IPS Teofan catre politicieni: Cine isi va aminti ca ati existat?

22 Octombrie, 2009 § Lasă un comentariu

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan a tinut pe 14 octombrie o predica impresionanta si, indirect, critica la adresa conducatorilor politici. El le-a dat acestora lectia sfintului Vasile cel Mare, care intruchipeaza „chipul credinciosului si al conducatorului”. IPS Teofan le-a amintit conducatorilor ca azi sint mari, dar miine mici si a intrebat retoric cine isi va aminti ca am existat, daca nu lasam ceva bun in urma noastra. Apoi a vorbit miilor de credinciosi, intr-un limbaj direct si emotionant.

„Cine isi va mai aminti de noi peste 20, 30 de ani? Sa intelegem ca sintem trecatori, azi mari, miine mici. Banii, puterea, ambitia sint neinsemnate”, a rostit ieri IPS Teofan, in cadrul ceremoniei de dupa slujba de hram a Catedralei Mitropolitane, de Sfinta Parascheva.

In stinga sa, de o parte a scenei, il ascultau cu capul plecat presedintele Consiliului Judetean, Constantin Simirad, senatorul Dumitru Oprea, deputatul Mihaela Popa, subprefectul Dragomir Tomaseschi si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. In dreapta au luat aminte la cuvintele Mitropolitului Moldovei si Bucovinei primarul Gheorghe Nichita, europarlamentarul George Becali, senatorul Varujan Vosganian, vicepresedintele CJ, Constantin Adascalitei si deputatul Cristian Adomnitei.

IPS Teofan le-a dat lor ca exemplu pe Sfintul Ierarh Vasile cel Mare, ale carui oseminte sint expuse in aceste zile alaturi de moastele Cuvioasei. „Vasile cel Mare este chipul credinciosului in biserica si al conducatorului, liderului, cum ii spunem noi astazi. A avut capacitatea de a fi si slujitor al lui Dumnezeu si conducator de institutie. Cum a putut sa fie smerit si autoritar, omul bogat care a slujit arhiereilor?”, si-a inceput cuvintarea IPS Teofan, intr-un discurs impresionant si, indirect, critic adresat conducatorilor nostri politici.

Sfintul Vasile cel Mare, ale carui oseminte odihnesc la Manastirea Trei Ierarhi, a ocupat scaunul de Arhiepiscop al Cezareei in anul 370, in vremuri grele pentru biserica, luminind crestinatatea si aparind dogmele bisericii. El a fost primul ierarh care a intemeiat spitale si azile, pe linga Biserica, in ajutorul saracilor si celor neputinciosi, indemnindu-i pe cei instariti sa foloseasca avutiile lor, pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi si lipsiti.

Oamenii politici avari care pun interesele personale in fata binelui cetatenilor au mai primit ieri o lectie de la Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. „Pentru orice om, Sfintul Vasile cel Mare este modelul prin excelenta, ce minuieste autoritatea, dar care intelege ca atit autoritatea, cit si baza materiala nu le are decit ca gestionar si nu ca stapin al multimii, ci ca slujitorul bucuriei lui Dumnezeu”, a spus IPS Teofan.

Asadar, mesajul pe care l-a transmis autoritatilor a fost ca trebuie sa slujeasca „celor ce se afla in slujba noastra”. „Chipul Sfintului Vasile cel Mare este tot o lectie de smerenie. Desi s-a pregatit prin scolile lumii, fiind apreciat pentru cultura sa vasta si inteligenta remarcabila, acest barbat sfint a reusit sa imbine doua lucruri aparent de neconceput impreuna: pe de o parte o viata smerita, pe de alta parte o viata de invatator si de conducator al Bisericii lui Hristos, cu toate onorurile, dar si cu responsabilitatile ce deriva dintr-o astfel de pozitie”, a mai adaugat IPS Teofan.

Mitropolitul Moldovei a vorbit insa mai ales miilor de pelerini care au participat la slujba de hram si au venit sa ceara ajutorul Sfintei Parascheva. Experienta lor aici inseamna de fapt ca au invatat doua lectii foarte importante: smerenia, prin viata celor doi sfinti cinstiti la un loc, Sfintul Vasile cel Mare si Cuvioasa Parascheva, si lectia rabdarii, predata de fiecare pelerin care s-a asezat la coada si a stat ore in sir in frig, ploaie, oboseala sau foame, pentru a atinge moastele celor doi sfinti.

„Pelerinul ne invata ca omul este chemat sa introduca in viata lui acest element al lipsei de graba intr-o lume grabita, intr-o lume condusa de agende de lucru, in care valoarea unui minut este calculata mai mereu in bani. A te aseza la rind, a astepta ore intregi cu un necunoscut venit in urma ta inseamna si a avea capacitatea de a-l accepta pe celalalt, de a te deschide aproapelui tau, dar mai presus de orice este o dovada de rabdare”, a spus IPS Teofan.

La slujba de hram au fost prezenti alaturi de IPS Teofan si 15 inalti ierarhi, membri ai Sfintului Sinod si alti trei ierarhi din strainatate, respectiv IPS Dometian – Mitropolitul Vidinului din Bulgaria, IPS Irineu – Mitropolit de Heracleion si primatul Bisericii Ortodoxe din Creta, si PS Paisie – episcop de Gorlice, din Polonia.

Primii doi invitati reprezinta locurile unde au fost purtate moastele Cuvioasei Parascheva, respectiv Bulgaria si Constantinopol, inainte de a fi aduse la Iasi, in anul 1641, incredintate atunci de Patriarhul Partenie al Constantinopolului domnitorului Vasile Lupu. „Sa fim oameni simpli si liberi asa cum a fost Sfinta Parascheva si sa calcam cu siguranta pe drumul lui Dumnezeu”, a indemnat IPS Irineu, ca reprezentant al Constantinopolului.

Cei trei invitati au primit in dar la sfirsitul slujbei o icoana a Maicii Domnului. „Plecam spre case cu gindul ca ne-am implinit dorul dupa Dumnezeu si cu lectia pelerinilor. Am ascultat cuvintul Sfintei Parascheva, care inseamna smerenie, sensibilitate, credinta multa si rabdare”, a adaugat IPS Teofan. Dupa slujba, invitatii, atit inaltii ierarhi, cit si oamenii politici, intr-un alai, au mers sa se inchine la sfintele moaste.

sursa: ziaruldeiasi.ro

Reclame

Tagged: , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading IPS Teofan catre politicieni: Cine isi va aminti ca ati existat? at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: