Investitura „pe la spate”

14 Ianuarie, 2009 § Lasă un comentariu

Barack Obama va fi inscaunat, la 20 ianuarie, in cadrul unei ceremonii tinute de un episcop homosexual

Nominalizarea unui episcop anglican homosexual pentru deschiderea ceremoniei de investitura a presedintelui american ales, Barack Obama, programata la 20 ianuarie, provoaca nume­rose controverse in SUA. Pe de alta parte, printre prime­le decizii pe care le va lua viitorul locatar de la Casa Alba se numara si inchide­rea centrului de detentie de la Guantanamo, unde zeci de prizonieri au intrat in greva foamei. La randul sau, Seful Statului Major Interarme al SUA, amiralul Michael Mullen, a avertizat asupra militarizarii excesive a politicii externe a SUA.

Un controversat episcop anglican homosexual, Gene Robinson (foto), va deschide ceremonia de investitura a presedintelui american ales, Barack Obama, rostind o rugaciune, a anuntat luni comisia care se ocupa de organizarea evenimentului, citata de Reuters. Alegerea lui Gene Robinson intervine la scurt timp dupa polemicile intense legate de posibila nominalizare pentru aceasta misiune simbolica a pastorului evanghelic Rick Warren, cunoscut pentru opiniile sale impotriva avortului si a casatoriilor intre homosexuali. „Intentia noastra este de a marca acest eveniment in istorie, sarbatorind momentele in care tara noastra s-a unit pentru a face fata provocarilor si pentru a le invinge”, a afirmat producatorul evenimentului, George Stevens Jr, anuntand decizia finala privind alegerea lui Robinson pentru deschiderea ceremoniei, la 18 ianuarie, la Lincoln Memorial din Washington. Numirea lui Gene Robinson in functia de episcop anglican de New Hampshire, in 2003, dupa ce a fost ales de Biserica episcopala americana, a starnit proteste dure in randul celor mai conservatori dintre anglicani, care il considera pe acesta un eretic. Mentinerea sa in functie a provocat scindarea anglicanilor americani, mai multe dioceze din SUA si alte state anglofone respingand orice contact public sau canonic cu episcopul homosexual. „Indiferent daca este vorba despre o minoritate rasiala, etnica, sau in cazul nostru sexuala, simplul fapt de a vedea pe cineva ca voi pe scena conteaza”, a declarat acesta, citat de Reuters.

Ordonanta pentru Guantanamo

Barack Obama intentioneaza sa emita o ordonanta executiva, in prima zi a mandatului, prin care va decide inchiderea controversatei inchisori de la Guantanamo Bay, au declarat surse oficiale pentru New York Times. Aceleasi surse au declarat ca eliberarea sau transferul detinutilor de la Guantanamo va dura cateva luni. Echipa lui Barack Obama este hotarata sa ordone si suspendarea imediata a sistemului judiciar militar creat pentru judecarea detinutilor de la Guantanamo. „Este mult mai dificil decat cred multi oameni. Ar fi greu sa fie inchis in primele 100 de zile ale noii administratii”, afirma duminica Obama. Noile declaratii vin la scurt timp dupa ce un numar de 42 dintre cei 250 de detinuti de la Guantanamo au intrat in greva foamei. „Sunt 42 de persoane in greva foamei, dintre care 31 sunt hranite cu proteine lichide injectate prin nas”, a precizat capitanul Pauline Storum, director pentru afaceri publice al centrului.

sursa: ziua.net

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Investitura „pe la spate” at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: