Desenele animate mai violente decat stirile

23 Ianuarie, 2009 § Lasă un comentariu

Potrivit unui studiu al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), posturile de desene animate difuzeaza, in medie, 20 de acte de violenta pe ora de emisie, iar cele informative si generaliste doar 14, arata realizatorii studiului. Cea mai difuzata violenta este cea de tip fizic.

Dupa frecventa actelor de violenta, cel mai agresiv canal de desene animate este Cartoon Network, care difuzeaza, in medie, 27 de acte de violenta pe ora, adica aproximativ unul la doua minute, urmat de Jetix si Minimax. Chiar si clipurile promo contin violente, acelasi post Cartoon Network ocupand primul loc.

Violenta la ea Acasa

In clasamentul similar pentru posturile de televiziune generaliste si informative, lider este Acasa, cu 23,5 acte de violenta pe ora, urmat de Prima TV (20), OTV (18,2) si Pro TV (14,6). In ceea ce priveste ponderea duratei violentei din o ora de emisiune, Cartoon Network este de cel putin doua ori mai violent decat restul canalelor de desene animate incluse in studiu, difuzand in medie, fara a lua in considerare publicitatea, 22,6 minute de violenta pe ora, in timp ce

Jetix – 11, iar Minimax – aproape sapte minute.

Pentru celelalte posturi de televiziune, studiul a masurat durata actelor de violenta, exprimata ca pondere pe ora, fara publicitate. Lider din acest punct de vedere este Pro TV, cu 21,2%, urmat de Prima TV (20,6%) si Acasa (20,3).

I-am ajuns pe americani

In privinta posturilor de desene animate, cea mai difuzata forma de violenta este cea de tip fizic. La posturile de televiziune generaliste si de stiri, predomina actele de violenta verbala (46,7%), urmate de violenta fizica (30,5%). „Numai pentru naivi, televiziunea e o aratare a realitatii, de fapt ea este un spectacol al realitatii si multi teleasti mint, spunand: noi nu avem nicio vina, noi doar aratam ce se intampla in lume.”, a remarcat prof. Ioan Dragan, coordonatorul studiului. La noi, pe micul ecran, violenta verbala a trecut inaintea celei fizice, iar tipurile de emisiuni care prezinta cel mai mare numar de asemenea acte sunt cele de reality-show (20,7 pe ora), de divertisment (15,5) si dezbaterile (8,3). La postul Acasa, telenovelele roma­nesti abunda in special in violente verbale”. De altfel, la acest capitol ii concuram pe americani, cei despre care se spune ca „omoara”, la Hollywoood, cam 1000 de persoane pe zi. Daca la ei 53% din filme contin violenta, in filmele noastre se ajunge la 41%. „Pe fondul unei concurente din ce in ce mai acerbe, ne asteptam ca violenta pe micul ecran sa creasca pana la extrem”, a declarat presedintele CNA, Rasvan Popescu. In 2008, CNA a dat posturilor TV care au promovat acte de violenta 38 de somatii, 19 amenzi si trei sanctiuni cu intreruperea emisiunii.

Amenzi degeaba

In Romania, 86% din popula­tie nu merge „din Principiu” la teatru, la cinematograf sau la muzeu, lucru care, con­jugat cu violenta TV, repre­zinta o agresiune impotriva spiritualitatii romanesti, a afirmat actorul Mihai Malaimare, membru al CNA. Studiul a fost realizat de Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare (CSMNTC), in perioada 13-19 octombrie 2008. Au fost monitorizate peste 370 de ore de programe la 13 canale TV de tip generalist sau specializat (informative si canale pentru copii). In 2008, CNA a dat posturilor TV care au promovat acte de violenta 38 de somatii, 19 amenzi si trei sanctiuni cu intreruperea emisiunii.

sursa: ziua.net

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Desenele animate mai violente decat stirile at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: