Poveste de viaţă…

3 decembrie, 2008 § Un comentariu

La un pas de prostituţie

● Nicoleta Apopei nu-si aminteste chipul mamei, iar pe tata nu l-a cunoscut niciodata ● Ramasa singura pe lume, fara mama si fara tata, pustoaica de 12 ani a pornit pe drumuri gresite ● Fata a uitat demult ce inseamna scoala si teme, fiind preocupata de iesirile frecvente intr-un anturaj dubios in parcul Copou, acestea devenind o obisnuinta ● „Mama a parasit-o si a plecat in lumea mare, iar tata nu are. Am crescut-o eu cum am putut mai bine, chiar daca nu am pensie. Lucrez cu ziua si din tot ce castig ii aduc fetei sa aiba ce manca si sa fie curata. Anul asta a lasat scoala si nu mai vrea sa mearga in clasa a cincea. Am incercat sa o duc, dar ajunge in fata clasei si fuge pe drumuri”, a declarat bunica Nicoletei

De cele mai multe ori viata bate filmul. Un exemplu graitor este soarta crunta a unei fete de 12 ani, privata de orice bucurie. Viata la limita saraciei si a mizeriei i-a spulberat Nicoletei Domnica Apopei orice urma de copilarie. Ramasa singura pe lume, fara mama si fara tata, pustoaica a pornit pe drumuri gresite.

Singurul sprijin al fetei este bunica, in varsta de 64 de ani, care desi nu are o pensie, depune toate eforturile pentru a-i asigura minimul necesar, dar nu poate inlocui dorul de mama. Dupa ce a crescut sapte copii, batrana Domnica Apopei a avut puterea sa o ia de la capat si sa-si creasca nepoata. Aceasta locuieste impreuna cu fata intr-o casa aflata in paragina, gata sa se prabuseasca. Desi nu are nici un sprijin material, femeia nu a indraznit niciodata sa-si dea nepoata intr-un centru de plasament. Batrana a ingrijit-o cum stia mai bine, chiar si cu pretul propriei vieti. Bunica Nicoletei lucreaza cu ziua pe la vecini pentru a castiga un ban, pentru o bucata de paine si haine pentru nepoata. Fata este lumina si singura speranta a femeii. Eforturile bunicii par insa sa nu fi acoperit durerea si lipsa parintilor Nicoletei. Aceasta este inscrisa in clasa a V- a la Scoala nr. 28 Mihai Codreanu. Desi s-a bucurat de rezultate deosebite la invatatura in clasele primare, fata s-a incapatanat si a abandonat scoala. La doar 12 ani, Nicoleta a pornit pe cai gresite. In timp ce marea majoritate a copiilor de varsta ei se uita la desene animate, merg la scoala, asculta povestile mamei, Nicoleta are preocupari mult prea mature pentru varsta ei.

Prada unei vieti crude

Scoala si profesorii nu mai reprezinta o atractie pentru Nicoleta, aceasta fiind intens preocupata de viata tumultoasa a orasului, fiind insa prea mica pentru a infrunta realitatea cruda a unei vieti plina de pericole. Chiar si incercarile bunicilor si ale vecinilor de a o duce pe drumul cel bun au fost sortite esecului. Fata a uitat demult ce inseamna scoala si teme, fiind preocupata de iesirile frecvente intr-un anturaj dubios in parcul Copou, acestea devenind o obisnuinta. Lipsurile materiale, dar mai ales lipsa caldurii parintesti au aruncat-o pe Nicoleta intr-o lume cruda, fiind prada tentatiilor unei vieti usoare. Pustoaica iese din casa in zorii zilei si se face nevazuta, revenind adesea la ore tarzii, fara sa-i pese de grijile bunicii. Fata si-a creat si o personalitate potrivita anturajului: si-a schimbat culoarea parului in nuante stridente si a inceput sa fumeze. „Nu vreau sa merg la scoala, pentru ca nu-mi place. Eu ies dimineata din casa si merg prin oras. Ma duc cu prietenele in parcuri, ma plimb, merg pe la magazine”, a spus Nicoleta, senina si cu multa nonsalanta.

Nicoleta face gesturi obscene barbatilor

Oricat de mult s-ar stradui bunica sa o protejeze de rautatile din jur, Nicoleta si-a facut o obisnuinta in a merge in Copou, unde face cuceriri. Pustoaica a fost surprinsa de bunica si de catre vecini in timp ce facea gesturi si propuneri obscene soferilor. „Mi-e si rusine sa va spun. Am vazut-o in Copou ca le facea din mana soferilor, ii astepta la capatul bulevardului. Este o copila si nu stie ce face, mi-e si teama ca o voi gasi vreodata batuta si moarta la un colt de strada”, a declarat bunica fetei, cu ochii in lacrimi. Femeia nu-si poate explica comportamentul nepoatei si vrea sa o aduca pe calea cea buna. Aceasta s-a adresat de nenumarate ori politiei si scolii unde invata fata pentru a o ajuta. „Aduc cu sarcina lemne ca sa fac focul, sa-i fie cald. Dar ea pleaca dimineata si vine seara. Si-a vopsit parul in diferite culori si am prins-o de foarte multe ori cu tigara in gura. E copil si nu intelege”, a adaugat bunica.  Nicoleta nu manifesta nici o forma de respect fata de cea care i-a devenit si mama si tata. Adesea, fata este cea care ii aplica masuri de corectie bunicii. Fara pic de mila, nepoata de 12 ani o snopeste in bataie pe femeia de 64 de ani. „Eu am crescut-o la pieptul meu si am aparat-o de toate. Acum, la batranete, Nicoleta imi da pumni si palme, m-a lasat si cu ochiul vanat. Vreau sa mearga intr-un centru de plasament, sa se joace cu copii de varsta ei, sa invete”, a explicat bunica. Drama prin care trece femeia nevoita sa-si ajute nepoata neconditionat nu este straina nici vecinilor. „Umbla si lucreaza prin zona Ticaului pentru a face un ban pentru nepoata, dar aceasta ii face viata un cosmar. Am incercat sa o ducem la scoala, dar ea fuge aiurea si pleaca in oras”, a declarat Vasile Apopei, vecin.

autor: Ala IACHIM

sursa: bzi.ro

Tagged:

§ 1 Responses to Poveste de viaţă…

Lasă un comentariu

What’s this?

You are currently reading Poveste de viaţă… at Cidade de Deus.

meta