Retrospectivă: Bilanţul hramului Sfintei Parascheva

22 octombrie, 2009 § Lasă un comentariu

Programul liturgic dedicat Sfintei Parascheva a început sâmbătă, 10 octombrie 2009, când racla cu sfintele moaşte au fost scoase pe esplanada din curtea la Catedralei mitropolitane din Iaşi, de preoţii slujitori de aici, soborul fiind condus de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În aceeaşi zi, în Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi a avut loc vernisajul expoziţiei ORTHPHOTO, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan şi a altor invitaţi.

Pe 11 octombrie, mii de credincioşi au participat la resfinţirea bisericii vechi a Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi, oficiată de IPS Teofan, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, şi de PS Calinic Botoşăneanul. Cu acest prilej a avut loc lansarea volumului „Mănăstirea Hadâmbu – 350 de ani de istorie şi spiritualitate“ şi a albumului color intitulat „Mănăstirea Hadâmbu – 350 de ani de existenţă“, apărute la Editura „Doxologia“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Primul concert din seria celor patru dedicate Sfintei Parascheva şi organizate de Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor a avut loc duminică, la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Corala academică „Gavriil Musicescu“ a Filarmonicii Moldova din Iaşi a concertat înaintea pelerinajului „Calea Sfinţilor“, la care au participat 10.000 de credincioşi. În acest an, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Iaşi, moaştele Sfintei Parascheva au fost întâmpinate de cele ale Sfântului Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi.

Slujba Sfintei Liturghii a avut loc în curtea Catedralei mitropolitane din Iaşi şi a fost săvârşită de un sobor de 18 arhierei.

Primăria Iaşi a organizat şi în acest an, pe 14 octombrie, „Seara valorilor“, în cadrul căreia au fost premiate persoanele care s-au implicat activ în viaţa societăţii şi care au adus un plus de imagine şi de valoare municipiului Iaşi. Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a primit din partea primarului Gheorghe Nichita titlul de cetăţean de onoare al Iaşului. În aceeaşi seară a avut loc ultimul concert dedicat Sfintei Parascheva, susţinut de Corala „Apostolii“, a preoţilor din Protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2, care a fost precedat de lansarea volumului „«Povesteşte ce a făcut Sfântul pentru tine…». Viaţa şi minunile Sfântului Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simferopolului“, în prezenţa autorului, arhim. Dionisios Anthopoulos din Grecia. Binecuvântarea noului an pentru studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ a avut loc pe 15 octombrie, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iaşi. Evenimentul a inclus şi lansarea volumului „Părintele Mihai Vizitiu: un bun chivernisitor al «luminii cunoştinţei» lui Dumnezeu“.

În buna desfăşurare a hramului Sfintei Parascheva au fost împlicate, pe lângă instituţiile statului sau ale Primăriei, mai multe sectoare ale Centrului Eparhial Iaşi, care au venit în sprijinul pelerinilor atât prin acordarea de hrană, cât şi prin desfăşurarea programului liturgic sau a altor proiecte. Pelerinii, din toate zonele ţării, care au participat la slujbele de la Catedrala mitropolitană din Iaşi sau care au făcut parte din rândul format pe câteva dintre străzile din Iaşi, au îndurat frigul, ploaia sau vântul, într-un timp de până la 13 ore, cum s-a întâmplat în ziua de 13 spre 14 octombrie.

Anul acesta, Sfânta Cuvioasă Parascheva împreună cu Sfântul Vasile cel Mare au chemat în rugăciune peste 400.000 de credincioşi, după cum anunţă reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, care împreună cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Poliţia Comunitară Iaşi, Inspectoratul Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au asigurat buna desfăşurare a manifestărilor religioase şi laice din Iaşi în perioada 3-15 octombrie.

Dintre aceştia, 176.000 au stat efectiv la rând pentru a se închina cinstitelor moaşte, potrivit estimărilor jandarmilor, cel mai lung fiind rândul pelerinilor din noaptea de 13 spre 14 octombrie, pe o distanţă de 2,5 kilometri, când peste 8.000 de persoane s-au închinat Cuvioasei Parascheva.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au mulţumit reprezentanţilor forţelor de ordine, care au asigurat buna desfăşurare a evenimentelor. „Putem spune că şi anul acesta, deşi condiţiile au fost mai grele decât anul trecut, sărbătoarea a fost foarte bine organizată, cu sprijinul instituţiilor reprezentate aici, cărora le mulţumim. Am avut, în această perioadă, o sfinţire de grădiniţă, o resfinţire de biserică, la Hadâmbu, trei lansări de carte, patru concerte, în fiecare seară câte unul, începând cu 11 octombrie. De asemenea, am asigurat, prin intermediul sectorului medical, cu ajutorul unor voluntari de la Crucea Roşie şi a unor medici din cadrul Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi din România, AMFOR, asistenţă medicală gratuită pentru aproximativ 300 de persoane, în zona raclei cu sfintele moaşte, alte 212 persoane fiind dirijate către Centrul Medical «Providenţa», iar alte 8 persoane – către Spitalul «Providenţa», pentru analize, iar 3 persoane au fost internate. Medicamentele pe care le-am oferit le-am primit prin sponsorizare de la Antibiotice Iaşi, de la Crucea Roşie din Germania şi alte farmacii, cărora le mulţumim şi pe această cale“, a spus părintele Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor. De asemenea, părintele consilier a mai atătat că, în această perioadă, s-au oferit, prin intermediul parohiilor şi al protopopiatelor, locuri de cazare pentru 800 de pelerini, la care se adaugă cei care s-au odihnit în Catedrala veche sau în cea nouă, ori în sediul Facultăţii de Teologie.

Prin intermediul Biroului de Asistenţă Socială „Diaconia“ s-au oferit pelerinilor aproximativ 35.000 de pachete de mâncare rece, la acestea contribuind şi Centrul Eparhial şi parohiile, precum şi 500 de litri de ceai, împărţirea făcându-se cu ajutorul voluntarilor – elevi ai liceelor „Vasile Alecsandri“ şi „I. C. Ştefănescu“.

„A fost o sărbătoare care s-a desfăşurat pe o perioadă record de timp – şase zile pline. Nădăjduim că pelerinii care au venit aici au plecat mai îmbogăţiţi sufleteşte“, a concluzionat părintele Constantin Sturzu.

Arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, a adus câteva informaţii despre slujba Sfintei Parascheva din ziua hramului. „Pe 13 octombrie, înainte de ziua Sfintei, din cauza vremii neprielnice, am considerat că nu puteam desfăşura slujba afară, pe scenă, astfel că, în ultimul moment, în noaptea de 13 spre 14 octombrie, am pregătit Catedrala pentru a săvârşi Sfânta Liturghie în interior, iar pe credincioşii care se adăposteau în Catedrală am fost nevoiţi să îi ducem în Facultatea de Teologie să se odihnească. Numai că, dimineaţă, am văzut că vremea este bună şi am putut săvârşi Sfânta Liturghie afară, aşa cum era plănuit iniţial“, a explicat părintele Dosoftei.

sursa: ziarullumina.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Retrospectivă: Bilanţul hramului Sfintei Parascheva at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: