IPS Iosif – Scrisoare pastorală la Nașterea Domnului

25 Decembrie, 2008 § 1 comentariu

† Mitropolitul Iosif

Inima curată, ieslea în care astăzi se naște Hristos

Scrisoare pastorală la Nașterea Domnului 2008

către tot clerul, cinul monahal și poporul dreptslăvitor din întreaga Mitropolie

Preacucernice Părinte,
Iubiţi fraţi în Domnul nostru Iisus Hristos,

«Am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să I ne închinăm.» (Matei 2, 2)

Cu aceste cuvinte l-au întâmpinat cei trei magi de la Răsărit pe Irod, nedumerit de prezenţa lor în Iudeea cea atât de îndepărtată de locurile din care ei veneau. Deşi departe de poporul care-L primea, din care se năştea Fiul lui Dumnezeu, Mesia Cel aşteptat şi Mântuitorul lumii, iată că mulţi în lume cunoşteau şi aşteptau un Mântuitor al neamului omenesc. Taina Naşterii lui Mesia dintr-o Fecioară, a înomenirii Fiului lui Dumnezeu în Betleemul Iudeii, era descoperită acestor oameni atât de străini de legea Lui. Străini şi neînvăţaţi în lucrurile Dumnezeului Celui Adevărat, craii de la Răsărit s-au adeverit a căuta cu inimă curată adevărul toată viaţa lor, iar Dumnezeu i-a răsplătit, pentru că le-a dăruit nu numai să ştie care este Adevărul, ci şi să-L întâlnească, să I se închine. Deşi veneau de departe şi în căutările lor despre adevăr, Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu li se descoperă şi le luminează calea până la ieslea Lui din Betleem, pentru că în căutarea lor doreau cu inimă curată să Îl găsească, să Îl cunoască pe Dumnezeu aşa cum este El cu adevărat. De aceea, faptele lor au rămas înscrise în Evanghelie. Astfel, craii de la Răsărit ne conduc şi pe noi astăzi la ieslea din Betleem, şi de acolo la ieslea din lăuntrul nostru, acolo unde Hristos doreşte să fie primit să Se nască şi să ne nască: inima curată! Ei ne încurajează să nu uităm că oricât de îndepărtaţi am fi de Hristos, dacă Îl căutăm cu inimă curată, Îl vom găsi, pentru că El Însuşi ne călăuzeşte.

Iată cum craii înşişi, ascultându-şi conştiinţele şi nepreţuind mai mult viaţa lor decât Adevărul în faţa ameninţărilor lui Irod, dau mărturie despre Lumina lumii cea adevărată, «…Care luminează pe tot omul ce vine în lume» (In 1, 7-9). Cu toată încrederea ei s-au pus în slujba Luminii care a venit în lume şi înspre care se îndreptau cu încredere. Iată Lumina lumii, despre care vorbeşte Sf. Evanghelist Ioan, Care vine în chip blând, de Prunc născut în iesle, văzut şi primit în chip tainic de cetele îngereşti, de păstori, de craii de la Răsărit şi de cele necuvântătoare, şi care astăzi îşi caută lăcaş şi în inima noastră. Steaua luminează, căutând cale spre fiecare inimă care doreşte să primească pe Fiul Ceresc, pe Mântuitorul. Pentru fiecare suflet este din nou plinirea vremii, când «Dumnezeu trimite pe Fiul Său născut din femeie…» (Gal 4, 4-5) ca prin El să devenim şi noi fii, «…să dobândim înfierea» (Gal 4, 5). Acum Hristos aşteaptă să fie primit şi-n inima noastră, prin Duhul Sfânt, care ne ajută să-L recunoaştem pe Fiul, să-L numim pe Dumnezeu Părinte. El face din noi fii adoptivi, El pregăteşte inimile noastre pentru a-L primi şi a Se naşte în noi Fiul. «Al Domnului este pământul şi plinirea lui, lumea şi toate cele ce sunt întrânsa», toate ale Lui sunt, şi cerul şi pământul, dar Domnul vrea odihnă, vrea iesle, vrea căldură în inima celui pentru care astăzi Se naşte Prunc. În inima omului poate şi vrea Hristos să încapă, prin Duhul Sfânt. Prin Duhul Sfânt Hristos caută astăzi lăcaş în inimile noastre pentru a Se naşte. Aceasta este adevărata Lui casă, inima neprihănită, inima curată.

Inima noastră nu poate sta goală, se umple întotdeauna cu ceva: «cu iad, cu lume sau cu Dumnezeu». Când Adam şi Eva şi-au întors inima de la Dumnezeu prin neascultare, s-au umplut de iad şi de lume, s-au înrobit păcatului şi slăbiciunilor şi morţii. Dar totuşi Dumnezeu nu ne-a abandonat acestora, ci ne-a dat semn al dragostei nemărginite venirea Lui printre noi. Sub inima Fecioarei Maria, Maica Sa, Eva cea Nouă, şi-a plecat şi a odihnit capul Fiul Cel Ceresc, Domnul Dumnezeu, Ziditorul cerului şi al pământului pentru a asculta bătăile inimii omenirii întregi care striga după izbăvire şi pentru a-i spune omului răpus de păcat şi de moarte că vrea să fie primit de inima lui pentru a-l mântui. Fiul lui Dumnezeu vrea inima aceea care n-a uitat că odinioară în ea se oglindea Cerul, care era oglinda măreţiei lui Dumnezeu, «care era odinioară în Rai cu totul în mâna Lui, în afară de orice primejdie» de moarte.

Astăzi Hristos Se sălăşluieşte în inimile noastre ori de câte ori Îl primim, luminându-le, curăţindu-le, umplându-le de slava dumnezeiască. De aceea Îl dorim şi-L căutam, şi-L chemăm să-şi plece capul şi sub bătăile inimilor noastre cele pângărite, îndepărtate şi împrăştiate în dorinţele şi grjile după cele pământeşti, pentru a-L putea vedea aşa cum este.

Iubiţi fraţi întru Domnul,

Şi în viaţa noastră de zi cu zi avem nevoie de inima curată în care Hristos se oglindeşte pentru a-l primi şi iubi pe fratele nostru. «Când o inimă necurată vorbeşte cu altă inimă necurată, este vrajbă… Dar când vorbesc două inimi curate este bucurie, este pace, este o mare minune.» Să nu uităm că Hristos ne iubeşte mai presus de tot şi ne cere acelaşi lucru, să iubim. Însă fără ajutorul Lui cum vom reuşi?

Să mulţumim Părintelui Ceresc pentru darul făcut lumii prin Naşterea din Fecioară a Fiului Său în cetatea Betleemului, să-I dăm slavă pentru dragostea cu care ne cercetează şi să-L rugăm să ne ajute să-L CĂUTĂM CU INIMA ÎNTREAGĂ şi să spunem cu Fericitul Augustin: «Prin El Doamne ne-ai căutat pe când noi nu Te căutam, dar ne-ai căutat pentru ca şi noi să putem începe a Te căuta.»

Să vă dăruiască, Fiul Cel Născut în iesle, Sărbători cu bucurie, pline de daruri cereşti pe care să le puteţi împărtăşi şi celor dragi dumneavoastră spre slava lui Dumnezeu.

† Mitropolitul Iosif
Paris, Naşterea Domnului 2008

Anunțuri

§ One Response to IPS Iosif – Scrisoare pastorală la Nașterea Domnului

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading IPS Iosif – Scrisoare pastorală la Nașterea Domnului at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: