Barak a bombardat degeaba Gaza

12 februarie, 2009 § Lasă un comentariu

Blocul partidelor de dreapta si al celor religioase sunt, conform ultimelor sondaje, principalii castigatori ai alegerilor legislative desfasurate ieri in Israel. Rata de participare a electoratului israelian a fost mai mare decat cea inregistrata la scrutinul din 2006. Armata israeliana a impus pentru 24 de ore o blocada totala asupra Cisiordaniei, pentru a impiedica tentativele de atentate. Politia a intervenit pentru a opri confruntarile dintre populatia araba din Israel si ultranationalistii evrei.

Sectiile de votare din Israel au fost deschise ieri pentru alegerile legislative, marcate de o ascensiune a partidei de dreapta si de un duel strans intre Benjamin Netanyahu si Tzipi Livni. Profetiile privind o prezenta redusa la urnele de vot s-au dovedit neintemeiate, fiind aproape sigur ca numarul votantilor va trece de 70% din populatia cu drept la vot, depasindu-se astfel procentul votantilor de la alegerile precedente din 2006. Toate cele 33 de partide angajate in cursa alegerilor s-au straduit sa atraga de partea lor parte din masa „nehotaratilor”, estimata la aproape un milion de votanti. Un simpatizant al „Partidului Barbatilor care-si apara drepturile in familie” s-a legat cu lanturi in semn de protest impotriva „dictaturii femeilor in viata familiala”. Likud si Kadima sunt creditate cu cate 25 de mandate fiecare, in timp ce partidul laic de dreapta Yisrael Beitenu, condus de Avigdor Lieberman, se afla pe pozitia a treia, devansand Partidul Muncii al ministrului Apararii, Ehud Barak, potrivit sondajelor. In timpul campaniei, nici Benjamin Netanyahu nici Tzipi Livni nu au exclus o guvernare alaturi de Avigdor Lieberman, care si-a desfasurat campania punand la indoiala „loialitatea” minoritatii arabe din Israel, aproximativ 1,2 milioane de locuitori, reprezentand circa 20% din populatie. Pe listele celor 9263 de sectii de vot sunt inscrisi 5.278.985 de cetateni cu drept de vor, numarul alegatorilor nehotarati fiind foarte mare, o alta necunoscuta majora fiind rata de participare.

Violente electorale

Armata israeliana a impus o blocada totala de 24 de ore asupra Cisiordaniei, pentru a impiedica tentativele de atentate care ar fi putut surveni ieri. Punctele de trecere intre Israel si Fasia Gaza au fost inchise ieri cu exceptia celui de la Erez pentru „cazurile umanitare”, a adaugat purtatorul de cuvant. Un incident grav a avut loc in orasul Umm el Fahm, din Galileea, locuit de cetateni israelieni arabi. Seful Comisiei electorale care trebuia sa vegheze la buna desfasurare a alegerilor a fost numit Baruch Marzel, campionul ultranationalismului evreiesc, cu multe penalitati la activ. Locuitorii si primarul orasului au declarat ca Marzel nu va fi lasat sa intre in oras, si din tot Israelul au sosit la Umm el Fahm activisti evrei ai diferitelor organizatii civice pentru a-i sustine pe arabi. In ultima clipa, Politia a decis sa anuleze numirea lui Marzel, si in locul sau a sosit un alt fruntas al extremei drepte israeliene deputatul Arie Eldad. Spiritele s-au incins, au inceput sa zboare pietre si alte obiecte condotente, si au avut loc ciocniri intre manifestantii arabi si politisti. Violentele au luat sfarsit abia atunci cand deputatul Eldad a parasit orasul intr-o duba blindata a politiei.

sursa: ziua.net

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Barak a bombardat degeaba Gaza at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: