Părinţii refuză să-şi vaccineze fetiţele împotriva cancerului de col uterin

4 decembrie, 2008 § Lasă un comentariu

vaccin

● Pana in prezent, in judetul Iasi, doar 24 de eleve din clasa a patra au fost vaccinate impotriva cancerului de col uterin ● Peste 2000 de parinti ieseni care au fetite in clasa a patra au refuzat deja administrarea vaccinului ● Informarea cu privire la acest vaccin a fost facuta in 210 scoli din cele 600 existente la nivelul judetului Iasi, fiind inscrise 2.470 de eleve ● Doar 130 de parinti si-au dat acordul pentru administrarea vaccinului, iar 320 nu au fost prezenti la sedintele de informare

Campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a fetitelor de clasa a patra a inceput cu stangul si pare ca asa o va tine in continuare. Speriati, parintii elevelor par sa nu fie multumiti de informatiile pe care le-au primit de la medici. Acest lucru este dovedit de faptul ca pana in prezent, majoritatea parintilor care a participat la sedintele organizate la scoli a refuzat vaccinarea fetitelor.

Potrivit raportarilor realizate pana in prezent de reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Iasi, doar 210 unitati de invatamant au facut cunoscute rezultatele sedintelor cu parintii. La cele 210 scoli sunt inscrise 2.470 de eleve, iar in urma sedintelor sustinute de medicii vaccinatori, 2.015 parinti au spus „nu” administrarii vaccinarii fetitelor. Doar 130 de parinti au fost de acord ca fetitele lor sa le fie administrat vaccinul care protejeaza impotriva cancerului de col uterin. Aproape 320 de parinti nici macar nu s-au prezentat la sedintele convocate de unitatile scolare. Chiar daca pentru cele 130 de fetite parintii au dat unda verde pentru realizarea vaccinarii, iar medicii vaccinatori au ridicat tot atatea doze, numai 24 de eleve au si beneficiat de administrarea vaccinului. Alti parinti insa au fost convinsi doar pe jumatate de medicii vaccinatori care le-au prezentat despre ce este vorba prin realizarea vaccinarii si au mai solicitat un timp de gandire. „Am evaluat situatia cu privire la informarea parintilor sau apartinatorilor elevelor de clasa a patra cu privire la vaccinarea impotriva cancerului de col uterin. Pana acum am evaluat situatia. In 210 unitati de invatamant, am constatat ca din 2.470 cazuri s-au inregistrat 2.015 refuzuri si doar 130 de parinti au fost de acord cu vaccinarea, iar alti 310 au lipsit de la sedinte. Unii parinti, respectiv 15, au solicitat timp de gandire”, a declarat dr. Irina Mitroi, director adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Iasi. Medicii care au administrat deja vaccinul fetelor de clasa a patra nu au declarat pana acum nici o reactie adversa care ar fi putut sa apara la vreuna dintre eleve. La nivelul judetului Iasi au fost solicitate si repartizate aproximativ 4.800 de doze de vaccin impotriva cancerului de col uterin, insa reprezentantii ASP sustin ca nu stiu ce vor face cu dozele care nu vor fi administrate. Prima etapa a campaniei de vaccinare va continua pana in data de 19 decembrie, cand elevii vor intra in vacanta de iarna. In cazul in care parintii care au refuzat vaccinarea revin asupra deciziei, acestia pot solicita vaccinarea la viitoarea campanie in care vor fi incluse fetitele care acum sunt in clasa a treia. In acest fel se vor pastra calendarele anuale de vaccinare. Reprezentantii ASP Iasi asteapta ca astazi si maine, si ceilalti medici vaccinatori sa prezinte rezultatele informarii realizate in unitatile de invatamant.

Refuz la nivel national

Potrivit raportarii facute la Ministerul Sanatatii Publice, la aproximativ jumatate din numarul scolilor s-au repartizat doze de vaccin pentru un efectiv de 53.323 eleve de clasa a patra. In perioada 24 – 28 noiembrie s-au inregistrat 37.714 de refuzuri scrise, ceea ce reprezinta 70 la suta din cele 53.323 de eleve. Ministerul Sanatatii Publice reaminteste ca vaccinarea anti-HPV nu este obligatorie si ca, in continuare, se va baza pe initiativa medicilor de a informa corect si profesionist opinia publica pentru ca parintii fetitelor de clasa a IV-a sa ia decizia fireasca, cea de vaccinare impotriva virusului HPV. Nici in alte judete situatia nu se prezinta diferit. In judetul Satu Mare au refuzat administrarea vaccinului impotriva cancerului de col uterin peste 400 de parinti, iar doar 76 si-au dat acordul. In acest, judet vaccinul a fost administrat doar la 16 fetite. In Vaslui, primele zece vaccinuri au fost administrate abia ieri, pentru ca doar zece parinti si-au dat acordul pentru ca fetitele lor sa fie vaccinate. In judetul Bacau nu a fost administrata pana in prezent nici o doza din vaccinul anti-HPV.

autor: Margareta NICHIFOR

sursa: bzi.ro

Reclame

Tagged: ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Părinţii refuză să-şi vaccineze fetiţele împotriva cancerului de col uterin at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: