Before the Rain [Pred doždot](Macedonia, 1994)

19 Decembrie, 2008 § Lasă un comentariu

Timpul nu aşteaptă. Şi cercul nu e rotund niciodată.

Acest film l-am văzut la recomandarea lui Laurenţiu Dumitru şi a meritat!

Regia si scenariul Milcho Manchevski, cu Katrin Cartlidge si Rade Serbedszija. Muzica a fost creată de trupa Anastasia (AICI şi AICI puteţi audia colonoa sonoră)

Filmul este alcătuit din trei poveşti (Cuvinte, Chipuri, Imagini), fiecare concentrându-se asuprea unei poveşti de iubire tragice şi  lipsite de noroc. În primul episod, Cuvinte, îl întâlnim pe Kiril, un călugăr tânăr (probabil frate sau rasofor) ce a ales votul tăcerii, care se ridică pentru Zamira, o tânără albaneză care este acuzată de crimă de o banda de urmăritori. De dragul ei, Kiril părăseşte mănăstirea şi cei doi îşi croiesc drumul prin minunatul peisaj macedonean. Din nefericire, povestea lor se încheie deodată brusc şi violent.

Chipuri, al doilea episod, este plasat în aglomerata şi moderan Londră. Anne, o frumoasă editoaare de fotografie, este împărţită între iubirea soţului său Nick si atractia pe care o simpte pentru aleAleksandar, un fotograf de război dezamăgit (câştigător al premiului Pulitzer datorită fotografiilor şocante făcute în timpul războiului din Bosnia de la începutul anilor ’90). Ea este trasă într-o serie de evenimente tragice prin împuşcăturile de la un restaurant apropiat.

A treia şi ultima parte, Imagini, aduce împreună cele două istorii de dinainte. Povestea se focalizează asupra întoarcerii acasă a lui Aleksandar. El învaţă că războiul a dezbinat satul său natal şi că vecinii lui albanezi sunt priviţi acum ca duşmani. Hana, o albaneză, de care a fost, şi pare că încă este, îndrăgostit, îi cere să o salveze pe fiica sa Zamira. În timp ce Aleksandar iese în căutarea fetei, o furtună se întrezăreşte la orizont, şi filmul ne readuce la începutul său.

Aceasta este rezumatul filmului, un film ce m-a cam bulversat în primă fază, m-a făcut să plâng. Am vazut cât de dureroasă poate fi iubirea, am vazut cât de animalică poate deveni firea umană în vreme de război.

Acu, în ceas de noapte, în timp ce scriu aceste rânduri, ascult la nesfârşit coloana sonoră a filmului. Deja mă visez călătorind în Macedonia pe malul lacului Ohrida, pe urmele Sfântul Naum, ale Sfântului Teofilact, ale Sfântului Nicolae Velimirovici… pe urmele poveştilor de iubire a lui Kiril şi Zamira şi a lui Aleksandar şi Hana. Ar mai fi poate multe de vorbit despre acest film, însă vă îndemn la a viziona şi voi această operă de artă cineastică şi apoi să comentăm împreună pe marginea filmului.

Vizionare plăcută!

[AICI puteţi vedea întregul film în 11 părţi]

Reclame

Tagged:

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Before the Rain [Pred doždot](Macedonia, 1994) at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: