IPS Bartolomeu Anania îşi lansează volumul de „Memorii” la Iaşi

2 Decembrie, 2008 § 2 comentarii

Editura Polirom vă invită joi, 4 decembrie, ora 18.00, la lansarea volumului Memorii de Valeriu Anania, în Aula Magna a Universităţii „Al.I.Cuza” Iaşi.

Evenimentul are loc în cadrul intîlnirii dintre IPS Bartolomeu Anania şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Al.I.Cuza” Iaşi. Cu această ocazie, vor vorbi despre carte, alături de autor, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Cristian Hadji-Culea, Directorul Teatrului Naţional Iaşi şi Silviu Lupescu, Director General al Editurii Polirom.

Referitor la IPS Bartolomeu Anania, Teodor Baconsky consideră că „tragismul vieţii sale este refluxul voinţei de a reuni contrariile, în pofida unei istorii care absolutizează parţialitatea şi partizanatul. Nu e de mirare că atitudinea respectivă, ostilă oricăror încadrări definitive, a provocat animozităţi, acuzaţii virulente sau, după caz, nedumeriri. Unii au interpretat-o ca pe un riscant proiect polifonic, învecinat cu spiritul faustic al modernităţii. Alţii au văzut în ea proba unor ezitări esenţiale. În ce mă priveşte, cred că adevărul se află aiurea. Părintele Anania este prin excelenţă un om liber, un om care a refuzat să-şi sacrifice înzestrările pe seama modelelor ideologice, a imperativelor previzibile sau a obligaţiilor circumstanţiale. Vor fi fiind toate acestea semnele unui parcurs contradictoriu? Nicidecum. Descifrez în ele, dimpotrivă, vocaţia unei coerenţe paradoxale, care face din demnitate o supremă valoare şi cultivă neatîrnarea ca pe un superlativ al smereniei.”

Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania) este arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Născut în 1921, în jud. Vîlcea, absolvă Seminarul Teologic Central din Bucureşti. Se înscrie la Facultatea de Medicină şi la Conservator în Cluj, de unde este exmatriculat de noile autorităţi comuniste. Ulterior, îşi continuă studiile de teologie la Academia Andreiană din Sibiu. Se călugăreşte în 1942, iar între 1966 şi 1976 îndeplineşte diferite funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America. În 1990, face parte din Grupul de Reflecţie pentru înnoirea Bisericii. Arhiepiscop din 1993, devine mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în 2006. A publicat numeroase volume de literatură (debut în 1936, în revista Vremea), obţinînd Premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor în 1982. Dintre lucrările religioase, amintim Filele de acatist (1976) şi o ediţie jubiliară a Bibliei (2001) în traducerea şi îngrijirea sa.

Reclame

Tagged: , ,

§ 2 Responses to IPS Bartolomeu Anania îşi lansează volumul de „Memorii” la Iaşi

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading IPS Bartolomeu Anania îşi lansează volumul de „Memorii” la Iaşi at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: