Boboteaza la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

7 Ianuarie, 2009 § 2 comentarii

Aproximativ 1.500 de ieşeni au participat la slujba Sfintei Liturghii şi a Aghezmei mari, oficiate ieri de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de 16 preoţi şi diaconi, la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Câteva zeci de credincioşi au stat în frig la rând încă de dimineaţă pentru ca, la finalul slujbei de Bobotează, să ia Agheazmă mare.

La finalul Sfintei Liturghii, soborul de preoţi şi diaconi, în frunte cu IPS Teofan, a ieşit în procesiune în faţa Catedralei, unde, pe un loc special amenajat, s-a oficiat Slujba sfinţirii apei celei mari. O cruce de gheaţă împodobită cu flori şi 24 de butoaie pline cu apă au străjuit soborul de preoţi şi diaconi care au slujit de Bobotează. IPS Teofan a vorbit în cuvântul adresat credincioşilor despre semnificaţia apei sfinţite de Bobotează: „Când a avut loc Botezul Domnului Hristos, Sfântul Ioan a văzut în Hristos pe Hristos, alţii au văzut un simplu om, obişnuit. Sfântul Ioan a văzut porumbelul pogorându-se peste creştetul lui Iisus Hristos şi a văzut prin porumbel prezenţa Sfântului Duh; alţii nu au văzut decât un simplu porumbel. Sfântul Ioan a înţeles glasul Dumnezeului celui ceresc Care a mărturisit despre dumnezeirea Fiului său. Mulţi dintre cei care erau de faţă n-au auzit decât un glas de tunet. Aşa este şi cu apa sfinţită pe care Dumnezeu o binecuvintează astăzi. Pentru noi cei care credem în Dumnezeu, universul întreg, creaţia lui Dumnezeu se sfinţeşte prin prelungirea tainei Botezului Domnului Hristos până în ziua de astăzi. Dumnezeu, prin pogorârea Sfântului Duh, sfinţeşte apa aceasta şi, prin rugăciunea preoţilor şi a credincioşilor, printr-o viaţă cât mai curată, apa aceasta devine izvor de binecuvântare pentru viaţa, pentru trupul nostru, pentru că mila lui Dumnezeu, precum soarele, se revarsă peste cei credincioşi şi mai puţin credincioşi. Mâine se încheie acest ciclu de nestemate sărbători de sfârşit şi de început de an. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dea putere să prelungim începând cu ziua de mâine toată taina, splendoarea şi adâncimea sărbătorilor pe care le-am trăit în această perioadă”, a spus IPS Teofan.

Ieşenii au aşteptat de dimineaţă pentru a lua Agheazmă

Ieşenii care au venit la Mitropolie de Bobotează au participat la Sfânta Liturghie şi la Slujba sfinţirii apei mari, după care au luat Agheazmă mare pentru a bea timp de opt zile: „Am luat Agheazmă mare pentru că aşa e tradiţia. Este bine atât pentru mine, cât şi pentru familia mea, pentru că prin această apă sfinţită ne binecuvântăm casele şi trupurile noastre. Cu Agheazma mare vom stropi prin casă şi vom bea dimineaţa până la Odovania Praznicului”, ne-a declarat Elena Niţă din Iaşi.

Elena Cângeac a venit la Mitropolie încă de dimineaţă pentru a particia la Sfânta Liturghie. „Acum aştept să iau Agheazma mare pentru a duce acasă la familie. Vom bea în fiecare dimineaţă această apă sfinţită chiar de IPS Teofan şi vom stropi casa în care locuim. Suntem oameni credincioşi şi, de aceea, ne trebuie în casă pentru a ne sfinţi. Am stat de dimineaţă la rând, iar acum suntem îngheţaţi de frig”.

sursa: Ziarul Lumina

sursa foto: Ziarul de Iaşi

Anunțuri

§ 2 Responses to Boboteaza la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Boboteaza la Catedrala Mitropolitană din Iaşi at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: