Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul continuă

13 Octombrie, 2010 § Lasă un comentariu

Duminică seara a avut loc prima Priveghere din cadrul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, închinată Sfântului Maxim Mărturisitorul, Sfântului Filip, Sfântului Cuv. Teofan Mărturisitorul şi celor dimpreună cu dânşii. Slujba a fost oficiată de protos. Metodie Oprică, stareţul Mănăstirii Hlincea din judeţul Iaşi, alături de un sobor de şapte preoţi şi diaconi. Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache şi pr. prof. Iulian Zaltariov, a dat răspunsurile la strană. Rânduiala slujbei Privegherii a cuprins Ceasul IX, Vecernia, Litia, Utrenia şi catismele.

PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat luni slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană din Iaşi. La final, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a amintit că „Sf. Maxim Mărturisitorul este cunoscut ca fiind unul dintre marii teologi ai Ortodoxiei”, după care a făcut referire la Pelerinajul „Calea Sfinţilor”, la care a participat duminică, 10 octombrie 2010, alături de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

La Catedrala mitropolitană din Iaşi a avut loc luni seara, 11 octombrie 2010, Privegherea închinată Acoperământului Maicii Domnului şi sfinţilor pomeniţi pe 12 octombrie în calendarul Bisericii noastre. Slujba a fost oficiată de pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, alături de un sobor de preoţi (din Protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2) şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Byzantion” din Iaşi, dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu. La această slujbă au participat sute de pelerini care s-au închinat moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul.

Programul liturgic de la Catedrala mitropolitană din Iaşi a continuatmarţi dimineaţă (12 octombrie 2010) cu slujba Sfintei Liturghii săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Pimen a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre milostenie, pornind de la exemplul Sfintei Parascheva.

Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți și diconi, a oficiat miercuri, 13 octombrie 2010, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană din Iași. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația textului evanghelic citit și despre importanța sărbătorii Sfintei Parascheva. Credincioșii ortodocși din Arhiepiscopia Iașilor sărbătoresc astăzi Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, păstrate în Mitropolia de Patras din Grecia.

sursa: Ziarul LuminaEditia de Moldova

Reclame

Tagged: , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul continuă at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: