Big Brother s-a nascut in Israel

9 februarie, 2009 § Lasă un comentariu

Orasul Sfant e impanzit de camere de luat vederi care monitorizeaza orice straduta, iar trupe speciale sunt gata oricand de interventie

Intrarea pe teritoriul statului Israel lasa adeseori un gust amar milioanelor de turisti care vin anual sa viziteze pamanturile biblice, orasul sfant – Ierusalim sau litora­lul din Tel Aviv. Cinci milioane de evrei traiesc zilnic cu teama ca pot fi oricand victime ale unui atentat venit din partea arabilor sau palestinienilor. Iar asta se vede pretutin­deni, prin masurile excep­tio­nale de securitate luate incepand din aeroport si pana pe strazi.

Pretutindeni vezi soldati si garzi speciale, inarmate cu arme americane de asalt, veste antiglont, gata sa faca fata oricand unui razboi de guerila. Nu poti glumi cu ei in timpul controalelor, isi fac serios meseria. Ti se pun zeci de intrebari despre scopul calatoriei, durata, daca ai luat legatura cu cineva, ai cunoscuti la ei in tara si cate si mai cate. Daca spui ca esti jurnalist urmea­za cel putin zece intrebari despre cine te insoteste, ce vrei sa scrii, unde vei sta si multe altele. Daca esti mai colorat la fata si semeni cu un arab esti tras de o parte la un adevarat interogatoriu. Totul pare mai crancen decat intr-un regim de trista amintire, insa e perfect justificat. Nici cetatenilor israelieni nu le convine procedura, careia trebuie sa i se supuna, dar stiu ca e spre binele lor. Oricand un arab fanatic, cu o incarcatura explozibila sub haine, se poate arunca in multimi sa se detoneze strigand „Allah e mare!”, pentru a lua cu el cat mai multe victime. Ca o masura suplimentara de siguranta, nici un avion israelian nu survoleaza statele arabe, pentru a preveni riscul unui atentat cu racheta.

Sanse infime de pace

De 60 de ani – de cand Israel s-a declarat stat evreu si demo­cratic – evreii sunt intr-un continuu razboi cu arabii-palestinieni, si uneori chiar si cu arabii-israelieni, care reprezinta o importanta minoritate etnica. Din populatia de circa 6,5 milioane de locuitori, circa 5 milioane sunt evrei, iar 1,5 milioane sunt arabi. Dupa declaratia de inde­pendenta din mai 1948, cateva sute de mii de palestinieni, care repre­zentau atunci sub 9% din popu­latia statului, au plecat din Israel, pe teritorii arabe si au pierdut cetatenia israeliana. Si-au gasit un lider in Yasser Arafat – seful Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei. Cei plecati s-au inmultit de peste zece ori in anii care au urmat si vor sa se intoarca inapoi in Israel. Conform unor estimari neoficiale, circa 3 mili­oane de palestinieni cer sa se intoarca in Israel, dar nu sunt primiti. Din punct de vedere politic, reprimirea lor ar insemna ca populatia araba sa ajunga egala cu cea evreiasca, iar la alegeri ar exista riscul ca evreii sa numai detina majoritatea in KNESET (Parlament), fapt ce ar constitui o amenintare la existenta statului Israel – declarat stat evreu. Pana in pre­zent nu s-a gasit o cale politica de rezolvare a conflictului. Iar istoria ultimilor zeci de ani a demonstrat ca palestinienii au comis atentate impardonabile asupra populatiei civile evreiesti, pentru a semana panica si tero­area. Teroristii cauta locuri cat mai populate, in special cu tineri si elevi, in piete si autobuze, unde plaseaza bombe sau se detoneaza in atacuri-kamikaze. Arareori cate o racheta lansata din statele arabe vecine, isi cere tributul de vieti omensti.

Evreii ii considera „imposibili” pe arabii-palestinieni pentru modul sangeros de a se impune. Multi evrei cu care am discutat sustin la unison ca nu se poate face pace cu palestinienii intrucat sunt „dementi”. Multe orasele din nordul Israelului, locuite de arabi-israelieni, sunt riscant de vizitat de catre evrei, care se pot trezi oricand cu o piatra in cap.

Hoti nu exista

In ciuda potentialelor pericole, si atentatelor foarte rare, in interiorul tarii viata cotidiana se prezinta sigura si prospera pentru ca populatia e instruita militar sa contracareze. Armata e obligatorie (18 luni la femei si trei ani la barbati) sub sanc­tiunea inchisorii, dar israelienii-evrei vad in aceasta o datorie de onoare si nu o corvoada. Toate locurile sfinte din Ierusalim, unde se perinda milioane de turisti sunt bine pazite de baieti si fete inarmati pana in dinti. Sunt cu sutele. Ramai impresionat cand vezi o cate o tanara delicata, sub povara unei pusti de asalt de tip M4 si a intregului echi­pament de razboi. Putini stiu ca orasul sfant din Ierusalim e impanzit de camere de luat vederi care monitorizeaza orice straduta, iar trupe speciale sunt gata oricand de interventie. Hoti nu exista, pentru ca n-ar avea nici o sansa. Turistii se simt in siguranta. Vechiul oras, presarat la fiece pas cu monumente istorice de o valoare inestimabila, aduna lacasuri sfinte ale multor religii. Biserici si moschei deopotriva.

Chiar la intrarea in Biserica Sfantului Mormant, unde se afla si Golgota – locurile cele mai vizitate de crestini – se afla un container blindat destinat eventualelor bombe neexplodate, depistate in impre­jurimi, care trebuie asigurate pana la sosirea genistilor.

sursa: ziua.net

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Big Brother s-a nascut in Israel at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: