In Marea Britanie, supravegherea electronica si colectarea datelor personale ameninta democratia. La noi, nu?

7 Februarie, 2009 § Lasă un comentariu

In timp ce la noi inregistrarea convorbirilor si a corespondentei electronice este abia la inceputul unei noi ere, gratie legiferarii recente a legii, in Marea Britanie, supravegherea electronica si colectarea datelor personale ameninta deja sa submineze democratia, informeaza BBC News. Desi guvernul britanic sustine ca acestea sunt niste masuri esentiale pentru a combate criminalitatea, grupul de campanie Liberty spune ca abuzurile de putere inseamna ca „pana si nevinovatii au de ce sa se teama”.

Campaniile pentru drepturile omului avertizeaza asupra riscurilor unei „societati supravegheate”, in care statul capata putere din ce in ce mai mare de a urmari miscarile oamenilor si de a le retine datele personale. Controversatul plan al guvernului de a inregistra detalii ale apelurilor si email-urilor britanicilor a fost amanat anul trecut, dupa ce a fost etichetat drept „Orwellian”. Intre timp, ministrii se consulta asupra planului pentru ca acesta sa includa detaliile, dar nu si continutul convorbirilor, iar traficul pe internet sa fie monitorizat, intrucat este esential pentru a lupta contra terorismului.

Totusi, cresterea gradului de supraveghere risca sa ameninte dreptul oamenilor la intimitate, care este „o pre-conditie esentiala a exercitarii dreptului la libertatea individuala”. Acestia insa nu sunt constienti de cantitatea de informatie detinuta si totodata schimbata de persoanele publice.

„Nu poate fi nici o justificare pentru aceasta graduala, dar continua inregistrare si absorbtia de catre stat a oricarui detaliu despre noi”, declara un oficial al Camerei Lorzilor.

Potrivit unui raport din 2004 al Comisiei Europene, Marea Britanie este tara cu cele mai multe camere de supraveghere din Europa. Aproximativ 40.000 de astfel de camere monitorizeaza zone publice din 500 de orase britanice, comparativ cu mai putin de 100 camere in 15 orase din Germania si nici una in Danemarca. Totodata, baza de date personale britanice este cea mai mare din lume, cu mai mult de 7% din populatie avand datele stocate, fata de 0,5% din populatia Statelor Unite.

Politia din Anglia, Wales si Nordul Irlandei poate preleva probe ADN si amprente oricui este sub suspiciunea unui delict notabil si mostrele pot fi retinute pe termen nedefinit, chiar daca persoana in cauza este acuzata sau nu. Organizatiile pentru drepturile omului sustin ca oricarei persoane care nu este condamnata pentru o crima sa i se stearga ADN-ul din baza de date, pozitie sustinuta de Curtea Europeana a Drepturilor Omului intr-un caz recent intentat unor barbati englezi.

Guvernul recunoaste ca supravegherea electronica si mostrele de ADN „sunt unelte esentiale pentru combaterea crimelor”, dar admite totodata ca datele personale ar trebui folosite numai in investigatii criminalistice, atunci cand este cazul.

„In ultimii sapte ani ni s-a tot spus „sa nu ascundem nimic, sa nu ne temem de nimic”, dar colectarea datelor si abuzurile de putere sugereaza ca pana si cei nevinovati au motive serioase sa se teama”, spune directorul grupului de campanie Liberty, Shami Chakrabarti. Jim Killock, director executiv al grupului Open Rights, a atras atentia guvernului sa-si „reconsidere” controlul asupra utilizarii datelor.

„Guvernele tind sa creada ca strangerea de informatie noua despre cetateni este un lucru bun. Dar asta nu este adevarat, daca intimitatea noastra este subminata si datele noastre nu sunt in sguranta”, a mai adaugat Jim Killock.

Gradul ridicat al supravegherii electronice si colectarea datelor de catre stat si alte organizatii ar risca sa submineze traditia pe termen lung privind intimitatea si libertatea individuala, care sunt vitale pentru democratie, mai precizeaza jurnalistii britanici.

sursa: www.ziua.net

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading In Marea Britanie, supravegherea electronica si colectarea datelor personale ameninta democratia. La noi, nu? at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: