Conferinta la Iasi cu parintele profesor Nikolai Ozolin despre folosul studierii teologiei icoanei pentru creştinii de azi

3 Iulie, 2010 § Lasă un comentariu

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – filiala Iaşi va organiza luni 5 iulie 2010 orele 18.00 conferinţa cu tema „Despre folosul studierii teologiei icoanei pentru creştinii de azi” avându-l ca invitat pe părintele profesor Nikolai Ozolin. Conferinţa va avea loc în Sala „Iustin Moisescu” din curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Profesor de iconologie şi teologie pastorală la Institutul Ortodox Saint Serge din Paris, Nikolai Ozolin este discipol al lui Leonid Uspensky. Părintele Nikolai nu este o persoană necunoscută publicului cult din România. Trei dintre cărţile sale au fost traduse în limba română şi a conferenţiat în ţara noastră în mai multe rânduri. Domeniul său predilect este studiul iconografiei creştine, iar judecăţile sale în acest domeniul sunt mereu inedite şi foarte pertinente; pledează temeinic pentru o profundă înţelegere a acestui domeniu, care e strâns legat de actul liturgic, dar şi pentru corectitudinea canonică, de cele ce o face indisolubil legată de tradiţie şi de izvoadele primare.

Termenul folosit de limbajul patristic pentru a desemna ceea ce reprezintă traducerea sa în limba română prin termenul icoană, este cel de είκον. Înţelesul acestui termen este de chip, reprezentare. Alăturarea termenului la obiect poartă cu sine o învăţătură dogmatică, concretizată într-o teologie a chipului. Privită în sensul cel mai restrâns al cuvântului, icoana este, reprezentarea picturală a unui personaj sfânt sau a unei scene sfinte, făcută de obicei pe o bucată de lemn, pânză, metal, hârtie sau sticlă, ori chiar pe zidul Bisericii.

Intrarea este liberă.

Reclame

Tagged: , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Conferinta la Iasi cu parintele profesor Nikolai Ozolin despre folosul studierii teologiei icoanei pentru creştinii de azi at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: