Viaţa Sfântului Mitropolit Filip al tuturor ruşilor 5

23 Decembrie, 2008 § Lasă un comentariu

Sfântul arhipăstor a fost dus de la Mănăstirea Bogoiav­lenskaia la Mănăstirea Nikolskaia, unde a fost închis din nou într-o chilie întunecoasă; din nou i-au pus picioarele în obezi şi lanţuri grele la mâini, legându-l cu un lanţ gros de gât. în aceeaşi chilie a fost închis şi un urs flămând. A doua zi, ţarul însuşi s-a dus la temniţă, convins că mucenicul pie­rise în ghearele ursului, dar cumplita fiară stătea liniştită în­tr-un colţ al chiliei-temniţă. Mulţimea înconjurase mănăsti­rea, rămânând acolo ziua şi noaptea, vrând să ştie dacă prea­iubitul păstor mai este sau nu în viaţă. în popor începuse să se vorbească despre minunile sale, ceea ce l-a înfuriat şi mai mult pe Ivan, determinându-l să-l trimită pe Filip la o mănăstire în Tver, unde urma să rămână tot întemniţat.

A trecut aproape un an de când Sfântul Filip se chinuia în închisoare. În decembrie 1569, ţarul, în fruntea „druji-nei” sale, a întreprins o campanie de „pedepsire” a oraşe­lor Novgorod şi Pskov pentru o aşa-zisă trădare. Atunci, din porunca lui Ivan, în chilia lui Filip s-a înfăţişat Ivan Maliuta Skuratov[1], zicându-i pasămite cu adâncă smere­nie: „Stăpâne sfinte! Am venit să primesc de la tine bine­cuvântare pentru măritul ţar care pleacă la luptă ca să-i pedepsească pe răzvrătiţii din Novgorod”. Sfântul cunoş­tea prea bine adevăratul motiv pentru care venise Maliuta. Cu trei zile mai devreme se destăinuise cuiva, spunân-du-i: „Nevoinţele mele se apropie de sfârşit!”, şi a cerut să fie împărtăşit cu Sfintele Taine. Răspunzându-i ticălo­sului, i-a zis: „Fă ce vrei, dar să ştii că darul lui Dumne­zeu nu se obţine prin înşelăciune”. Spunând aceasta a în­ceput a se ruga, implorându-L pe Domnul să-i primească sufletul în pace. Maliuta i-a pus pe faţă o pernă, ţinându-i-o aşa până când l-a sufocat, iar mai-marelui mănăsti­rii i-a spus în batjocură că fostul mitropolit murise, fiind­că îl bătuse mangalul la cap, din neglijenţă.’

Era în ziua de 23 decembrie 1569. În acest chip s-a sfârşit viaţa pământească a marelui ierarh, care şi-a jertfit viaţa pentru turma sa. Pe firmamentul Bisericii ruseşti au strălucit mulţi ierarhi, dar există printre ei doar un singur mucenic care şi-a dat viaţa pentru adevăr şi pentru iubirea de oameni. Slava lui va rămâne şi nu se va veşteji în veci, aşa cum întregi şi neputrezite au rămas moaştele sale.

Moaştele lui au fost încredinţate pământului îndată du­pă mucenicescul său sfârşit şi chiar în prezenţa ucigaşu­lui, într-un mormânt aflat în spatele bisericii mănăstirii, în anul 1591, ele au fost strămutate de la Tver la mănăsti­rea de la Soloveţ, locul nevoinţelor monahiceşti ale Sfân­tului Mucenic, după ce fuseseră găsite pe de-a-ntregul in­tacte, neputrezite. Ele au fost aşezate într-un mormânt pregătit dinainte, în biserica pe care o ctitorise, lângă lo­cul de veci al îndrumătorului său întru viaţa monahiceas­că, călugărul Iona Sanin.


[1] Maliuta Skuratov (Belski Grigorie Lukianovici), mort la 1572, una dintre căpeteniile „opricininei”, „colaboratorul” apropiat al lui Ivan cel Groaznic în perioada acutizării bolii psihice a acestuia, (ti. trad.)

sursa: Patericul Lavrei Sfanta Treime a Preacuviosului Serghie de Radonej

Notă: Am purces la postarea vieţii acestui minunat sfânt la îndemnul bunul meu prieten Victor L., căruia îi şi mulţumesc pe această cale. Mini-serialul cu viaţa Sfântului Filip se va compune din 6 episoade, urmând să închei acestă lucrare în ziua trecerii lui la Domnul (23 decembrie). Lectură cu folos! Doamne, ajută!

Citiţi şi Viaţa Sfântului Mitropolit Filip al tuturor ruşilor 1 Viaţa Sfântului Mitropolit Filip al tuturor ruşilor 2 Viaţa Sfântului Mitropolit Filip al tuturor ruşilor 3 Viaţa Sfântului Mitropolit Filip al tuturor ruşilor 4

Tagged: ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Viaţa Sfântului Mitropolit Filip al tuturor ruşilor 5 at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: