Pana in 2020, depresia va deveni cea mai obisnuita boala in lumea civilizata

18 Februarie, 2009 § Lasă un comentariu

Depresia… dusmanul invizibil al Uniunii Europene


Depresiunea economica nu stim cat mai dureaza, insa pana in 2020, depresia… va deveni cea mai obisnuita boala in lumea civilizata. Un raport al Parlamentului European (PE) privind sanatatea mentala in Uniunea Europeana (UE), arata ca, in contextul actualei crize economice, unde numarul somerilor este in crestere, acele categorii vulnerabile si marginalizate, cum sunt somerii, emigrantii, persoanele cu handicap sau oameni care au suferit abuzuri sunt predispuse intr-o masura mai mare la depresie. Raportul va fi dezbatut zilele urmatoare de plenul Parlamentului European.

Potrivit raportului, citat de hotnews.ro, depresia este una din cele mai intalnite tulburari, care afecteaza una din sase femei, estimandu-se ca pana in 2020, depresia va deveni cea mai obisnuita boala in lumea dezvoltata. Mai mult, in fiecare an, in UE se sinucid 59.000 de persoane, iar 90% dintre sinucideri au ca motiv tulburarile psihice. De asemenea, Europa are o populatie din ce in ce mai batrana, iar tulburarile neurodegenerative devin din ce in ce mai frecvente. Cu toate acestea, tulburarile psihice nu sunt abordate cu aceeasi seriozitate ca problemele de sanatate fizica, atrage atentia raportul.

Raportoarea de origine greaca Evangelia Tzampazi, ea insasi o persoana cu dizabilitati tintuita in scaun cu rotile inca din copilarie, care trebuie trebuie sa asculte si sa sprijine oamenii cu tulburari psihice, propune ca prin accesarea fondurilor europene statele membre sa ajute la integrarea pe piata muncii a persoanelor cu probleme psihice. „Sa ne gandim la o persoana care are stigmatul „bolnav psihic” si care isi cauta de lucru. Cat de bine s-ar simti acesta daca ar putea lucra de exemplu ca instructor in reciclare, cu grupuri de copii sau batrani” a declarat Tzampazi.

Cum este de asteptat, in Uniunea Europeana situatia din acest punct de vedere difera de la o tara la alta. „In Anglia, de exemplu, exista structuri pentru sprijinirea grupurilor de persoane cu handicap. Asta pentru ca problemele de sanatate mentala apar de multe ori la persoanele care au un handicap fizic, ca mine”, spune raportoarea.

„Depresia (si sinuciderea care o urmeaza de obicei) este dusmanul invizibil al Uniunii Europene, deoarece face mai multe victime decat accidentele rutiere”, mai spune eurodeputata greaca. Tampazi a formulat cateva recomandari in cinci domenii prioritare de la prevenirea sinuciderii si depresiei prin monitorizarea celor care au avut tentative de sinucidere si sprijinirea acestora sa se autoajute, la includerea sanatatii mintale in programele de invatamant din domeniul asistentei medicale.

Job-ul, factor important de stres

Potrivit raportului PE, conditiile de munca joaca un rol important in sanatatea mintala a populatiei „Anumite tehnici manageriale, lipsa de comunicare, hartuirea, zgomotul, volumul de munca excesiv si lipsa sigurantei la locul de munca alimenteaza stresul, contribuie la aparitia tulburarilor mintale si determina lucratorii sa solicite pensionarea anticipata sau pensionarea pe caz de invaliditate”.

Somajul si lipsa unei sigurante financiare sunt alti doi factori care ne pot dezechilibra mental, mai noteaza raportul. De aceea, in scopul promovarii sanatatii mintale la locul de munca si al imbunatatirii performantei economice a UE, angajatorii  ar trebui sa implementeze practici destinate protejarii sanatatii mintale la locul de munca.

sursa: ziua.net

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Pana in 2020, depresia va deveni cea mai obisnuita boala in lumea civilizata at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: