Praznicul Botezului Domnului la Catedrala mitropolitană din Iași – 6 ianuarie 2011 (foto & video)

6 Ianuarie, 2011 § Lasă un comentariu

Sute de credincioși s-au împărtășit astăzi dimineață din bucuria praznicului Botezului Domnului, la Catedrala mitropolitană din Iași. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul de preoți au făcut parte arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, și protos. Hrisostom Rădășanu, consilier în Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor. La final, soborul de slujitori împreună cu credincioșii au ieșit pe platoul din fața Catedralei mitropolitane din Iași, în glasul clopotelor și al cântărilor. Aici, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat slujba Aghezmei mari. Pentru acest moment a fost montată o cruce mare de gheață străjuită de icoana Praznicului Botezului Domnului și icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a explicat că rânduiala Bisericii din ziua de Bobotează îl cheamă pe om să vină în mijlocul creației lui Dumnezeu pentru a-L lăuda. “Botezul Domnului prelungește și actualizează marea taină care s-a petrecut la râul Iordanului. Atunci, Mântuitorul Hristos a intrat în adâncimea apelor Iordanului, arătându-Și începutul misiunii. Am săvârșit Sfânta Liturghie în biserică, iar acum rânduiala Aghezmei mari are loc afară. De ce am săvârșit Sfânta Liturghie? De ce avem icoane? De ce am fost botezați? De ce ne mărturisim sau primim Sfânta Împărtășanie? Pentru că avem nevoie de sfințire. Simțim că suntem oameni păcătoși și că păcatul pătrunde în noi. De aceea avem nevoie de curățire, de sfințire. Suntem aici pentru că avem o nevoie imensă de sfințire. Simțim păcatul în sufletul nostru și de aceea avem nevoie să ne curățim sufletul“, a amintit IPS Părinte Mitropolit Teofan.

Credincioșii din Iași și din localitățile învecinate au participat de dimineață la slujba Sfintei Liturghii, iar apoi s-au așezat la rând pentru Agheazma mare. Gerul de afară nu i-a împiedicat pe oameni să aștepte, cu răbdare, în rând, cel puțin două ore. “De dimineață am stat mai întâi la slujbă, iar acum mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să iau Agheazmă. O voi duce și celor de acasă și vom lua în fiecare dimineață până la Odovania Praznicului Botezului Domnului. Știm de la părinții și bunicii noștri că Agheazma mare este binefăcătoare și ne ferește de boli dacă o luăm cu credință“, a declarat Aglaia Bălanu din localitatea Tomești, județul Iași. “Am venit la Catedrala mitropolitană pentru a mă ruga în timpul slujbelor care au fost oficiate și pentru a mă împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Mi-a ajutat Dumnezeu ieri și m-am pregătit pentru Împărtășanie iar acum sunt bucuroasă că am luat Agheazma mare pentru a gusta în zilele ce urmează și pentru a stropi casa unde locuiesc“, a spus Lucia Rotaru din Iași.

Această prezentare necesită JavaScript.

sursa articol: portalul Doxologia

sursa foto: Ziarul de Iasi

Reclame

Tagged: , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Praznicul Botezului Domnului la Catedrala mitropolitană din Iași – 6 ianuarie 2011 (foto & video) at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: