La Iaşi au început manifestările dedicate sărbătorii Sfintei Parascheva

12 Octombrie, 2009 § Lasă un comentariu

Ca în fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un prilej de apropiere şi de mărturisire comună pentru credincioşi din ţară şi din străinătate care vin la Iaşi pentru a se închina la moaştele ocrotitoarei Moldovei şi ale altor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Având în vedere că 2009 este „Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare“, pelerinii se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Vasile cel Mare care vor fi aduse de la Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi“ din Iaşi.

Credincioşii ieşeni se pregătesc de hram. Manifestările dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva ale cărei moaşte întregi se află la Catedrala mitropolitană din Iaşi din anul 1888 (în Iaşi, de la 1641) au început pe 10 octombrie şi se vor încheia pe 15 octombrie.

Sâmbătă dimineaţă, după Acatistul Sf. Cuv. Parascheva, a avut loc scoaterea în procesiune a moaştelor Sf. Cuv. Parascheva: înconjurul Catedralei pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, apoi depunerea lor pe platoul din faţa Catedralei mitropolitane pentru închinare. Între 8:00 şi 11:30 s-a oficiat Miezonoptica, Utrenia şi Sfânta Liturghie (în Catedrala mitropolitană). La ora 10:00, în Sala Gotică a Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi“ a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie ortodoxă ORTHPHOTO, care va fi deschisă până pe 17 octombrie.

Duminică, 11 octombrie, de la ora 8:30 a avut loc slujba de resfinţire a bisericii vechi de la Mănăstirea Hadâmbu (judeţul Iaşi), după care s-a oficiat Sfânta Liturghie. De la ora 17:30, la Catedrala mitropolitană a avut loc Concertul Coralei „Gavriil Musicescu“.

Între orele 19:00 şi 20:30 a avut loc Pelerinajul pe Calea Sfinţilor, când moaştele Sfintei Parascheva au fost purtate pe traseul tradiţional (Catedrală, Str. Sf. Andrei, Str. Palat, Biserica „Sf. Nicolae“ – Domnesc, Catedrală). În faţa Bisericii „Sf. Nicolae“ – Domnesc, au aşteptat moaştele Sf. Ier. Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“. Moaştele celor doi sfinţi au fost purtate în procesiune apoi până la Catedrala mitropolitană, unde au fost depuse spre închinare. Între orele 21:00 şi 01:00 la Catedrală s-a facut slujba de Priveghere.

Astazi, luni, 12 octombrie, între orele 07:30-08:00 s-a citit Acatistul Sf. Ierarh Vasile cel Mare, după care, până la 11:30, au avut loc Ceasurile şi Sfânta Liturghie (în Catedrala mitropolitană). De la 11:30, în curtea Mitropoliei, lângă Biblioteca „Dumitru Stăniloae“ a avut loc Sfinţirea apei (aghiazma mică) şi Sf. Maslu.

Între 19:30-21:00, în Catedrală, Corul Byzantion va susţine un concert de muzică bizantină.

De la 21:00 până la 01:00 va fi slujbă de Priveghere în cinstea Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi (Vecernia, Litia şi Utrenia – în Catedrala mitropolitană).

În următoarea zi, pe 13 octombrie, între 07:00-11:00 se oficiază Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile şi Sfânta Liturghie, în Catedrală, iar de la 16:30 va avea loc sfinţirea Grădiniţei „Buna Vestire“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de pe Str. Gavriil Musicescu nr. 12. Între orele 17:30-20:30 va avea loc în Catedrală a VI-a ediţie a Concursului coral „Tineri lăudaţi pe Domnul“.

De la ora 21:00 până la 03:00 noaptea se face slujba de Priveghere a Sfintei Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia şi Sfânta Liturghie – în Catedrala mitropolitană).

Pe 14 octombrie, în zi de hram, în Catedrala mitropolitană, de la ora 07:00, au loc Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva şi Ceasurile, iar de la ora 09:00, pe podiumul de la intrarea în Catedrala mitropolitană, Sfânta Liturghie arhierească. În aceeaşi zi, de la ora 18:00, tot în Catedrală va susţine un concert de muzică religioasă Corala Apostolii a preoţilor din Protopopiatele Iaşi I şi Iaşi II. Între 18:30-22:00, în Catedrală se face slujba de Priveghere a Sf. Ierarh Vasile cel Mare (Vecernia, Litia şi Utrenia).

Joi, 15 octombrie, între orele 07:00-11:30 se oficiază Miezonoptica, Acatistul Sf. Ier. Vasile cel Mare, Ceasurile, Sfânta Liturghie (în Catedrala mitropolitană), iar de la ora 12:00 va avea loc binecuvântarea noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi (în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi). Momentul va fi urmat de lansarea volumului „«Povesteşte ce a făcut Sfântul pentru tine…». Viaţa şi minunile Sfântului Luca Doctorul, arhiepiscopul Simferopolului“, în prezenţa autorului, arhim. Dionisios Anthopoulos din Grecia.

Între orele 16:00 şi 18:00, în Catedrală, se oficiază Ceasul al IX-lea, Vecernia şi Paraclisul Sf. Cuv. Parascheva.

Reclame

Tagged:

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading La Iaşi au început manifestările dedicate sărbătorii Sfintei Parascheva at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: