Asociatia Umanista Romana cere din nou eliminarea simbolurilor religioase din scoli

8 Ianuarie, 2009 § Lasă un comentariu

Asociatia Umanista Romana (AUR) cere ferm noului ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa puna in aplicare neintarziat decizia Consiliului National de Combatere a Discriminarii (CNCD) privind simbolurile religioase din scoli. „Prezenta simbolurilor religioase in scoli altereaza neutralitatea confesionala a institutiilor de invatamant public si reprezinta un prozelitism si o discriminare fata de elevii care provin din familii ce nu impartasesc convingerile religioase semnificate de respectivele simboluri religioase, dar si o forma de presiune religioasa fata de toti elevii. Credintele si convingerile tin de sfera privata a fiecarui individ, iar spatiul public nu trebuie anexat unui cult anume. Neutralitatea spatiului public trebuie aparata intrucat toti cetatenii, indiferent de optiunile lor privind religia, au aceleasi drepturi”, a declarat Remus Cernea, presedintele Asociatiei, citat de EduManager.ro. CNCD recomanda Ministerului Educatiei sa elaboreze si sa implementeze o norma interna prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in institutiile de invatamant public, aceasta norma urmand a se fundamenta pe urmatoarele principii: sa asigure exercitarea dreptului la invatatura si accesul la cultura in conditii de egalitate; sa respecte dreptul parintilor de a asigura educatia copiilor potrivit convingerilor lor religioase si filosofice; sa respecte caracterul laic al statului si autonomia cultelor; sa asigure libertatea de religie, constiinta si convingeri a tuturor copiilor in conditii de egalitate; sa afiseze simbolurile religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios.
Ministerul Educatiei a atacat in instanta decizia CNCD in privinta simbolurilor religioase, procesul fiind inca in curs.

sursa: Ziua.net

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Asociatia Umanista Romana cere din nou eliminarea simbolurilor religioase din scoli at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: