”Golgota Basarabiei” (MoldovaFilm, 2010)

21 Noiembrie, 2010 § Lasă un comentariu

Săptămâna aceasta a avut loc premiera filmului documentar „Golgota Basarabiei”, proiectat la cinematograful „Odeon” din Chişinău. Filmul se bazează pe datele din dosarele secrete ale KGB-ului şi pe argumentele martorilor oculari.

Produs de Studioul „Moldova-Film”, la realizarea filmului „Golgota Basarabiei” si-au dat concursul colaboratori ai Serviciul de Informatie si Securitate a Republicii Moldova, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Arhivei Nationale a Republicii Moldova, ai Muzeului National de Arheologie si Istorie a Moldovei, ai Companiei „Teleradio-Moldova” s.a.

Scenariu – Victor Vasilache, Ion Chistruga
Regie – Ion Chistruga, Alina Ciutac
Imagine – Ion Chistruga
Redactor – Cezara Vasilache
Editor – Alisa Chistruga
Grafica – Anatol Roibu
Sunet – Irina Garbuz
Consultanti – Elena Postica, Mihai Tasca
Voce – Ion Ungureanu
Coordonator de proiect – Ion Siman

 

La premiera filmului a fost prezentă şi Ecaterina Garmandir, eroină a filmului şi martoră a deportărilor. „Eu azi sunt, mâine nu-s. Dar cu ceilalţi ce facem? Cine era vinovat în Moldova?”, a întrebat retoric Garmandir. Bătrâna de 76 ani şi acum, după decenii de la deportările la care a fost supusă, îşi doreşte ca oamenii să cunoască adevărul despre cele întâmplate, iar conaţionalii ei să se simtă liberi pe pământul strămoşesc.

La rândul său, primarul general Dorin Chirtoacă a propus ca filmul să fie văzut de cât mai mulţi oameni. În acest sens, la Primăria Chişinău se vor găsi copii ale documentarului, atâtea câte vor fi necesare, pentru ca să ajungă în casele oamenilor. „Îmi doresc să trăim clipa când spusele doamnei Garmandir să devină realitate, să ne simţim şi noi liberi, cei care locuim pe acest pământ şi avem şi noi demnitatea noastră de oameni”, a declarat primarul Chişinăului. „Unde au fost aceste informaţii şi ce crime au comis aceşti oameni, dacă erau judecaţi de trei militari în uniformă, cu stea roşie în frunte, fără nici un fel de avocat, procuror, dosar? Şi pentru ce? Că erau oameni la casa lor?”, a mai spus şeful administraţiei municipale.

Pelicula aduce argumente suplimentare la informaţiile deja cunoscute despre rusificarea şi anexarea Basarabiei, de data aceasta prin imagini autentice, filmate la Chişinău şi în sate. „De asemenea, publicul descoperă un adevăr necunoscut până acum, că în secolul al XX-lea, în URSS, se aplica spânzurarea în public sau că cei condamnaţi erau obligaţi să-şi sape singuri groapa şi apoi erau împuşcaţi în cap de KGB-işti sau NKVD-işti”, se mai arată în comunicatul primit.

Filmul documentar „Golgota Basarabiei” prezintă viaţa poporului basarabean de la 1940 încoace – popor care a trecut prin deportări, foame, lagăre de concentrare, colectivizare. Pelicula va fi proiectată zilnic, pe parcursul lunii noiembrie, la ora 16:00, la cinematograful „Odeon”. Intrarea este liberă.

sursa: Ziarul Lumina & Savatie Bastovoi

 

Reclame

Tagged:

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading ”Golgota Basarabiei” (MoldovaFilm, 2010) at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: