Liturghie arhierească la catedrala mitropolitană din Iași – 10 octombrie

11 octombrie, 2010 § Lasă un comentariu

Ieri dimineata am avut marea bucurie de a  participa la Sfanta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iași alaturi de cei peste 1.000 de pelerini prezenti la slujba.

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat textul citit în Duminica a XX-a după Rusalii. “Noi suntem aici pentru a ne închina moaștelor Sfintei Parascheva și Sfântului Maxim Mărturisitorul, recunoscând prin aceasta că ei au receptat chemarea Domnului Hristos care a spus în Evanghelia de astăzi <<Tinere, ție îți zic, scoală-te>>. Sfinții au receptat acest cuvânt, l-au altoit pe inima lor, au înțeles că omul trebuie să se hrănească din Evanghelie ca să fie viu. Îi rugăm pe Sf. Paracheva și pe Sf. Maxim să fie mijlocitori în fața Preasfintei Treimi iar rugăciunea lor să aducă harul lui Dumnezeu asupra noastră și asupra lumii. Să ascultăm glasul Sfântului Maxim care spune că toate virtuțile îl îndeamnă pe om să dobândească iubirea cea dumnezeiască. Cea mai mare dintre virtuți, care îl ajută pe om să dobândească iubirea cea dumnezeiască, este rugăciunea curată“, a explicat IPS Teofan.

La final, arhim. Partenie, starețul Mănăstirii “Sf. Pavel“ din Sfântul Munte Athos, a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare. “Cu multă bucurie și profund recunoscători ne aflăm împreună în aceste zile la pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea acestui oraș și a întregii Moldove. Înalt Preasfințitul Teofan și-a dorit ca la hramul Sfintei Parascheva din acest an să fie aduse spre închinare moaștele Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul ce se păstrează de veacuri în Mănăstirea “Sf. Pavel“ din Sfântul Munte Athos, de unde venim. Am răspuns invitației Înalt Preasfințitului Teofan, întrucât multe lucruri bune am auzit despre evlavioasa turmă a Înalt Preasfinției Sale și despre credincioșii creștini ai Moldovei. Pentru ca acest pelerinaj să se poată realiza a fost nevoie de aprobarea Sanctității Sale, Bartolomeu, care cu bucurie ne-a acordat-o, binecuvântând pelerinajul și venirea noastră aici la Iași. Slăvim pe Preabunul Dumnezeu pentru această mare binecuvântare. Mulțumim Proniei divine că toate greutățile legate de acest pelerinaj au fost depășite. Mulțumim Sanctității Sale, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, pentru binecuvântarea acordată. Nu în ultimul rând mulțumim călduros Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, care a avut inițiativa ca sfintele moaște ale Cuviosului Părintelui nostru Maxim, Marele Mărturisitor, ce a păstrat neștirbită credința ortodoxă înaintea împăraților și tiranilor, să fie aduse aici în mijlocul dumneavoastră. Ne rugăm ca harul Sfântului Maxim să se reverse cu îmbelșugare în inimile noastre ale tuturor, să ne binecuvinteze, să ne dăruiască prisos de bunătăți duhovnicești și să se roage lui Hristos pentru mântuirea sufletelor noastre. Să aveți un pelerinaj cu mult folos duhovnicesc“, a spus arhim. Partenie.

În perioada 10-17 octombrie 2010 românii de pretutindeni vor avea posibilitatea să asculte în direct toate slujbele săvârşite la Catedrala mitropolitană din Iaşi, prin intermediul portalului Doxologia, accesând pagina de internet http://www.doxologia.ro. Pe acest portal sunt postate cele mai importante secvenţe video de la sărbătorile Sfintei Parascheva, mesajul Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru pelerinii care se închină în aceste zile moaştelor Sfintei Parascheva şi Sfântului Maxim Mărturisitorul. Portalul Doxologia mai cuprinde, pe lângă cuvinte de folos duhovnicesc, ştiri actualizate, însoţite de fotografii.

sursa: doxologia.ro

P.S. Voi reveni cu fotografii de la fata locului

Reclame

Tagged: , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Liturghie arhierească la catedrala mitropolitană din Iași – 10 octombrie at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: