Pelerinajul IPS Teofan in Sfantul Munte Athos

25 iunie, 2010 § Lasă un comentariu

"Vizită" (foto Silviu Andrei Vlădăreanu)

"În pelerinaj la Athos" (foto Silviu Andrei Vlădăreanu)

În perioada 12-17 iunie, Inalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vizitat câteva mănăstiri din Sfântul Munte Athos. În acest scurt pelerinaj, Inalt Preasfințitul Părinte Teofan a fost însoțit de un grup de stareți, membri ai Sectorului Exarhat – arhim. Nichifor Horia, arhim. Luca Diaconu, arhim. Ioan Harpa – și membri ai Consistoriului Monahal – arhim. Vichentie Amariei, arhim. Vitalie Danciu, arhim. Arsenie Butnaru și arhim. Constantin Chirilă. Scopul acestui pelerinaj a fost discutarea unor teme duhovnicesti cu monahii athoniţi.

Pelerinajul a început în ziua de sâmbătă, 12 iunie, cu vizitarea Schitului românesc Prodromu, unde Inalt Preasfințitul Părinte Teofan și părinții ce l-au însoțit au poposit până în dimineața zilei de luni, 14 iunie. Slujba Sfintei Liturghii de duminică dimineață a fost săvârșită într-un sobor condus de către Inalt Preasfințitul Părinte Teofan. Din sobor au mai făcut parte părinții stareți ce l-au însoțit în pelerinaj și părintele arhim. Clement Haralam, preot slujitor la Schitul românesc „Prodromu“, fost stareț al mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. După slujbă au fost vizitate: chilia ctitorilor schitului, peștera Sfântului Atanasie, izvorul Sfântului Atanasie ce păstrează amintirea minunii săvârșită de sfânt. S-a vizitat apoi gropnița schitului unde Inalt Preasfințitul Părinte Teofan a săvârșit o slujbă de parastas pentru ostenitorii schitului ale căror oseminte sunt adăpostite acolo.

Următoarea mănăstire vizitată a fost „Sf. Pavel“ . În drum spre mănăstire s-a făcut un scurt popas la Schitul Lacu, unde Inalt Preasfințitul Părinte Teofan a întâlnit în biserica mare pe părinții români ostenitori în chiliile din acest schit al Mănăstirii „Sf. Pavel“. Primirea făcută de monahii români a fost una foarte căduroasă.

Împreună cu părinţii români din Schintul Lacu

La Mănăstirea „Sf. Pavel“ un moment deosebit a fost cel a închinării la racla cu darurile aduse de cei trei magi Domnului nostru Iisus Hristos și la binecuvântatele moaște ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, cu nădejdea că acestea din urmă vor fi aduse în procesiune anul acesta la sărbătoarea Sfintei Preacuvioase Maici Parascheva.

Ultima mănăstire vizitată a fost Vatoped, unde IPS sa Teofan ,dimpreună cu cei care-l însoţeau, au ajuns marţi dimineaţă – 15 iunie pe stil nou. În primirea caldă pe care i-au pregatit-o părinţii vatopedini, Părintele Egumen Efrem i-a adresat un cuvânt de bun venit. În răspunsul său, IPS sa a mulţumit pentru primirea bizantină si a amintit de relaţiile dintre Moldova şi Sfântul Munte.

Miercuri dimineață slujba Sfintei Liturghii fiind săvârșită de către un sobor de preoți condus de către Inalt Preasfințitul Părinte Teofan, din care au făcut parte părintele Stareț Efrem precum și părinții stareți ce l-au însoțit în pelerinaj și părinți ai Mănăstirii „Vatopedi“.

Împreună cu părintele Efrem, stareţul mănăstirii Vatoped, şi o parte din obştea mănăstirii

Au fost vizitate apoi chiliile românești „Sf. Ipatie“ cu vizitarea izvorului tămăduitor aflat în apropierea chiliei și „Sf. Gheorghe – Colciu“- cu săvârșirea unei slujbe de Parastas la mormintele părinților români Dionisie, Gheorghe și Ioan.

La mormântul părinţilor la mormintele părinților români Dionisie, Gheorghe și Ioan de la Colciu

Miercuri seara, la invitația părintelui stareț, Inalt Preasfințitul Părinte Teofan și părinții ce l-au însoțit au asistat la Sinaxa săptămânală a mănăstirii ce are loc în fiecare seară de miercuri.

Reîntoarcerea spre țară, în ziua de joi 17 iunie, a încheiat o perioadă în care fiecare a încercat să trăiască în ritmul viețuirii din Sfântul Munte.

Această prezentare necesită JavaScript.

sursa: doxologia.ro, pelerininathos.wordpress.com, vatopaidi.wordpress.com

Reclame

Tagged: ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Pelerinajul IPS Teofan in Sfantul Munte Athos at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: