Praznuirea Sfantului Maxim Marturisitorul la Iasi 20-21 ianuarie 2011 (foto & video)

22 ianuarie, 2011 § 2 comentarii

Această prezentare necesită JavaScript.

După cum ştiţi, vineri, 21 ianuarie, în Biserica Ortodoxă s-a făcut pomenirea Sfântului Maxim Măturisitorul. Ca şi anul trecut, Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a fost cinstit în ziua pomenirii de singura parohie din țara noastră care și l-a ales ca ocrotitor spiritual. Cu multă bucurie am participat joi seara la slujba Privegherii ce a fost oficiată arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, alături de un sobor de preoți profesori și de la parohiile din Iași, în Paraclisul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul “Basileus“ al Seminarului Teologic Ortodox din Iași, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache și de Corul „Byzantion” din Iași, dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu. Aici trebuie menţionat faptul că membri ai corului au tradus cântările din slujba Vecerniei, Litiei și Utreniei după mai multe manuscrise din limba greacă.

La finalul slujbei Privegherii, arhim. Nichifor Horia a vorbit despre prigoana pe care a trăit-o Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul pentru că a propodăduit dreapta credință. “În secolul VII, în timpul ereziei monotelite, când se afirma că în Hristos cele două voințe nu au fost depline, ci voința dumnezeiască ar fi copleșit voința omenească încât se putea vorbi doar de o singură voință, Sfântul Maxim Mărturisitorul a ieșit spre propovăduire. În perioadă de pace Sfântul Maxim a trăit prigoană. Îl vedem înfățișat în icoană cu mâna tăiată, știind faptul că i s-a tăiat și limba. Toate acestea le-a primit nu ca pe o silnicie, ci ca o înțelegere că acestea vor rodi“, a explicat arhim. Nichifor Horia.

Părintele paroh Dragoș Bahrim, care este și directorul Seminarului Teologic Ortodox din Iași, i-a îndemnat pe enoriași să facă în continuare cunoscută viața și opera Sfântului Maxim, arătând că “privegherea ne face să stăruim în rugăciune. M-am gândit că cel mai potrivit pentru un sfânt cuvios este să-i facem priveghere pentru că se bucură atunci când ne rugăm și cântăm, aducându-l mai aproape de noi. Slujba aceasta a fost minunată pentru că iată actualii și foștii elevi ai seminarului au cântat împreună în același duh de rugăciune, dând slavă Sfântului Maxim Mărturisitorul“, a spus pr. paroh Dragoș Bahrim.

După priveghere a urmat o agapă la care au patricipat membrii parohiei, dar şi apropiaţi ai parohiei veniţi din oraş sau de mai departe. Vineri dimineaţă, începând cu ora 7, a fost săvârşită Sfânta Liturghie.

Parohia Munteni-Copu a fost înființată în anul 2006 și este ocrotită de Sfântul Maxim Mărturisitorul și de Sfântul Grigore Palama. În luna ianuarie a anului trecut la Seminarul Teologic Ortodox din Iași a avut loc o dezbatere intitulată „Atelierul de biserici“, în cadrul căreia s-a discutat propunerea de proiect a viitorului așezământ parohial din Copou. Iar în luna octombrie a anului trecut Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi a pus piatra de temelie a viitorului sfânt lăcaș care se va ridica în parohia Munteni-Copou, ce aparține de Protopopiatul Iași 1. La acest eveniment a fost adusă în parohie, spre închinare, mâna dreaptă a Sfântului Maxim Mărturisitorul de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos.

Pentru cei ce vor sa-si aminteasca de frumoase momente din toamna trecuta iata si cateva articole:

Text după articolul “Privegherea ne face să stăruim în rugăciune” de pe portatul Doxologia al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Reclame

Tagged: , ,

§ 2 Responses to Praznuirea Sfantului Maxim Marturisitorul la Iasi 20-21 ianuarie 2011 (foto & video)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Praznuirea Sfantului Maxim Marturisitorul la Iasi 20-21 ianuarie 2011 (foto & video) at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: