Mitropolitul Kirill, noul patriarh al Moscovei şi tuturor ruşilor

28 Ianuarie, 2009 § Lasă un comentariu

Biserica Ortodoxă rusă l-a ales marţi pe reformatorul Kirill, in varstă de 62 de ani, drept noul său patriarh, după moartea lui Aleksei al II-lea, luna trecută, relatează Reuters, citata de NewsIn.

Un oficial al bisericii a anunţat in direct la televiziune că sinodul Bisericii Ruse, din care fac parte peste 700 de inalţi prelaţi, precum şi reprezentanţi de rang inferior ai clerului şi simpli credincioşi reprezentand parohiile, l-a ales pe Kirill in defavoarea contracandidatului său, conservatorul Kliment. Kirill a primit 508 voturi din totalul de 677.

Sinodul s-a reunit marţi pentru a alege noul patriarh. Procedurile s-au derulat cu uşile inchise in catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova.

Mitropolitul de Smolensk şi Kaliningrad Kirill, numit in decembrie patriarh interimar, era de şase săptămani omniprezent in mass-media. Considerat mai deschis asupra lumii decat concurentul său, clericul, in varstă de 62 de ani, a condus in timpul lui Aleksei al II-lea diplomaţia Bisericii ortodoxe ruse şi este singurul demnitar cunoscut marelui public. In comparaţie cu el, mitropolitul de Kaluga şi Borovsk, Kliment, in varstă de 59 de ani, este un conservator care conduce administraţia Bisericii ortodoxe şi dispune de susţinere puternică in randul clerului.

Expertii sustin ca noul patriarh va fi alaturi de conducerea de la Kremlin

Noul patriarh va prelua conducerea unei Biserici care s-a intărit considerabil in timpul lui Aleksei al II-lea, patriarhul ales in 1990 şi care era bănuit de legături cu KGB-ul in timpul perioadei sovietice. De la sfarşitul URSS, numărul mănăstirilor a crescut de aproape 40 de ori, ajungand de la 19 in 1990 la 716 in 2008 şi aproape trei ruşi din patru se declară in prezent ortodocşi, faţă de unul din patru in 1990, arată un recent sondaj al Institutului Vţiom.

Insă Biserica nu a ştiut să se dezică de tradiţia sa de a se supune statului, iar experţii spun că noul patriarh se va situa alături de Kremlin in chestiunile politice şi morale. „Relaţiile dintre Biserică şi stat sunt stranse, autorităţile găsesc mereu mijlocul de a se folosi şi de a-l influemţa pe noul patrirah, dacă va fi necesar”, spune Boris Falikov.

Puterea are nevoie, „mai ales intr-o perioadă de criză economică, de rolul pacificator, liniştitor al Bisericii pentru societate”, adaugă expertul.

sursa: ziua.net

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Mitropolitul Kirill, noul patriarh al Moscovei şi tuturor ruşilor at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: