Partos Art Festival – alarma falsa!!!

11 iulie, 2010 § Un comentariu

In urma cu ceva vreme anuntam Valorile monahale grav amestecate cu cele lumesti

Revin acum cu o rectificare in urma lecturarii acestui articol:

In acest week-end a avut loc prima parte a editiei I a Partos Art Festival, Clasic in Jazz si Teatru. O tentativa indrazneata a unor elevi de liceu din Timisoara ce a oferit publicului timp de doua zile momente de muzica si arta dramatica. Participantii au fost tineri din Timisoara, Lugoj si Sibiu.

Evenimentul a fost organizat cu ajutorul unor oameni cu inima larga si cu multa bunavointa si a Parintelui Varlaam Cristian Almajanu, Staret la Manastirea Sf. Iosif cel Nou din Partos, care prin aceasta initiativa doreste apropierea oamenilor si in special a tinerilor de Biserica.

Partos este o localitate din judetul Timis aflata la 58 de km de Timisoara, in comuna Banloc. Manastirea Iosif cel Nou din localitate este loc de intalnire a multor pelerini din toata tara si de peste hotare. Pe langa programul liturgic si duhovnicesc specific oricarei Manastiri, la Partos se organizeaza si multe proiecte culturale, de dialog cu stiintele si sociale. Intre acestea, un loc aparte il ocupa proiectele cu tinerii.

Organizatorii Partos Art Festival, Parintele Staret Varlaam Cristian Almajanu si Ada Vizman, eleva la Colegiul National de Arta “Ion Vidu” vorbesc despre planuri de viitor si motivul pentru care au ales acest loc “magic”.

De ce ati ales Partosul, o zona nu foarte cunoscuta, pentru desfasurarea unui festival de arta?

Parintele Staret:  In primul rand Biserica este un spatiu ce apartine  tuturor si care are o menire esentiala: aceea de a crea un interval  pentru ca tinerii in special, si credinciosii in general, sa isi poata  manifesta darurile cu care au fost inzestrati de catre Dumnezeu.  Deschizandu-ne si asumand tinerii cu intreaga lor pregatire culturala  si artistica gasim cu siguranta o posibilitate extraordinara de  apropiere de Hristos si de intelegere a Bisericii si a Duhului acesteia.

A.V.  Din primul moment in care ajungi in Partos este imposibil sa nu  observi potentialul spiritual si istoric al locului. De aceea, pentru  Banat Partosul reprezinta o axa verticala ce creaza o legatura  puternica intre spiritualitate, culturalitate si istorie. Din acest motiv  vad ca o datorie valorificarea maxima a Partosului declansand un  adevarat proces numit “Partosul ce Renaste”.

Multi sunt sceptici in ceea ce priveste desfasurarea unui festival de  jazz si teatru atat de aproape de Biserica. Credeti ca in cele din urma a-ti reusit sa depasiti prejudecatile si sa transmiteti un mesaj pozitiv tinerilor?

Parintele Staret: Biserica nu exclude; Biserica include si asuma pentru a putea transfigura. Duhul Sfant rodeste in viata oamenilor daruri deosebite pe care acestia sunt chemati sa le puna apoi la indemana tuturor in cadrul dialogului iubirii. Aceasta nu inseamna ca nu exista rigoare si limite bine intemeiate; doar ca vorbim de doua simturi esentiale ale vietii spirituale: echilibrul si discernamantul.

Care sunt planurile de viitor in ceea ce priveste acest proiect?

Parintele Staret: Viziunea mea in ceea ce priveste viitorul acestui  Festival este legata de increderea pe care ne-o punem in lucrarea lui  Dumnezeu si in inimile largi deschise a celor ce se implica. In jurul    Manastirii se deruleaza ample proiecte culturale si sociale iar  Festivalul pentru tineri se integreaza organic in acestea. Complexa  lucrare pastorala a Bisericii inseamna atat statornicie in Traditie, cat  si deschidere si actualizare a mesajului ei.

A.V. In primul rand prima editie nu este inca incheiata ea fiind i  impartita in doua etape. Prima etapa, cea care tocmai a avut loc a  inclus muzica clasica, jazz si dramaturgie, iar a doua parte va avea loc  in septembrie si va include muzica corala, folclor, folk si trupe de  tineret. Planurile de viitor nu sunt limitate, visele sunt mari, iar noi  intentionam sa aducem Partosul la adevarata sa valoare. Inceputul ne-a depasit toate asteptarile si nu am nicio indoiala ca alaturi de echipa de oameni minunati care ne-au sustinut pe tot parcursul evenimentului vom reusi in timp sa obtinem tot ce ne-am propus.

A doua parte a primei editii a Partos Art Festival va avea loc in 4-5 septembrie 2010 si va cuprinde muzica corala, folclor, folk si trupe de tineret din toata tara.A.V In viziunea mea credinta nu se bazeaza pe pareri invechite, mai ales pe idei preconcepute, ci pe doi mari piloni, anume Libertate si Iubire. Pentru a inlatura orice fel de dubii, tin sa precizez ca Festivalul nu s-a desfasurat in incinta Manastirii ci in cadrul scolii din Partos. Totusi pentru a crea o atmosfera intr-adevar “magica” participantii din cadrul Festivalului au avut ocazia sa ia parte la programul liturgic al Manastirii aflate la doar cativa pasi de locatia evenimentului pentru ca pana la urma Biserica suntem noi. Cat despre prejudecati oamenii capabili sa vada esenta lucrurilor va asigur ca nu au mai tinut cont de nici un fel de idee preconceputa.

Această prezentare necesită JavaScript.

sursa: http://stiride10.ro/a-avut-loc-prima-editie-a-partos-art-festival/29821

P.S. Imi cer iertare fata de toti cei pe care i-am intristat prin acea alarma falsa! Imi cer iertare ca am dat un copy-paste la e-mailul primit fara a verifica inainte acele informatii! Imi cer iertare ca am dat frau maniei prin comentariile acide!

Reclame

Tagged:

§ One Response to Partos Art Festival – alarma falsa!!!

 • cammely spune:

  Respectele mele, putini au puterea sa recunoasca atunci cand au gresit!

  Asta imi aminteste de Zaheu.
  Se spune ca iudeii, vazand pe Mantuitorul intrat in casa lui Zaheu, mai marele vamesilor din Ierihon, s-au aprins de manie asupra Domnului si carteau ca a intrat sa gazduiasca la un pacatos (Luca 19, 7).
  Ca a venit Fiul Omului sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut (Luca 19, 10).
  O adancul bogatiei si intelepciunii si al stiintei lui Dumnezeu! Cat sunt de necercetate judecatile Lui si cat de nepatrunse caile Lui!(Romani 11, 33)

  Comentariile acide de pe unele bloguri cu privire la acest „Partos Art Festival” n-au facut decat sa sminteasca.
  Chiar sa fi fost asa cum s-a mediatizat initial, nu vad de ce neregurile din BOR ar trebui „disecate” de catre noi.

  Sa lasam aceste lucruri la atotstiinta si mila lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Partos Art Festival – alarma falsa!!! at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: