mâinile marelui Meletie, Patriarhul Antiohiei, precum mai târziu au primit şi părinţii lui Ioan Sfântul Botez.

După moartea părinţilor lui Ioan s-a tuns monah şi s-a dăruit pe sine tuturor asprelor nevoinţe călugăreşti. El apoi a scris celebrul tratat Despre Preoţie, iar după ce l-a încheiat, i s-au arătat lui în vedenie Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel care i-au poruncit o viaţă de mare misiune, de mare har, şi de mare suferinţă. Când a fost să fie hirotonit întru preot, îngerul lui Dumnezeu s-a arătat simultan lui Ioan şi Patriarhului Flavian (succesorul Sfântului Meletie la Scaunul Patriarhal al Antiohiei). Pe când Patriarhul oficia slujba hirotoniei, mulţimea a putut vedea un porumbel alb strălucitor zburând deasupra capului celui care se hirotonea, Ioan.

Covârşitorul său har de înţelepciune, de viaţă ascetică, şi de putere în cuvânt, a făcut ca Sfântul Ioan să fie chemat a fi Patriarh al Constantinopolului de către Împăratul Arcadie. Ca patriarh al Marii Cetăţi el a păstorit Biserica lui Dumnezeu timp de şase ani, cu o ardoare a sfinţeniei şi o înţelepciune poate fără egal în Istoria Bisericii. El a trimis misionari la celţii păgâni şi la sciţi şi a desfiinţat simonia [cumpărarea preoţiei cu bani] în Biserică, scoţând mulţi episcopi din scaune, care fuseseră hirotoniţi astfel. El a extind larg lucrările caritabile în Biserică şi a alcătuit rânduiala Dumnezeieştii Liturghii care îi poartă numele. El i-a ruşinat cu putere pe eretici, a dat pe faţă nelegiuirile Împărătesei Eudoxia care otrăveau viaţa publică şi moralitatea poporului, şi a dăruit Bisericii tezaur nepreţuit şi nesecat de scrisori, omilii, predici şi tâlcuiri la Sfintele Scripturi, izvorâte din mintea şi gura lui de aur.

chrysostom32

Poporul creştinesc l-a adorat, şi invidioşii l-au urât de moarte, iar nelegiuita Eudoxia l-a alungat de două ori în exil. Sfântul Ioan Gură de Aur a petrecut în Exil un total de trei ani, şi în exil a şi murit, în satul Comana din Georgia, în ziua Praznicului Înălţării Sfintei şi de Viaţă-Făcătoarei Cruci, la 14 septembrie, anul 407. Mai înainte de săvârşirea lui, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel i s-au arătat iarăşi, precum i s-a arătat şi Sfântul Sfinţit Mucenic Vasilisc (Episcopul Comanilor, pomenit în ziua de 22 mai), în a cărui biserică a şi primit pentru ultima oară Sfânta Împărtăşanie. Ultimele lui cuvinte rostite pe pământ au fost acestea: Slavă lui Dumnezeu pentru toate. Rostindu-le, sufletul sfânt al acestui Mare Sfânt al Bisericii a ieşit din trup şi s-a înălţat către Domnul. Capul Sfântului Ioan Gură de Aur odihneşte în Biserica Adormirii Maicii Domnului de la Moscova, iar sfântul lui trup se află astăzi în Italia, la Vatican.

Tagged: ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Sfântul Ioan Gură Hrisostom [Gură de Aur], Patriarhul Constantinopolului – 13 noiembrie at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: