Atelier internaţional de pictură la Iaşi

11 Noiembrie, 2009 § Lasă un comentariu

Grupul EIKONA şi Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, în colaborare cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, organizează în perioada 16-20 noiembrie un atelier internaţional de pictură. Pictori de seamă din mai multe ţări vor realiza picturi murale şi vor participa şi la o sesiune de comunicări ştiinţifice.

În primele trei zile ale atelierului, invitaţii vor realiza câte o pictură murală în incinta Facultăţii de Teologie „Dumitru Staniloae“ din Iaşi. Pe toata durata atelierului, spaţiul va fi deschis publicului. Joi, 19 noiembrie, în cea de a patra zi a atelierului, va avea loc o sesiune de comunicări ştiinţifice cu tema „Metode de predare a picturii bisericeşti“.

Invitaţi la evenimentul care se va desfăşura la Iaşi participă specialişti din Grecia, Rusia, Serbia, Bulgaria şi România. Invitat de onoare al acestui simpozion este maestrul Grigore Popescu, restaurator şi pictor bisericesc. Mai sunt invitaţi să participe la Atelier profesori de specialitate de la facultăţile de profil din Iaşi (Asistent drd. Adrian Stoleriu, Facultatea de Arte Plastice, Universitatea “G. Enescu” Iaşi; Asistent drd. Vasile Tudor, Asistent Bogdan Cojocea, Asistent asociat drd. Petrişor Sofragiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi).

Grupul EIKONA, unul dintre cei trei parteneri ai comitetului de organizare, s-a constituit cu scopul de a face cunoscută pictura bisericească de stil bizantin şi este alcătuit din profesori de pictură bisericească din universităţi din Bulgaria, Grecia, România, Rusia şi Serbia. Prin intermediul unui spectru larg de manifestări, ateliere deschise, simpozioane, cursuri, expoziţii, conferinţe, membrii grupului urmăresc promovarea picturii bizantine, explicarea sensului şi funcţionalităţii acesteia. Un accent deosebit se pune pe evidenţierea dimensiunii creative a artei liturgice. Pictura, ca şi arta bisericească în general, reprezintă modalitatea, limbajul prin care comunitatea eclesială realizează dialogul viu şi personal cu Dumnezeu în prezent. Varietatea formală reprezentată de membrii Grupului EIKONA va ajuta la înţelegerea creativităţii şi aprofundarea picturii bisericeşti bizantine.

Participanţii din grupul EIKONA (pictori bisericeşti care predau în universităţile europene) sunt nume de referinţă pentru pictura bisericească din spaţiul ortodox:  Prof. Dr. Georgios Kordis (Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, Grecia),  Prof. Ilyna Anna (Institutul Ortodox de Teologie, Moscova, Rusia), Prof. Eugenia Davydenko şi Prof. Filip Davydov, Institutul Ortodox de Teologie şi Arte Eclesiale din Sankt Petersburg, Rusia, Prof. Ivanova Desislava (Departamentul de Artă Creştină a Facultăţii de Teologie a Universităţii «Sf. Chiril şi Metodie» din Veliko Târnovo, Bulgaria), lector Todor Mitrovic (Academia Ortodoxă a Bisericii Sârbe pentru Arte şi Restaurare din Belgrad, Serbia), istoricul de artă Lazar Predrag Markovic (Director de expoziţii la Centrul Cultural Creştin din Belgrad, Serbia), Asistent univ. Sorin Albu (Catedra de Conservare şi Restaurare a Operelor de Artă, Facultatea de Arte a Universităţii de Arte şi Design Cluj-Napoca), Asistent univ. Coman Mihai (Catedra de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie «Justinian Patriarhul» a Universităţii Bucureşti).

sursa: ziarullumina.ro & teologie.uaic.ro

Tagged: , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Atelier internaţional de pictură la Iaşi at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: