Sfinţii Cuvioşi Xenofont şi Maria, şi a fiilor lor, Ioan şi Arcadie – 26 ianuarie

26 Ianuarie, 2009 § Lasă un comentariu

Aceştia erau cetăţeni foarte de vază şi slăviţi în cetatea Constantinopolului. Xenofont şi soşia lui Maria duceau o viaţă plăcută lui Dumnezeu, dedicându-şi întreaga lor grijă educaţiei creştineşti a celor doi fii ai lor, Ioan şi Arcadie. Când aceştia au ajuns la vârsta maturităţii, părinţii lor i-au trimis la Beirut [unde se aflau cele mai bune şcoli creştine din acea vreme]; dar s-a întâmplat că o furtună năprasnică le-a scufundat corabia pe care călătoreau. Prin Pronia divină, cei doi fraţi au scăpat totuşi cu viaţă. Ei au fost aruncaţi la mal de valuri, în locuri diferite, astfel încât fiecare a crezut despre celălalt că s-a înecat. Din durerea sfâşietoare a pierderii celuilalt, ambii s-au făcut monahi la mănăstiri diferite. După doi ani, văzând că nu mai soseşte nici o veste de la fii, părinţii cei zdrobiţi au ajuns în pelerinaj la Ierusalim, să se închine la Locurile Sfinte. Acolo, prin înainte-vederea uni dintre părinţii cei îmbunătăţiţi de acolo, mai întâi s-au cunoscut fraţii între ei, iar mai apoi, copiii şi cu părinţii lor. Dintr-o recunoştinţă de necuprins către Dumnezeu, Xenofont şi Maria au împărţit de îndată săracilor uriaşa lor avere, şi s-au îmbrăcat amândoi în chipul cel monahicesc. Povestea vieţii acestor patru suflete este cu adevărat copleşitoare, ea arătând mai ales cât de minunat călăuzeşte Dumnezeu vieţile celor ce cred în El chiar din mijlocul celor mai fără de ieşire nenorociri; ea arată cum îngăduie El vitregiile vieţii, numai pentru a întări mai mult credinţa celor ce le poartă şi pentru a dărui, la vreme potrivită, bucurii mai presus de orice nădejde şi de orice grai. Această familie de Sfinţi a vieţuit şi s-a săvârşit cu pace în Domnul în veacul al cincilea.

sursa: fântul Nicolae Velimirovici, Proloagele de la Ohrida, vol. I ianuarie-iunie, traducere Mihaela Grosu, Editura Egumeniţa, 2005, p. 109

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Sfinţii Cuvioşi Xenofont şi Maria, şi a fiilor lor, Ioan şi Arcadie – 26 ianuarie at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: