Este posibil ca Sângele şi Trupul Domnului să ne infecteze?

19 august, 2009 § Lasă un comentariu

Pe 16 iulie a.c. citeam cu uimire in cotidianul Ziua despre efectele noiii gripe: Gripa porcina schimba ritualurile bisericesti!

Gripa porcina are efecte nebanuite asupra ritualurilor credinciosilor din Marea Britanie si Portugalia. Daca un episcop anglican recomanda bisericilor sa nu mai folosesca apa sfintita de la intrarea in lacasuri, Biserica Catolica din Portugalia a decis sa dea azima in mana, si nu in gura, asa cum cere ritualul. Incercand să limiteze răspandirea pandemiei de gripă porcină, un episcop britanic a recomandat bisericilor să nu mai folosească apa sfinţită, informează AFP, preluata de Antena 3. Saptesprezece persoane infectate cu AH1N1 au murit in Marea Britanie. „O parte din biserici au la intrare un vas cu apă sfinţită, iar oamenii işi inmoaie un deget in el şi işi fac cruce”, a precizat reverendul John Gladwin, episcop de Chelmsford.

„Această apă ar putea să ajungă uşor sursă de contaminare şi de răspandire a acestui virus. Practica va trebui suspendată”, a declarat reverendul. După dispariţia pandemiei vasele vor fi puse in funcţiune din nou şi „numai preotul va bea vinul din potir”, a recomandat Gladwin. Acesta le-a mai sugerat preoţilor să le recomande credincioşilor ce au simptome de gripă să rămană in casă. Totuşi „activitatea continuă” in cadrul bisericii anglicane” şi „intenţia noastră nu este de a provoca panică sau de a exagera gravitatea situaţiei in acest stadiu”, a mai spus episcopul anglican.

Portughezii recomanda preotilor sa nu mai dea azima in gura credinciosilor

"Azima va fi dată in mană, iar preoţii vor fi nevoiţi să se cureţe pe maini", a hotarat Biserica Catolica portugheza

Biserica Catolică portugheză a hotărat să schimbe cateva ritualuri pentru a evita răspandirea virusului A(H1N1), recomandandu-le preoţilor, printre altele, să dea azima credincioşilor in mană, nu in gură, aşa cum se face de obicei, transmite AFP, preluata de NewsIn. „Azima va fi dată in mană, iar preoţii vor fi nevoiţi să se cureţe pe maini”, a declarat preotul Vitor Feytor Pinto, responsabil de problemele de sănătate in Biserica portugheză. Ritualul „imbrăţişarea păcii va fi inlocuit de un simplu salut din cap, iar vasele cu aghiasmă vor fi golite”, a adăugat Pinto, precizand că „săptămana viitoare, toţi preoţii portughezi vor fi informaţi in timpul conferinţei episcopale cu privire la aceste indrumări”, stabilite in coordonare cu autorităţile sanitare portugheze. Un episcop britanic a sfătuit deja bisericiile să nu mai pună apă sfinţită in vase, in incercarea de a limita răspandirea pandemiei de gripă porcină in Marea Britanie, unde 29 persoane contaminate cu virusul A(H1N1) au murit. De la inceputul lunii mai, autorităţile portugheze au diagnosticat 107 persoane infectate cu gripă porcină, dintre care 104 şi-au „reluat viaţa normală”, potrivit unui bilanţ al Ministerului Sănătăţii dat publicităţii joi. Virusul, care conţine tulpini de gripă umană, porcină şi aviară, a contaminat oficial peste 100.000 de persoane şi a provocat moartea a peste 429, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a declarat pandemie la 11 iunie. Guvernul portughez a autorizat joi cumpărarea a şase milioane de doze de vaccin impotriva gripei porcine, care vor fi disponibile cel tarziu in luna ianuarie şi vor costa 45 de milioane de euro. Aceste şase milioane de doze vor permite vaccinarea a trei milioane de persoane, adică aproape o treime din populaţia portugheză.

Iar pe 22 iulie citeam cu uimire: Gripa porcina risca sa schimbe ritualul Impartasaniei Bisericii Anglicane

Gripa porcina a determinat Biserica Anglicana sa revizuiasca o regula care dateaza de peste 450 de ani, odata cu raspandirea ciumei bubonice, noteaza cotidianul britanic Financial Times.

Pe masura ce temerile privind raspandirea virusului care a ucis 29 de oameni in Marea Britanie se intetesc, unele dioceze anglicane au inceput sa permita inmuierea ostiei Impartasaniei in vinul pentru comuniune mai degraba decat impartasirea din potir, in timp ce altele au refuzat sa mai ofere vin spre Impartasanie credinciosilor. Aceste practici erau permise sub auspiciile „Sacrament Act„, datand din 1547, care prevede ca atat ostia cat si vinul sa fie oferite credinciosilor, ”daca necesitatea nu dicteaza altfel”.

In dioceza londoneza Southwark, preotii au fost sfatuiti sa se imbratiseze mai degraba decat sa isi stranga mainile ca „semn al pacii”, in timp ce in Chelmsford ei au fost descurajati sa isi inmoaie degetul in apa sfanta si sa faca semnul crucii.

Practici similare au aparut si in biserici catolice, unii preoti preferand sa le dea credinciosilor ostia Impartasaniei in mana mai degraba decat pe limba.

Reverendul Christopher Budd, episcop de Plymouth, a recomandat intr-o scrisoare recenta: „In lumina deciziei de a declara evolutia gripei porcine spre o pandemie, recomand acum suspendarea practicii potirului si acordarea Sfintei Ostii a Impartasaniei doar in mana„.

Michael Fay, purtator de cuvant al diocezei, a mai adaugat: „Unii oameni spun ca primesc trupul lui Hristos iar El va va proteja, insa nu este o potiune magica. Trebuie sa fim prudenti„.
Separat, marti, 21 iulie, „Association of British Hujjaj„, o asociatie care ii sfatuieste pe credinciosii musulmani in privinta problemelor de sanatate ce ar putea aparea pe durata pelerinajului la Mecca, le-a recomandat sa nu mai calatoreasca celor varstnici, femeilor insarcinate, celor foate tineri sau celor care au o stare precara a sanatatii pe termen lung, ce i-ar putea face vulnerabili la boala.

Dupa care, pe 25 iulie, ziarul Cotidianul anunta: Vaticanul nu exclude suspendarea audienţelor generale ale papei, de teama gripei porcine. Iata textul articolul:

Peste două milioane de persoane au participat în 2008 la audienţele generale şi speciale ale papei, cât şi la slujbele pe care Benedict al XVI-lea le-a oficiat în piaţa San Piedro sau în faţa reşedinţei sale de vară, Castelul Gandolfo.

Vaticanul nu exclude suspendarea audienţelor generale ale papei Benedict al XVI-lea, la care participă săptămânal mii de pelerini din întreaga lume, pentru a limita riscul propagării virusului gripei porcine, a anunţat un oficial de la Vatican, citat de AFP.

„Nu este exclus ca Vaticanul să hotărască suspendarea pentru moment a evenimentelor care atrag mulţimi, dacă OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii – n.red.) dă indicaţii în acest sens sau dacă astfel de măsuri sunt adoptate în Italia”, a declarat Giovani Rocchi, responsabil cu problemele de sănătate de la Vatican.

„Am hotărât să respectăm protocolul obişnuit, ca în fiecare an, în ceea ce priveşte vaccinarea. (…) De îndată ce vaccinul împotriva gripei porcine va fi disponibil, vom propune un nou ciclu” de vaccinare, a explicat Rocchi pentru ediţia de sâmbătă a publicaţiei Osservatore Romano.

Audienţele generale ale papei sunt suspendate în prezent, pentru că suveranul pontif se află în vacanţă, la Val d’Aoste, până la sfârşitul acestei luni.

Virusul A(H1N1) continuă să se răspândească rapid în lume. La patru luni de la apariţia sa în Mexic, virusul va atinge în curând întreaga planetă, a avertizat vineri OMS.

La cateva zile dupa aceasta, mai exact pe 5 august, am avut bucuria sa gasesc pe basilica.ro o „luare de pozitie” ortodoxa din partea Mitropolitului Nicolae de Mesogheios. Reproduc mai jos textul articolului tradus din limba greaca de Muşat Ciprian din cadrul Sectorului Relaţii Bisericeşti şi Interreligioase al Patriarhiei Române.

Mitropolitului Nicolae de Mesogheios

Mitropolitul de Mesogheios, Nicolae, a scris o lucrare cu multe mesaje duhovniceşti în legătură cu răspândirea virusului gripei porcine şi despre tainele Bisericii noastre Ortodoxe. În lucrare, vorbeşte despre această nouă ameninţare care se numeşte gripă porcină şi care ameninţă tot mai multă lume şi despre faptul că tot mai multă lume se întreabă: această gripă poate fi răspândită prin Sfânta Împărtăşanie?

Înaltpreasfinţia Sa explică cum că: „se încearcă tot mai mult să se denigreze imaginea Bisericii, dar şi distrugerea credinţei. Biserica noastră, de 2000 de ani încoace, „împărtăşeşte cu ajutorul tainelor într-un mod atât uman, cât şi binecuvântat, pentru tămăduirea şi vindecarea sufletului şi a trupului”. Este posibil ca împărtăşirea cu Dumnezeu să devină cauza bolii? Este posibil ca Trupul şi Sângele Domnului nostru să ne infecteze trupul şi sângele nostru? Este posibil ca o experienţă de peste 2000 de ani să fie învinsă de un raţionalism şi o prăpastie atât de dure din vremurile noastre? De secole se împărtăşesc creştinii, bolnavi sau sănătoşi, din acelaşi pahar, cu aceeaşi linguriţă, niciodată nu se spală, niciodată nu se curăţă şi niciodată nu s-a observat nimic, nici o îmbolnăvire. Preoţii spitalelor împărtăşesc credincioşii şi bolnavii, iar acestora nu li se întâmplă nimic. Sfânta Împărtăşanie este ceea ce este mai sfânt în Biserica noastră, cel mai bun medicament pentru trup şi suflet. Asta este cea mai mare învăţătură şi experienţă a Bisericii noastre. Câţi nu cred în miracolul Învierii Domnului, câţi ironizează naşterea Lui din Fecioară, câţi neagă frumosul miros ale sfintelor moaşte, câţi desconsideră sfintele moaşte, câţi uneltesc împotriva Bisericii noastre, câţi cer să dispară şi cea mai mică urmă de credinţă din sufletele noastre, normal este ca să încerce să se folosească şi de această nouă gripă ca să se ia de sfânta noastră Împărtăşanie. Faptul că anglicanii şi catolicii au hotărât, pentru a preveni transmiterea prin împărtăşanie în Anglia şi Noua Zeelandă, arată imensa distanţă dintre Biserica noastră care este euharistică, care trăieşte, crede şi predică despre taină, de celelalte grupuri religioase, care fără să vrea astfel, acceptă lipsa duhului cât şi a semnelor lui Dumnezeu, la aşa-zisele lor taine şi de lipsa lor de identitate bisericească. Viaţă fără Taină seamănă cu o boală gravă fără medicament. Din păcate, marea problemă nu este acest virus al gripei porcine, aşa cum susţin unii şi presa, şi nici virusul panicii mondiale aşa cum susţin colegiile medicale, ci este virusul lipsei de respect şi microbul puţinei credinţe. Şi cea mai bună injecţie este participarea noastră fără obligaţii şi cu conştiinţa curată la Taina Sfintei Împărtăşanii. Bine ar fi ca duhovnicii noştri, fără discriminare, acolo unde cred că există piedici duhovniceşti, să recomande credincioşilor să se împărtăşească mai des, în aceste grele vremuri, iar cei care nu au binecuvântarea lor să se împărtăşească, să se roage mai mult la paharul vieţii, întotdeauna cu frică de Dumnezeu, cu multă credinţă şi cu dragoste adevărată.”

Nu-mi ramane decat sa spun: Sa luam aminte!

Reclame

Tagged: ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Este posibil ca Sângele şi Trupul Domnului să ne infecteze? at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: