Biserica ortodoxă rusă se pregăteşte să-şi aleagă patriarhul

25 Ianuarie, 2009 § Lasă un comentariu

Biserica ortodoxă rusă ii alege duminică pe candidaţii din randul cărora il va desemna incepand de marţi pe patriarhul Moscovei şi al intregii Rusii care ii va succeda lui Aleksei al II-lea, decedat la inceputul lunii decembrie, relatează AFP, citata de NewsIn.

Un consiliu episcopal care ii reuneşte pe inalţii demnitari ai ortodoxiei provenind din toate ţările fostei URSS, dar şi din alte state unde exista această credinţă, se reuneşte pentru a desemna pană luni trei candidaţi la demnitatea de patriarh.

Această adunare este urmată, incepand de marţi, de un sinod al Bisericii ortodoxe ruse care ii cuprinde pe aceiaşi demnitari, precum şi pe reprezentanţi de rang inferior ai clerului şi simpli credincioşi reprezentand parohiile, in total 711 persoane.

Aceste persoane trebuie să-l aleagă pe patriarh, in principiu, marţi, chiar dacă dezbaterile pot continua pană joi. Procedurile se derulează cu uşile inchise in catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova. După cum se obişnuieşte, nu s-a anunţat niciun candidat, dar potrivit observatorilor şi presei ruse, doi favoriţi se detaşează din randul celor 145 de ierarhi ortodocşi eligibili.

Mitropolitul de Smolensk şi Kaliningrad Kirill, numit in decembrie patriarh interimar, este de şase săptămani omniprezent in mass-media. Considerat mai deschis asupra lumii decat concurentul său, clericul, in varstă de 62 de ani, a condus in timpul lui Aleksei al II-lea diplomaţia Bisericii ortodoxe ruse şi este singurul demnitar cunoscut marelui public.

In comparaţie cu el, relevă presa, mitropolitul de Kaluga şi Borovsk, Kliment, in varstă de 59 de ani, este un conservator care conduce administraţia Bisericii ortodoxe şi dispune de susţinere puternică in randul clerului.

Susţinătorii celor doi şi-au adresat reciproc acuzaţii in ultimele zile, fie că a fost vorba despre bănuieli de corupţie, de presupuse simpatii ale lui Kirill faţă de catolici sau de tentativele lui Kliment de a impune sinodului susţinerea sa.

Insă, „dacă războiul informaţiilor compromiţătoare dintre Kliment şi Kirill degenerează in confruntare gravă, atunci se va găsi o persoană de compromis. Mai mult decat orice, Biserica se teme de sciziune”, explică Boris Falikov, de la centrul de studiere a religiilor din cadrul Universităţii ştiinţelor umaniste din Moscova. Ar putea fi aleasă o personalitate de tranziţie, un mitropolit in varstă, cum este Filaret, in varstă de 73 de ani, care conduce mitropolia Minsk şi Sluţk.

In ciuda numeroaselor interviuri pe care diverşi inalţi prelaţi le-au acordat presei, niciunul nu a riscat un pronostic asupra identităţii viitorului patriarh. „Dumnezeu cunoaşte acest nume. Noi nu. De aceea ne vom ruga pentru ca Domnul să ne dea cel mai bun patriarh”, declara vineri in cotidianul Gazeta arhimandritul Vsevolod Şaplin, purtător de cuvant al Bisericii ortodoxe ruse.

Invingătorul va prelua conducerea unei Biserici care s-a intărit considerabil in timpul lui Aleksei al II-lea, patriarhul ales in 1990 şi care era bănuit de legături cu KGB-ul in timpul perioadei sovietice.

De la sfarşitul URSS, numărul mănăstirilor a crescut de aproape 40 de ori, ajungand de la 19 in 1990 la 716 in 2008 şi aproape trei ruşi din patru se declară in prezent ortodocşi, faţă de unul din patru in 1990, arată un recent sondaj al Institutului Vţiom.

Insă Biserica nu a ştiut să se dezică de tradiţia sa de a se supune statului, iar experţii spun că noul patriarh se va situa alături de Kremlin in chestiunile politice şi morale. „Relaţiile dintre Biserică şi stat sunt stranse, autorităţile găsesc mereu mijlocul de a se folosi şi de a-l influemţa pe noul patrirah, dacă va fi necesar”, spune Boris Falikov.

sursa: ziua.net

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Biserica ortodoxă rusă se pregăteşte să-şi aleagă patriarhul at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: