Gheronda Iosif Vatopedinul a adormit întru Domnul

2 iulie, 2009 § Lasă un comentariu

Ieri dimineaţă în jurul orei 2 şi jumătate, Gheronda Iosif a trecut la Domnul.

Gheronda Iosif s-a născut la 1 Iulie 1921, de ziua Sfinţilor Cosma şi Damian, care i-au fost protectori întreaga viaţă. După moartea Stareţului său, Gheron Iosif Isihastul, Gheronda Iosif s-a stabilit la Schitul Sfinţilor Doctori fără de arginţi. După cum vedem, aceiaşi Sfinţi Doctori Cosma şi Damian au hotărât ca, de praznicul lor, să-l ia la cer pe Gheronda Iosif.

În veci pomenirea !

~+~

Bătrânul Iosif din Vatoped, născut la data de 1 iulie 1921, este unul dintre ucenicii lui Iosif Isihastul din Muntele Athos, a cărui operă şi experienţă practică, după moartea sa, a fost răspândită în Muntele Athos, apoi în toată Grecia, în Cipru şi în America de Nord.

Acesta este autorul a numeroase cărţi, inclusiv al unei prezentări a vieţii şi învăţăturilor părintelui său spiritual, Iosif, care a fost tradusa şi publicata în franceză.

Primul grup, format din patru ucenici, al „viitorului” Iosif din Vatoped, a fost înfiinţat în Paphos – Cipru. Printre aceştia s-a aflat şi părintele Efrem, actual egumen de Vatoped şi părintele Atanasie, actualul Episcop de Limassol.

În 1980, Monahul Iosif, cu discipolii săi, s-au instalat în Muntele Athos, Nea Skiti, apoi la mânăstirea Kutlumusiu, unde au rămas timp de 3 ani.

În 1989, Patriarhul de Constantinopol i-a permis părintelui Iosif să se deplaseze cu gruparea sa, în Manastirea Vatoped, practic abandonată, care însă a devenit una dintre cele mai importante manastiri din Muntele Athos.

El l-a numit egumen pe ucenicul său, părintele Efrem, şi a rămas acolo până la sfârşitul vieţii sale, ca duhovnic si învăţător al călugărilor.

sursa: http://presaortodoxa.wordpress.com/2009/07/01/gheronda-iosif-a-adormit-intru-domnul/

Reclame

Tagged:

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Gheronda Iosif Vatopedinul a adormit întru Domnul at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: