Reincepe campania pentru vaccinarea fetitelor impotriva cancerului de col

15 Iunie, 2009 § Lasă un comentariu

Dupa scandalul care a fost anul trecut din cauza vaccinului impotriva cancerului de col uterin administrat fetitelor de clasa a IV-a, conducerea Ministerului Sanatatii a hotarit sa inceapa o noua campanie de informare in acest sens.

Elevele din clasele a VI-a si a VII-a vor putea fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, la sfarsitul anului, daca, in urma campaniei de informare lansata ieri, de catre Ministerul Sanatatii (MS), cel putin 50% dintre parinti vor fi de acord cu vaccinarea. „Am hotarat ca vaccinarea sa se faca la elevele de 12-14 ani, si nu la cele de 9 ani, pentru ca noi suntem inca o tara ortodoxa, iar fetele de 9 ani nu intretin raporturi sexuale”, a declarat, ieri, ministrul Sanatatii, Ion Bazac. „Tu decizi pentru sanatatea fiicei tale. Informeaza-te!”, sub acest slogan se va derula cam­pania de informare, ce va avea trei etape. Prima etapa va fi pentru transmiterea infor­matiilor catre medicii responsabili de vaccinarea in scoli si profesorii- diriginti ai claselor a VI-a si a VII-a (anul scolar 2009-2010), iar a doua ii va viza pe parinti. In paralel, informatii suplimentare se pot afla de pe site-ul www. informarehpv.ro sau de la telverde: 0800.800.008.

In octombrie, la sfarsitul campaniei, va avea loc a treia etapa, nou infiintatul Centru National de Informare asupra Cancerului de Col urmand sa colecteze toate datele de la inspectorate si, daca minim 50% dintre parinti isi vor fi dat acordul, MS va incepe vaccinarea propriu-zisa. „Campania de informare este sustinuta financiar, in totalitate, de catre companiile producatoare de vaccinuri impotriva cancerului de col”, a precizat ministrul.

La Iasi, punctul de pornire al acestei campanii ar fi, conform conducerii Directiei de Sanatate Publica Iasi, o conferinta care va avea loc spre sfirsitul acestei luni.

Conferinta este organizata de Societatea de Ginecologie Oncologica in colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie si va avea loc in perioada 24-26 iunie. „Este nevoie de o campanie de informare cu privire la aceasta boala, dar mai ales este o campanie de promovare a vaccinului impotriva cancerului de col uterin. Multi parinti au fost reticenti in a administra fetitelor acest vaccin tocmai pentru ca nu aveau suficiente informatii despre el. De asemenea, foarte importanta este informarea corecta a medicilor de familie, pentru ca ei sint cel mai aproape de pacienti si pot transmite informatia mai departe”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.

La conferinta de la sfirsitul lunii iunie va fi prezenta si prof.dr. Margaret Anne Stanley, de la departamentul de patologie a Universitatii Cambridge.

Programul de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a impotriva infectiei cu virusul HPV care provoaca cancerul de col uterin a fost initiat, la sfarsitul lunii noiembrie 2008, in mandatul fostului ministru, Eugen Nicola­escu. Programul s-a dovedit a fi un esec, doar 2615 fete fiind vaccinate, dintr-un total de 110.000.

sursa: ziua.ro & ziaruldeiasi.ro

Reclame

Tagged: ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Reincepe campania pentru vaccinarea fetitelor impotriva cancerului de col at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: