Mânăstirea Sfântul Naum – Ohrida

2 Decembrie, 2008 § 1 comentariu

Manastirea Sfantul Naum – Sveti Naum – este o manastire ortodoxa aflata in localitatea omonima, in regiunea Ohrida, Macedonia. Manastirea si localitatea se afla pe malul Lacului Ohrida, la o distanta de 29 de kilometri de orasul Ohrida, in apropiere de granita cu Albania.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

Orasul „Sfantul Naum” isi trage numele de la sfantul care, in anul 905, a intemeiat renumita manastire de aici. Sfantul Naum al Ohridei este inmormantat in biserica ctitorita de acesta inca din anul 910, anul trecerii sale la Domnul.

Scurt istoric

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida a fost construita pe o stanca ce strajuieste malul lacului din apropiere. Din curtea manastirii, o minunata priveliste se intinde sub privirea cuminte a pelerinului: Lacul Ohrid, orasul Pogradec din Albania si crestele muntilor strajeri.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

Biserica originala a Manastirii Sfantului Naum era inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si a fost construita in anul 900 de catre educatorul slavon Sfantul Naum al Ohridei, ucenicul Sfintilor Chiril si Metodie, contemporani cu Sfantul Clement de Ohrida.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

Manastirea Sfintii Arhangheli a Sfantului Naum, alaturi de Manastirea Sfantul Pantelimon din Plaoshnik a Sfantului Clement de Ohrida, este cel mai vechi monument ecclesial cunoscut din zona Ohridei. Aceasta este o constructie de forma treflata si apartine stilului arhitectural medieval slavon.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

In legatura cu lucrarea Sfantului Naum si a manastirii sale in zona Ohridei avem doar trei marturii istorice pastrate pana astazi. Prima marturie, numita „Viata Sfantului Naum”, provine de la unul dintre ucenicii sfantului. O transcriere a acestei opere, publicata de catre Ivan si Nikola Milosevi din regiunea Debar in secolul al XV-lea, a fost gasita in anul 1906 la Manastirea Zografu din Sfantul Munte Athos.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

Cea de-a doua sursa cu informatii despre Manastirea Sfantul Naum este pastrata intr-o antologie din secolul al XVI-lea. Cea de-a treia si ultima sursa, scrisa in limba greaca, ne-a fost lasata de catre Arhiepiscopul Constantin Cabasila din Ohrida.

Noi informatii despra Manastirea Sfantul Naum au fost gasite in insasi Cronica manastirii, pastrata astazi la Institutul de Istorie din Ohrida. Aceasta dateaza de prin a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Autorul acesteia, preotul Dimitria Petru, originar din Ohrida, ne-a lasat multe informatii in legatura cu staretii, perioadele de constructie si avutiile manastirii.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

Aflam astfel ca in anul 1846, staretul Serafim I intentiona inlocuirea bisericii vechi a Sfantului Naum cu una mai mare, din piatra. Din motive necunoscute inca, dar spre bucuria noastra, batranul a renuntat la a ridica o noua biserica, cea originala ajungand pana in zilele noastre. Tot din aceasta sursa aflam ca, in noaptea dintre 2 si 3 februarie 1875, ansamblul monahal a fost cuprins de un incendiu ce ameninta arderea din temelii a bisericii.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

In timpul cercetarilor ce au avut loc in vremea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in anul 1955, profesorul Dimce Koco a descoperit ruinele primei biserici de pe acest loc, gasita aici de Sfantul Naum. Astfel, s-a aflat cu greu istoria manastirii, cum ca locasul initial a fost daramat in vremea stapanirii otomane.

Biserica actuala este cea originala a Sfantului Naum, insa nu si prima de pe acest loc. Cu toate ca structura bisericii este cea originala, cu timpul, forma acesteia a fost mult schimbata fata de cum era la inceput.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

Biserica actuala a fost zidita pe locul primului lacas undeva intre secolele XVI si XVII. Aceasta a fost la randul ei reconstruita si imbunatatita de mai multe ori de-a lungul vremii. In vremea Sfantului Naum, biserica a fost restaurata, acesteia adaugandu-i-se un pridvor si un dom central. Domul a fost construit mai inainte de anul 1711, caci astfel iconostasul bisericii, lucrat in acel an si mai inalt decat bolta initiala, nu ar fi putut fi montat.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

In cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, un alt dom a fost construit deasupra bisericii. Ultima lucrare din Manastirea Sfantului Naum de Ohrida a avut loc in secolul al XVIII-lea, in anul 1799, cand un Paraclis a fost zidit pentru a acoperi Mormantul Sfantului Naum, din partea sudica a bisericii.

Arhitectură şi podoabe

In biserica nu se mai pastreaza nici un fragment de fresca din perioada Sfantului Naum. Potrivit inscriptiilor din biserica, frescele acesteia au fost pictate in perioada de vietuire aici a Parintelui Stefan, in anul 1806. Acestea sunt opera zugravului Trpo, fiul maestrului Constantin din Korcha, Albania.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

Privind frescele, in primul rand sunt impresionante scenele cu viata si minunile Sfantului Naum al Ohridei. Acestea au fost pictate in cel de-al doilea registru, deasupra mormantului din Capela Sfantului Naum.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

Intamplarile minunate prezentate in cele cinci scene pictate aici au fost transmise din generatie. Acestea sunt: imblanzirea ursului; calugarul inspaimantat ce a incercat sa fure trupul Sfantul Naum din mormantul sau; vindecarea celui bolnav psihic; hotul de cai, care a fost prins in zori, la poarta manastirii; si urmele ce au ramas pe piatra din vremea sfantului.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

Intre credinciosi s-a intins credinta cum ca Sfantul Naum este „vindecator al celor bolnavi psihic”. Potrivit unor surse, in anul 1662, in cadrul manastirii functiona un spital pentru astfel de pacienti. Iconostasul bisericii a fost sculptat in anul 1711 si este o adevarata capodopera. Autorii anonimi ai acestuia au fost puternic influentati de sculptura in lemn reprezentativa Sfantului Munte Athos.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

In aceeasi perioada, artistul Constantin a pictat icoanele sfintilor si pe cele praznicale. Cele mai impresionante sunt icoanele ce infatiseaza Rastignirea si Intrarea in Ierusalim. Icoanele iconostasului sunt privite ca unele dintre cele mai valoroase de acest gen de la inceputul secolului al XVIII-lea.

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida - Sveti Naum

Pe una dintre coloanele bisericii se afla inca si astazi doua inscriptii chirilice si glagolitice datand din perioada secolelor X-XII. Aceste inscriptii dau marturie despre dezvoltarea scrierii vechi slavone, glagolitice si chirilice, in regiunea Ohrida.

sursa: www.crestinortodox.ro

Tagged: ,

§ One Response to Mânăstirea Sfântul Naum – Ohrida

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Mânăstirea Sfântul Naum – Ohrida at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: