Hramul Sfintei Parascheva a bucurat sufletul României

18 Octombrie, 2010 § Lasă un comentariu

Iașul a devenit săptămâna trecută loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioși care au participat la sărbătoarea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Modovei. Oamenii s-au închinat în acele zile și moaștelor Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul.

Clopotele Catedralei mitropolitane din Iași au răsunat a sărbătoare joi dimineață în ziua hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, și protectoarea a sute de biserici din țara noastră și din afară. Pelerinii veniți din toate colțurile țării și-au îndreptat pașii către cetatea Iașului pentru a-și pleca genunchii la racla Sfintei Cuvioase Parascheva și a Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul. Vremea însorită de toamnă și atmosfera duhovnicească a hramului a bucurat sufletele miilor de români care și-au manifestat evlavia față de sfinții sărbătoriți în aceste zile în capitala Moldovei, care mijlocesc înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Joi dimineață rândul de pelerini se întindea pe aproximativ doi kilometri, timpul de așteptare crescând la 15 ore. Peste 150.000 de persoane s-au închinat moaștelor Ocrotitoarei Moldovei și ale Sfântului Maxim Mărturisitorul în ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe podiumul din fața Catedralei mitropolitane din Iași de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu IPS Vasilios, Mitropolit de Elassona și Muntele Olimp, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și exarh patriarhal, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Atenagoras, Episcop de Sinope, PS Vasile, Episcop de Srem, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Preafericitul Părinte Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit mai întâi despre semnificațiile pericopei evanghelice citite în timpul Sfintei Liturghii. Întâistătătorul Bisericii noastre a amintit faptul că Evanghelia după Sfântul Evanghelist Luca (7, 37-50) a fost rânduită a se citi la pomenirea unei cuvioase. “Femeia păcătoasă arată nu numai regretul pentru păcatele ei, ci și dorința de a fi aproape de Fiul lui Dumnezeu, cel care s-a făcut om din iubirea pentru oameni și pentru mântuirea lor. Sfânta Cuvioasă Parascheva nu a fost o femeie păcătoasă pentru că ea, din tinerețiele ei, a ales să devină călugăriță. De la vârsta de zece ani a simțit chemarea pentru o viață trăită în rugăciune, în post și în pocăință. Sfânta Parascheva nu s-a pocăit doar pentru ea ci și pentru o mulțime de oameni care nu știu, nu pot sau nu vor să se roage“, a spus Părintele Patriarh Daniel, care a continuat predica facând referire la viața Sfintei Parascheva. “Sfânta Cuvioasă Parascheva unește prin rugăciunile ei și prin sfintele ei moaște popoare ortodoxe, greci, bulgari, sârbi, români. Astfel vedem cum Dumnezeu prin sfinții săi întărește Biserica Sa, întrucât Biserica este adunarea oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi. Sfinții sunt cei care ne ajută să simțim că Biserica este trupul lui Hristos. Prin sfinții și moaștele sfinților Săi, Dumnezeu arată milostivirea și ajutorul Său“, a adăugat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În continuare, PF Daniel a reliefat viața, opera teologică, scrierile ascetice și scrierile dogmatice ale Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul, “care a apărat adevărul întrupării Mântuitorului Hristos și taina mântuirii omului“, după care a vorbit despre semnificația pelerinajului și despre menirea pelerinului. “Pelerinul este un căutător de Dumnezeu și de sfințenie. Mântuitorul Hristos îndeamnă pe toți creștinii: <<Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte se vor adăuga vouă>>. Dar pe de altă parte spune: <<Împărăția mea nu este din lumea aceasta>>. Pelerinul caută în lumea aceasta Împărăția lui Dumnezeu care nu este din lumea aceasta dar se arată în arvună în această lume prin cele șapte Sfinte Taine și prin lucrarea sfinților Bisericii. Pelerinajul este o ofrandă a recunoștinței, o jertfă bineprimită de Dumnezeu pentru că este făcută din iubire față de Dumnezeu ca răspuns al nostru la iubirea Lui. Pelerinajul este și un moment de pocăință și de rugăciune mai intensă, de aceea fie ne spovedim aici, fie acasă înainte de a pleca în pelerinaj. Pelerinajul este și un act de pocăință însoțit de osteneala drumului, de răbdarea frigului, de o anumită jertfă făcută prin darurile date bisericii sau mănăstirii respective. Pelerinajul este un moment de cerere a ajutorului lui Dumnezeu ca să ne scape de greutăți, să ne ocrotească familia, să ne ocrotească pe cei dragi, să ocrotească Biserica și poporul Său“, a spus în încheiere PF Părinte Daniel.

În timp ce soborul de preoți și diaconi s-au împărtășit, arhim. Partenie, starețul Mănăstirii “Sf. Pavel“ din Sfântul Munte Athos, cel care a adus anul acesta la Iași, cu binecuvântarea Sanctității Sale, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, moaștele Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul, a adresat un cuvânt de binecuvântare. Arhimandritul Partenie a evocat personalitatea și învățăturile pline de conținut teologic ale Sfântului Maxim Mărturisitorul. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan și-a exprimat bucuria pentru faptul că slujba Sfintei Liturghii din ziua pomenirii Sfintei Parascheva a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel. Părintele Mitropolit Teofan a mulțumit ierarhilor, preoților și pelerinilor din țară și străinătate pentru prezența la hramul Sfintei Parascheva.

Pelerinii care au participat la hramul Sfintei Parascheva au stat peste zece ore la rând pentru a se închina cinstitelor moaște. Deși a fost obositor, credincioșii de toate vârstele au mărturisit că nu simt oboseala și sunt mulțumiți din punct de vedere sufletesc.

sursa: doxologia.ro

Anunțuri

Tagged: , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Hramul Sfintei Parascheva a bucurat sufletul României at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: