Mitropolitul Ilarion al Durostorului – Silistra a trecut la Domnul

31 Octombrie, 2009 § Lasă un comentariu

Pe 27 octombrie 2009, a trecut la cele vesnice, parintele duhovnicesc, Mitropolitul Ilarion al Durostorului – Silistra (Ilarion Dimitar Zonev Draganov).

Cunoscut de monahii din zona Dobrogei, in special, ca ducand un trai in sfintenie, prin propria nevointa si hotarare in credinta si prin misiunea sa deosebita dusa la indeplinire (alegand sa doarma doar pe un scaun – de peste 50 de ani – si atunci doar pentru 2 – 3 ore, insotindu-se cu rugaciunea lui Iisus), Mitropolitul Ilarion s-a mutat la Domnul, la varsta de 97 de ani.

S-a născut în anul 1913. A absolvit Facultatea de Teologie din Sofia în anul 1937, după care a intrat în monahism. În anul 1973 a fost hirotonit episcop al Bisericii Ortodoxe Bulgare, fiind vicar de Veliko Târnovo (1973-1981; 1990-1992), apoi de Varna (1982-1983) şi vicar patriarhal (1983-1990; 1994-2003). În anul 2003 a fost ales mitropolit de Durostorum.

A avut o viata de sfant! Vesnica sa-i fie pomenirea!

Μesajul de condoleanţe al Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat Sanctităţii Sale Maxim, Patriarhul Bulgariei

Sanctitatea Voastră,

Cu profundă durere creştinească, am primit vestea trecerii din această lume a iubitului nostru frate în Hristos şi împreună-slujitor, de binecuvântată memorie, Ilarion, Mitropolitul Durostorumului.

Plecarea sa dintre noi, după o îndelungată activitate pastorală şi misionară în diferite eparhii din Bulgaria, reprezintă un moment de tristeţe nu doar pentru Biserica Ortodoxă Bulgară, ci şi pentru noi, cei care l-am întâlnit de multe ori, ca vecin şi prieten din străvechea cetate a Durostorumului.

Aducem un omagiu pios de preţuire şi de rugăciune înaintea Tronului Ceresc, fiind încredinţaţi că Hristos Domnul, Cel pe Care L-a slujit întreaga sa viaţă, îi va aşeza sufletul în comuniunea sfinţilor Săi, împreună cu cei drepţi şi cu îngerii din ceruri.

Veşnica lui pomenire!

† D A N I E L,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolitul Ilarion al Durostorumului a fost înmormântat

Mitropolitul Ilarion al Durostorumului a fost înmormântat vineri dimineaţă în Catedrala mitropolitană din Silistra. La slujbă au participat ierarhi, preoţi şi sute de credincioşi. Din partea Bisericii Ortodoxe Române au participat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.

IPS Arhiepiscop Casian a vorbit despre personalitatea mitropolitului Ilarion, menţionând că acesta „a fost şi rămâne unul dintre marii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, un ierarh deosebit de evlavios, un om de cultură şi un mare prieten al Bisericii Ortodoxe Române. În vremea patriarhului Justinian, pentru o perioadă de timp a studiat la Institutul Teologic Universitar de atunci din Bucureşti, apoi, cât a fost duhovnic la Academia din Sofia, a fost foarte apropiat de studenţii şi doctoranzii români, iar când Dumnezeu l-a ridicat la rangul de mitropolit la Silistra, fiind foarte aproape geografic de România, a arătat apropierea spirituală deosebită faţă de duhovnicii, ierarhii şi de credincioşii din România. A venit de multe ori în România, la multe eparhii, îndeosebi purtând în procesiune moaştele sfinţilor de la Durostorum din veacul al IV-lea, străvechiul centru al spiritualităţii noastre din primul mileniu“.

sursa: Ziarul Lumina

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Mitropolitul Ilarion al Durostorului – Silistra a trecut la Domnul at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: