Mesajul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu cu privire la dezastrul nuclear de la Fukushima

17 martie, 2011 § Lasă un comentariu

Cu inimă împovărată și plină de durere, întreaga lume e martoră la drama tragicului cutremur care în ultimele zile a lovit Japonia și a răpit atât de multe vieți ale fraților și surorilor noastre. De asemenea, privim cu durere și îngrijorare dezastrul cauzat de cutremur în Țara Soarelui Răsare și în alte țări din Pacific. Fiecare colț al planetei înalță rugăciuni deopotrivă pentru odihna celor ce au plecat, dar și pentru ajutorul celor care continuă să fie afectați de replicile seismice și de acel feroce tsunami. Din păcate, o altă consecință devastatoare pentru regiune este și explozia centralei nucleare de la Fukushima, aducând încă mai multă groază la coșmarul recent din Japonia.

Ramificațiile dezastuoase ale acestui incindent vor deveni și mai evidente în zilele ce urmează. Desigur, în ceea ce privește cutremurul, nici un răspuns omenesc nu este de ajuns. Cauzele și efectele sunt dincolo de cuvintele omenești. Cu toate acestea, în ceea ce privește explozia reactorului nuclear și consecințele acestuia, aici este într-adevăr necesar un răspuns pe care suntem chemați să-l dăm. Cu tot respectul necesar științei și tehnologiei energiei nucleare, și pentru supraviețuirea rasei umane, propunem în locul acesteia resurse verzi de energie, mai sigure, care păstrează resursele noastre naturale și slujesc nevoilor umanității.

Creatorul nostru ne-a dăruit darurile soarelui, ale vântului, apei și oceanului, toate acestea fiind capabile de a crea suficientă energie. Știința și tehnologia prietenoase cu mediul au descoperit căi și metode de a produce energie sustenabilă pentru ecosistemul nostru. De aceea ne întrebăm: De ce persistăm în adoptarea acestor periculoase surse de energie? Suntem atât de aroganți încât concurăm și exploatăm natura? Totuși, știm că natura în mod invariabil se răzbună.

De la Patriarhia Ecumenică, înălțăm rugăciuni fierbinți pentru poporul japonez, pentru durerile prin care trece și în același timp chemăm cu putere pe toți cei responsabili pentru reconsiderarea politicii nucleare a națiunilor din întreaga lume.

† Bartolomeu
Patriarh Ecumenic al Constantinopolului

traducere din lb. engleză de Pr. Ioan Istrati de pe site-ul http://www.patriarchate.org/

sursa: portalul Doxologia

Reclame

Tagged: ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Mesajul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu cu privire la dezastrul nuclear de la Fukushima at Cidade de Deus.

meta

%d blogeri au apreciat asta: